Dungat de Arad

Zburator Dungat de Arad

Originea: s-a format la Arad Romania.
Aptitudini de zbor: zburatori de semiinaltime, in stoluri stranse, durata medie.

Caractere de rasa:
Capul: alungit, cu fruntea putin inalta, oblica, crestetul putin bombat, iar ceafa care este punctul cel mai lat al capului, are un mot circular, strans lipit de cap, avand doua rozete in dreptul urechilor.

Ochii: albi, cu o nuanta fin albastruie, inconjurati de gene pronuntate duble, alb-vinetii.
Ciocul: drept, lung, de culoare neagra la varietatea albastra, maron-deschis la rosii, iar la argintii este gri-cenusiu.
Gatul: lung, relativ subtire, usor arcuit.
Pieptul: proportional de lat, bombat.
Spatele: usor bombat, larg in umeri se ingusteaza spre coada.
Aripile: lungi, purtate pe coada, nu se intretaie.
Coada: lunga, ingusta, stransa, 12 pene.
Picioarele: de lungime mijlocie, neancaltate.
Penajul: des, strans lipit de corp, lucios.
Culoare si desen: rosii, galbeni, argintii si albastrii nuanta deschisa. Au dungi inguste pe aripi si chenar pe coada. Albastri au chenare si dungi pe aripi de culoare neagra.
Greseli grave: corp de structura grosolana, picioare lungi, mot prea inalt si distantat de crestet, spatele lung, aripi trenate, cioc acvilin.
Marimea inelului: 7 mm

13 COMENTARII

 1. buna!
  iata cum este prezentata aceasta rasa,in catalogul din 2004 a asociatiei din Arad:
  crescatorul Balasa Gyorgy,din Arad a obtinut in secolul trecut in urma incrucisarii a patru rase de porumbei:
  -rasa de Seghedin
  -rasa locala de Arad
  -zburator polonez Sivki
  -zburator de Danzig,
  noua rasa numita zburator de Arad.
  ciocul: este de 18-20 mm,iar culoarea depinde de culoarea penajului
  -penaj argintiu – cioc gri
  -penaj roscat – cioc roz-galbui
  -penaj albastru – cioc negru
  ochii: sunt maro cu margine maronie spre alb sau galbui spre alb
  gitul: este relativ lung si este putin indoit
  picioarele: sunt scurte si de culoarea penajului,marimea inelului 7 mm
  ………..
  personal am vazut exemplare f. frumoase ,ca fenotip,la expozitia din Augsburg-Germania in anul 2003,exemplare apartinind dl. Manfred Biringer si fiului acestuia.respectivii domni,afirmau ca acesti porumbei si-au pastrat aptitudinile de buni zburatori.

 2.  Rasa este o varietate a zburatorului de Szegedin , fata de care are deosebiri notabile. Deseori sant denumiti de catre necunoscatori szegedini , inclusiv la expozitii.Rase asemanatoare:szatmary kek(Albastru de satu-mare) ,Zburatori de /Baja(Bajai keringo),zburatori de Zrenjanin.

 3.  Szatmary kek sunt identici cu zburătorii de Szegedi albaştrii, iar bajai keringö sunt corcituri intre Szegedi si dungaţi de Arad, chiar daca ungurii susţin altceva. Cei de Zrenjanin ( in Sirbia cunoscuţi sub zburători de Banat) sunt inca dungaţii de Arad cum au fost la început când au fost făcuţi; cea mai mare deosebire intre Dungatul actual si cel de Zrenjanin sunt aripile trenate si purtate sub coada si penele din coada care variază intre 13 si 17 pene la cel de Zrenjanin, care câteodată mai si joaca. Din când in când mai apar si la dungaţi de Arad, care sunt foarte consangvini a 13-ea pana in coada si aripi trenate. Din păcate sunt toate trei rase pe cale de dispariţie din lipsa de interes ptr. rase veci si din necunoaştere a diferenţelor semnificante intre rase asemănătoare. Păcat ca nu se face mai nimic ca dungaţii sa nu dispară din locurile lor de baştină.

 4.   frumos articolul .Eu locuiesc langa Cluj,si de cativa ani am in voliera si Zburatori de Szeghedin,rasa despre care nu prea stiu nimic.Cine ma poate ajuta,il rog sa posteze un articol pe acest site.Eventual si poze.Va multumesc.

 5.  As dori sa cresc si sa contribui cu ce pot la salvarea acestei rase vechi de porumbei, sa stiu mai multe despre achizitia lor,despre rasa ,sint iubitor de porumbei,am vreo 30 de voiajori sint din Arad comuna Seleus.

 6. Traiesc in Florida, am 61 de ani si am avut tipleri, pomeranian pouters, iar acum am postasi si satineti. Acum 50-60 de ani, tatal meu avea zburatori argintii de Szegedin si avea o diploma si medalie de argint pentru o porumbita ce a vindut unui cetatean(Csinder) pentr 400 de lei, cind salariul lunar era cam 400. Tausch bacsi a avut pe strada Sverldov din Pirneava o multime de EZUST porumbei, pe care i-a amestecat cu o alta rasa ca sa reduca efectele consanguinitatii. Vecini de ai nostri(Tovishati, Gofrich) aveau KEK, pe care nu-i suportam. Sint plecat de 26 de ani, dar de cite ori revin la Arad, intotdeauna ma duc la piata de porumbei, cera era pe vremuri in Piata pompierilor. Luna trecuta am avut aniversarea casatoriei. Am primit de la sotie un porumboi postas ce a costat 200 de dolari. Ar fi nemaipomenit sa pot obtine niste porumbei EZUST. Sau macar sa vad citiva cind voi veni din nou la Arad. Am avut si stiglinti aici si vreau sa-mi cumpar vreo doi din nou.

 7. D-le Sinclair imi permiteti sa v a pun intrebarea „Cine era tatal d-vstra?”
  Daca mai mergeti in Arad, cautatil pe Farkas baci de pe Gheorghe-Doja; el mai are ezüsti in Arad. Sau daca sunteti cumva in Germania puteti linistit sa ma vizitai; adresa de mail este: manfred.biringer@freenet.de

 8. Mr. Biringer,
  Tatal meu a fost LETZI PACURAR si am locuit pe Sava Raicu la 94. Letzi a fost macelar.
  Titi Pacurar aka George Sinclair

Comments are closed.