Alexandru Marean creste porumbei campioni

Medic stomatolog de profesie, albaiulianul a participat la o serie de expoziţii columbofile naţionale şi internaţionale. Pasiunea acestuia pentru creşterea porumbeilor vine încă din copilărie.

Născut la: 7 mai 1984, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Medicină Dentară Cluj-Napoca
Familie: necăsătorit

Bunicii săi aveau la ţară păsări, iar el îi ajuta la îngrijirea lor. „Cred că pe vremea aceea aveam vreo şase ani. La ţară, la Totoi, erau mulţi cei care creşteau porumbei. Am început în joacă, am continuat mai departe şi de aproapre 20 de ani am rămas fidel acestei pasiuni“, povesteşte Alexandru Marean.

Albaiulianul a început prin creşterea a nu mai puţin de 11 rase, printre care „jucător de Galaţi“, „guşat englez“ sau „capuicin“. În urmă cu patru ani a decis să crească doar porumbei „Gât golaş românesc“.

„Am fost îndrumat de mai mulţi columbofili cu experienţă să rămân la o singură rasă de porumbei, de care să mă pot ocupa mult mai bine şi cu mai multă uşurinţă. Acum am în jur de 30 de bucăţi. O parte din ei îi dau spre vânzare şi păstrez cele mai frumoase exemplare. În fiecare zi îmi petrec cel puţin o oră cu ei“, a spus Alexandru.

Porumbel medaliat naţional
Medic stomatolog de profesie, Alexandru Marean este membru al Asociaţiei Columbofile Albatros din Cluj-Napoca. Cu exemplarele cele mai frumoase de porumbei a participat la o serie de expoziţii naţionale şi internaţionale.„Am ales să cresc Gât golaş şi pentru a contribui la promovarea raselor româneşti de porumbei. Am participat la expoziţii la Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca sau Gherla, dar şi în străinătate, în Ungaria şi Polonia“, a precizat albaiulianul. În 2008, unul dintre porumbei crescuţi de Alexandru a câştigat titlul de campion naţional, distincţie care se acordă pentru frumuseţea şi calităţile întrunite de pasăre.

„În fiecare an, porumbeii trebuie selecţionaţi pe perechi, încât să dea pui cât mai buni. Apoi ei trebuie hrăniţi cu mâncare adecvată pentru frumuseţea penajului, iar în perioada expoziţiilor au nevoie de minerale şi vitamine“, a precizat columbofilul. Acesta deţine şi două titluri de porumbei campioni la nivel judeţean.

Care sunt beneficiile creşterii porumbeilor?
A.M.: „Creşterea porumbeilor mă relaxează, îmi conferă o stare de bine. După o zi de muncă stresantă la servici, îmi face bine şi doar să stau şi să mă uit la ei. Din punct de vedere material nu ai de câştigat, totul porneşte din pasiune. Pentru a-mi asigura strictul necesar, la sfârşitul anului, după ce fac selecţia de pui, 60-70 la sută din ei îi ofer spre vânzare“.

Ce planuri de viitor ai?
A.M.: „Pentru viitor am în plan extinderea crescătoriei de porumbei din punct de vedere calitativ. Urmează să particip la o serie de expoziţii care au loc în perioada noiembrie-februarie, inclusiv la expoziţia naţională de porumbei, a cărei dată şi locaţie nu a fost fixată încă“.

Sursa: www.adevarul.ro

15 COMENTARII

 1.  Felicitarile mele domnului Alexandru pentru implicarea acestuia in cresterea porumbeilor,si mai mult felicitari pentru ca a optat in cresterea porumbeilor de ornament ,,asa zice rase nationale omologate”…sper ca nr acestor crescatori ca creasca pt ca astefel rasele romaneste usor usor vor disparea si este mare pacat….Poate va apucati sa cresteti si Jucatorii de Galati care peste hotare sunt foarte apreciati,imi amintesc ca in Italia a existat o expozitie de porumbei de ornament si ,,jucatorii” nostri au impresionat toata lumea….
  Mult succes in continuare….

 2.  Bravo Alex, mult succes in continuare in selectia pe care o faci si mult ,mult succes in expozitii, un crescator profesionist ca tine are multe de impartasit despre acceasta minunata rasa, personal multumesc pentru exemplarele primite de la tine multi puii din ele au devenit campioni.

 3.  Salut domnul Alexandru vreu sa iti spun ceva ;)) si eu la inceput cand aveam 8 nai nu am inceput cu porumbei voiajori aveam 2 jucatori si din acei porumbei am luat rosi de targoviste si alte rares voltati etc… acuma in prezent am ajuns la voiajori foarte buni cu rezultate deosebite;) … pentru frumusetea porumbeilor tai eu te sfatuiesc asa … ca sa ai un porumbel sanatos frumso al aspect iti trebuie in primul rand spatiul necesar pentru ca porumbei tai sa nu stea inghesuiti , este bine ca vinzi din ei pentru a impartasi si altor copii aces „virus” ;)) .. bravo pentru rezultatele care le-ai obtinut la expozitiile nationale ;) si ai zis tu ca porumbei trebuie ingrijiti adika sa le dai vitamine minerale pentru aspectul frumso si al un porumbel voiajor iti zic eu ca se da cam aceleas vitamine si minerale pentru ca daca un porumbel voiajor are un aspect frumas la un concurs de viteza sau fond sa nu fie naparlit si sa aiba toate penele ok er putea sa ocupe un loc foarte bun … ;)si la mine la targoviste pe fiecare an se fac expozitii cu porumbei de ornament . Sper ca o sa apari si pe la mine.. Multa bafta si mult succes in continuare ;)

 4.  Felicitări Domnule Alexandru .
  Sînt de admirat oameni care investesc bani si timp în acest hoby . Dacă o faci cu dragoste şi în mod inteligent apar şi satisfacţii. Tu esti un exemplu elocvent.

 5.  Revin ca tot vb de rasele Romanesti,le voi enumera ,daca cineva mai stie una si aceasta nu va fi prezentata de mine il rog sa intervina:
  * Carunculat de Oradea
  * Castaniu de Craiova
  * Jucator de Ardeal
  * Jucator Albastru de Cluj
  * Jucator Balan de Iasi
  * Jucator Baltat de Arad
  * Jucator Baltat de Bucuresti
  * Jucator Baltat de Ploiesti
  * Jucator Bimotat Ardelean
  * Jucator Capacit de Buzau
  * Jucator de Alexandria
  * Jucator de Botosani
  * Jucator de Braila
  * Jucator de Braila cu cioc scurt
  * Jucator de Braila Lung
  * Jucator de Bucovina
  * Jucator de Calarasi
  * Jucator de Caracal
  * Jucator de Constanta
  * Jucator de Galati
  * Jucator de Giurgiu
  * Jucator de Iasi
  * Jucator de Timisoara
  * Jucator Motat de Dobrogea
  * Jucator Nemotat de Satu Mare
  * Jucator Pag de Iasi
  * Jucator Pestrit-Baltat de Satu Mare
  * Jucator Roller de Cluj
  * Jucator Roller de Lugoj
  * Jucator Roller de Timisoara
  * Negru Cararat Romanesc
  * Negru Trenat de Bucuresti
  * Porumbel Mare de Calafat
  * Porumbel Motat de Ploiesti
  * Porumbel Urias de Salonta
  * Rotatul Rustic Dobrogean
  * Voiajor romanesc de frumusete
  * Zburator Argintiu Romanesc
  * Zburator Bragagiu Romanesc
  * Zburator Bujor Romanesc
  * Zburator Cafeniu Romanesc
  * Zburator Canepiu Romanesc
  * Zburator Ciung de Bucuresti
  * Zburator Ciung de Ploiesti
  * Zburator Codalb Romanesc
  * Zburator de Severin
  * Zburator Dungat (gagiu) Romanesc
  * Zburator Dungat de Arad
  * Zburator Gat Golas
  * Zburator Incaltat de Arad
  * Zburator Orbetean Romanesc
  * Zburator Pestrit de Arad
  * Zburator Rosu de Targoviste
  * Zburator Sfarcolat de Ploiesti
  * Zburator Strain Romanesc
  * Zburator Vargat Romanesc
  * Zburator Vioriu Romanesc
  * Zburator Visiniu Codalb Romanesc
  * Zburator Visiniu Romanesc

  As fi interesant un articol cu toti crescatorii Romani Campioni Nationali ai raselor de orgament;).
  Multa bafta….

 6.  Cateva caracteristici ale rasei ,,Gat golas de Transilvania” pe care Domnul Alexandru o creste:
  Sinonime: porumbel romanesc cu gat gol,porumbel chel,ciung chel
  Face parte din grupa porumbeilor zburatori cu cioc mijlociu si coada lata.

  Originea: este o varietate a zburatorileor ciungi rosii de Bucuresti,raspandita mai ales in Muntenia. Prima atestare documentara dateaza din 1899,cand este publicata prima descriere,in ziarul unguresc Szarnysaink (Zburatorii nostrii), apoi Istvan Peterfi publica in 1952,in ziarul suedez Svensk Duvavelsf?rnings Tidskrift(Nr. 3), articolul Jucatorul Gat-Golas. Sunt buni zburatori,urca repede la mare inaltime si pot zbura , daca sunt bine antrenati, intre 5 si 10 ore.
  Aptitudini de zbor: zbor de inaltime,rapid,in stol pe o durata de 1-2 ore.

  Impresia generala: porumbel de talie mijlocie spre mica,cu constitutie destul de puternica, dar proportionala cu linii mai alungite,lung de 31-35 cm.corpul are greutatea de 250-300g,cutinuta aproape orizontala,scade usor spre coada.

  Caractere de rasa:

  Capul: rotunjit,cu fruntea inalta si bombata,crestetul arcuit,usor batut,ceafa aproape rotunjita

  Ochii: albi,cu inele late,de culoare deschisa(geana moarta)

  Ciocul: are lungimea de 12-16mm,usor indreotat in jos,maro deschis.Umflaturile de la baza ciocului sunt scurte,cordiforme,usor despartite,cu suprafata neteda,si cu baza fin pudrata alb.

  Gatul: de lungime mijlocie,este subtire si golas sau chel,ca la gaina de Transilvania,adica lipsit de pene,de la barbie si din dreptul urechilor pana aproape de gusa.Are pielea zbarcita,usor cheratinizata si este de culoare maro -rosiatica inchis.

  Pieptul: larg,perimetrul toracic de 23-25cm,bombat,usor indreptat in sus.Abdomenul este plin si usor arcuit.

  Spinarea: scurta,dreapta si inclinata usor,oblic spre coada.

  Aripile: au lungimea de 11-13cm

  Coada: lata,plata cu marginile mai mult paralele,compuse din 12-16 rectrice,purtate orizontal sau usor ridicate,in majoritatea cazurilor glanda uropigiana fiind nedezvoltata.

  Picioarele: de lungime mijlocie7,6-8,4 cm,neincaltate.

  Penajul: scurt,des,si starns lipit de corp

  Varietati de culoare: rosu-visiniu,galben.

  Culoare si desen: Culoarea penajului este rosie-visinie,coada si remigele primaresunt vinete deschis sau sein,ori albe.Mai rar,penajul corpului este galben,iar coada si sfarcurile albe.

  Greseli grave: Corp de structura grosolana,statura inalta,cap colturos,cioc lung,ochi galbeni,geana de structura,grosolana sau rosie,gatul acoperit partial de pene sau cu penaj mult sub urechi,penaj baltat,coada ingusta,culoare neintensiva.

  Marimea inelului: 7mm

 7.  Pt anonymus :lista mea cuprinde rasele romanesti recunoscute,faceam referire la campionii raselor care participa la diferite expozitii ;)

 8.  Pe cand am fost eu la tine in crescatorie tovarase erau cred ca mai mult de 11 rase pe acolo. Acum poate ca pe linga git Golas faci si ceva voiajori. Te astept la mine la un pescuit

 9.  Buna d-le Claudiu Tg – Jiu ,

  Baltatul de Arad nu este o rasa recunoscuta !
  Exista un ” Standard ” ( nerecunoscut ) dar originalul il gasiti la jucatorul de Szekesfehervar cu care este identic asa numitul ” jucator baltat de Arad ” !
  La fel rasa pestrit – baltat de Satu Mare este in refacere ! Sunt cativa crescatori care se ocupa de aceasta rasa care defapt a fost disparuta !

Comments are closed.