Porumbei de zbor – Ciungi ploiesteni sau Ciungii de Ploiesti + vanzare porumbei

Ciungii de Ploiesti sunt de origine din Ploiesti .Aceasta rasa autohtona de excelenta zburatori este unica in toata tara si nu are concurenti.Rivalizeaza si depaseste cele mai bune rase de porumbei zburatori din Europa,intrece chiar Triplerul englez in ceea ce priveste frumusetea zborului.
Rasa de porumbei ciungi ploiesteni a fost creata in orasul Ploiesti intre anii 1924-1944,de catre crescatorii Dumitru Maxim si un anume Olangiu,rolul important in formarea acestei rase avandu-l Dumitru Maxim.Acesta era un neintrecut pasionat pentru zborul porumbeilor,el cutreera tara in lung si in lat si acolo unde gasea un porumbel exceptional de zbor,il lua fara sa tina socoteala de rasa careia ii apartine sau de frumusetea lui ,il interesa numai zborul.El si-a propus si a reusit ca din cele mai bune exemplare de zbor din orasul Ploiesti si din tara,sa obtina o rasa neintrecuta de porumbei zburatori,la altitudini de disparitie .
Pana in anul 1916 erau in orasul Ploiesti,rase de porumbei zburatori care urcau in stol la inaltimi,de unde se vedeau ca niste puncte sau musculite. In orice moment erau priviti si se vedeau pe cer fara sa dispara .Zborul lor dura doua ore,plecau si veneau in stol.
Rasele de porumbei zburatori din acea vreme erau ;gagii,nautii,cafenii,vargatii,codalbii,etc.rase autohtone care in cea mai mare parte au disparut in timpul primului razboi mondial.Atunci a intervenit mentalitatea de curand schimbata a crescatorilor din tara din acea vreme,care punea accentul pe frumusete si neglija zborul .
Pana la primul razboi mondial, zborul se imbina cu frumusetea penajului si frumusetea intregului corp.Dandu-se mai multa atentie frumusetii decat zborului, urmareaa fost ca s-au cultivat rase numai de frumusete,porumbeii de zbor disparand aproape in toata tara si cu deosebire in orasele mari ca Bucuresti,Craiova,Galati etc.Locul lor a fost luat de porumbeii de frumusete si de cei jucatori.In orasul Ploiesti,un numar restrans de crescatori n-au renuntat la placerea deosebita pe care o produce zborul porumbeilor la inaltimi mari.Intre acestia se aflau cei doi crescatori care inca de mult,se ocupau cu obtinerea unei noi rase de zburatori,Trebuie amintit in treacat,faptul ca in orasul Ploiesti crescatorii de porumbei n-au avut in ultimii 60de ani nici un fel de simpatie pentru porumbeii jucatori si in tot acest timp n-au crescut astfel de rase.Faptul acesta a permis formarea unei rase pure de porumbei zburatori la altitudini mari.Porumbelul jucator nu poate fi un porumbel bun de zbor,el franeaza zborul si incrucisarea lui cu porumbelul de zbor,diminueaza calitatile acestuia.Este deci o greseala sa se amestece sangele acestor doua rase.

II Metode

Crescatorul de porumbei Dumitru Maxim impreuna cu colaboratorul sau Olangiu au intrebuintat pentru obtinerea rasei de zburatori ,,ciungi ploiesteni,, urmatoarele metode :

Metoda hibridarii .

Au imperechiat exemplare exceptionale de zbor apartinand diferitelor rase zburatoare din orasul Ploiesti ca : nautii,gagii,cafenii,vargati,codalbi, precum si exemplare apartinand si altor rase de zbor din tara –(este vorba de vechiul regat)- Aceste incrucisari le-a executat timp de 20 ani,adica cu doua decenii inaintea primului razboi mondial,deci din1894.Perioada aceasta este socotita ca o perioada de pregatire pentru obtinerea rasei de porumbei zburatori ,,ciungi ploiesteni,,.

Metoda selectiunii

Hibridarea exemplarelor exceptionale de zbor apartinand diferitelor rase de zburatorI autohtoni a fost insotita de metoda selectiunii.Selectia se facea in mod natural prin zbor,porumbeii erau inaltati cu regularitate,dar era dirijata de mana crescatorului.Crescatorul observa continuu si cu atentie porumbeii in timpul zborului si cei care nu corespundeau asteptarilor,erau indepartati.

Metoda consanguinitatii

Prin metoda hibridarii insotita de metoda selectiei s-au obtinut exemplare care depaseau initialii,dar caracterele noi dobandite,adica acele insusiri de zbor la altitudini mari,precum si frumusetea zborului,au fost fixate folosindu-se metoda consanguinitatii,adica metoda imperecherii consanguinilor (indivizi de acelasi sange). Metoda aceasta a fost folosita intre anii 1914-1922.Aceasta perioada de timp este perioada in care rasa de porumbei zburatori ciungi ploiesteni a fost formata definitiv.
Primele exemplare de ciungi ploiesteni au aparut la Ploiesti in timpul primului razboi mondial 1914-1918.Erau de culoare rosie spalacita (trestii) in buna parte dar si de diverse alte culori.
Intre anii 1918-1924 s-a obtinut penajul si frumusetea corpului.Deci a trebuit in total 30 ani pentru obtinerea rasei de zburatori ciungi ploiesteni.
Actualmente aceasta rasa numara 61 ani de existenta,deci relativ tanara,si nu prezinta caractere de degenerescenta.Ulterior anului 1924 au fost aduse ciungilor ploiesteni perfectionari in ceea ce priveste frumusetea zborului si durata lui.
Autorul acestei lucrari se ocupa din 1931 cu studiul si cresterea acestei rase de zburatori .Rasa de ciungi ploiesteni a fost crescuta se poate spune,in exclusivitate in orasul Ploiesti pana in anul 1936,cand a fost introdusa de autor in orasul Fagaras,in 1949 in orasul Targoviste,in anul 1952 si 1957 a fost introdusa in Arad,in anul 1960 la Iasi,in 1962 la Resita,in 1963 la Cluj.Introdusa in 1952 si in Bucuresti,aceasta rasa de porumbei s-a amestecat cu alte rase si a pierdut caracterul distins,specific :zborul .
La 2 februarie 1964,rasa de ciungi ploiesteni,a fost expusa la expozitia internationala de la Budapesta chiar de autorul acestei lucrari.
Ciungii de Ploiesti au fost expusi la urmatoarele expozitii :

1 Expozitia internationala din Timisoara ,in 1957
2 Expozitia nationala din 16-28 ianuarie in 1958 la Arad
3 Expozitia internationala de la Budapesta
4 Expozitia internationala 22-30 nov.1958 din Arad
5 Expozitia din 19-25 februarie 1965 din Cluj
6 Expozitia din 13-16 ianuarie 1972 in Brasov
7 Expozitia din 20-24 februarie 1972 din Cluj

III Caracteristici generale

Porumbeii zburatori, ciungii ploiesteni,zboara la inaltimi de disparitie 1080-1500 m .Zborul lor este verticil,adica in cercuri largi deasupra casei,este zbor lin,planat,lipsit de zmucituri si iuteala.Smuciturile si iutelile le folosesc cand sunt atacati de pasari rapitoare.Si in aceasta privinta sunt superiori raselor vechi de zburatori care se aparau rau de pasarile rapitoare cu toate ca aveau o iuteala mai mare decat ciungii.Totusi acesti vechi zburatori cadeau mai rar victime soimilor datorita celor doua caractere de superioritate asupra ciungilor ploiesteni:zburau in stol si erau mai atenti in timpul zborului! In timpul zborului,ciungii ploiesteni corabiaza foarte rar si aceasta se intampla cand sunt tineri sau mature fara antrenament.De obicei corabiaza in primul an al existentei lor.Se ridica mai repede decat coboara.Ei nu zboara in stol ci se tes in timpul zborului.Zborul lor este individual desi zboara mai multi.
Durata zborului este de la 2-10 ore,el depinde de antrenament.La primele zboruri,durata este de 2 ore,dupa 8-10 zboruri durata este de 8-10 ore si chiar mai mult.In mod exceptional ajung pana la 18 ore de zbor.
Vara daca sunt inaltati intre orele 18 si 20 raman noaptea pe cer.Superioritatea zborului la porumbeii ciungi ploiesteni fata de rasele vechi de zburatori si fata de celelalte rase actuale de zburatori consta in :
a) durata zborului care este mai mare de cat la celelalte rase
b) frumusetea zborului incet, lin, planat
c) fac rar corabii

Forma exterioara : corpul lung, usor, simplu.Aripile lungi, asezate la unii sub coada,la altii deasupra cozii,adica trenati sau netrenati.In zbor prezinta infatisarea de fregata.

IV Caracteristici morfologice-standard

1 Lungimea totala a corpului de la varful ciocului pana la extremitatea cozii 32-33 cm rareori cu o minima de 29cm.
2 Greutatea corpului in general variaza intre 235-250 gr,atingand extrem de rar maximele de 270-290 gr .
3 Capul mic,proportional cu corpul,are curbura de 5cm si este format din trei laturi : latura frontala a capului de 1,5 cm, latura orizontala a capului de 2 cm, latura dorsala descendenta a capului de 1,4 cm.
4 Ochii : mari ageri de culoare alba cu irizatii rosii, imprejurul lor, rare ori au culoarea perlei .
5 Ciocul : potrivit , ca lungime care variaza intre 0,5-1,8 cm .Are culoarea alba,neagra, sau maron,dupa culoarea penajului.Grosimea ciocului la baza este de 3,2-3,5 cm.La mijloc este de 2 cm.
6 Geana –mai precis pleoapa,are culoarea alba,roz,neagra si rosie mai rar.
7 Gatul,destul de lung,puternic si elegant arcuit,lungimea lui cuprinzand si capul,este de 8-9 cm.
8 Corpul lung,usor,elegant,rareori cu aspect fusiform.
9 Pieptul,discret dezvoltat,nu-i bombat, ca la voiajori,are musculatura puternica.
10 Circumferinta toracelui de 25-26 cm.
11 Aripile lungi,in zbor sunt larg deschise,nu trec in lungime de varful cozii.In timpul zborului aripile au anvergura de 65-68 cm
12 Lungimea totala a aripei este de 28cm
13 Lungimea aripei pana la cot este de 22-23 cm.
14 Lungimea penei pari din aripa este de 18-19 cm.
15 Are 10 pene mari si 10 mici in aripa
16 Coada nu prea lunga,in general lata,in zbor foarte lata,cuprinde aproape complet spatiul dintre aripi luand cu aripile infatisarea unui frumos evantai .Lungimea cozii este de 12 cm.
17 Coada cuprinde 12 pene si porumbelul are pruna deasupra, 12-13 pene si porumbelul nu are pruna,14 pene si fara pruna .Formele specifice de ciungi au 12 pene in coada,nu au pruna si sunt trenati.Aceasta caracteristica se intalneste numai la ciungii ploiesteni.
18 Picioarele- in general inalte.Lungimea piciorului de la genunchi pana la varful degetelor,este de 3,5- 4 cm. Grosimea piciorului 2 cm pe circumferinta.
19 Culoarea destul de variata albi, vineti, rosii sau florii (fond alb cu pete rosii) prieni (fond alb cu pete negre sau vinete), gravi(cu un guler alb in jurul gatului) si bujori.
20 Culoarea rosie la ciungii ploiesteni este cu totul aparte,este un rosu catifelat cu solzatura aprinsa.

Concluzii

Porumbeii ciungi ploiesteni prezinta o circumferinta specifica zborului la mari inaltimi.Zborul lor se apropie de acela al ciocarliei,dar in acelasi timp prezinta forme frumoase,penaj variat si atragator .


Ciungii vechi de Ploiesti de mare performanta,zboara la mare inaltime si disparitie, au un simt de orientare foarte bun.
Fiind Ploiestean,mai in varsta,cresc aceasta rasa de 60 de ani.
Susea mea de porumbei o am din doua crescatorii de mare valoare si anume : profesor Niculae Tasca si Anghel Ionescu ,,Sergentul,, iar dansii la randul lor,fiind contemporani cu creatorul acestei rase ,,Dumitru Maxim,, au pasari direct de la acesta .
Am fost in multe expozitii, am expus atat in tara cat si in strainatate iar pasarile mele au fost foarte bine apreciate,luand premii la aceasta rasa de ,,Ciungi de Ploiesti,, Din pacate am vazut prin expozitii si prin orase cu crescatori de porumbei Ciungi vechi,care nu semanau a ciungi originali,deci erau corciti.
Cine doreste sa vada cum arata un porumbel Ciung de Ploiesti,sa vina la adresa unde locuiesc,sa vada cum arata un Ciung de Ploiesti vechi.
Pentru cei tineri care nu cunosc aceasta rasa veche de porumbei, dau standardul rasei,facut de renumitul profesor,biolog Nicolae Tasca,mentorul meu.

Adresa mea : Istratescu Crisan
Ploiesti_Prahova
Str.Caliman nr.53B
Tel :0244/510823
Mobil 0726472549

Porumbei de zbor : Ciungi ploiesteni sau Ciungii de Ploiesti

Niculae Tasca

DISTRIBUIȚI