Alexandru Marean creste porumbei campioni

Medic stomatolog de profesie, albaiulianul a participat la o serie de expoziţii columbofile naţionale şi internaţionale. Pasiunea acestuia pentru creşterea porumbeilor vine încă din copilărie.

Născut la: 7 mai 1984, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Medicină Dentară Cluj-Napoca
Familie: necăsătorit

Bunicii săi aveau la ţară păsări, iar el îi ajuta la îngrijirea lor. „Cred că pe vremea aceea aveam vreo şase ani. La ţară, la Totoi, erau mulţi cei care creşteau porumbei. Am început în joacă, am continuat mai departe şi de aproapre 20 de ani am rămas fidel acestei pasiuni“, povesteşte Alexandru Marean.

Albaiulianul a început prin creşterea a nu mai puţin de 11 rase, printre care „jucător de Galaţi“, „guşat englez“ sau „capuicin“. În urmă cu patru ani a decis să crească doar porumbei „Gât golaş românesc“.

„Am fost îndrumat de mai mulţi columbofili cu experienţă să rămân la o singură rasă de porumbei, de care să mă pot ocupa mult mai bine şi cu mai multă uşurinţă. Acum am în jur de 30 de bucăţi. O parte din ei îi dau spre vânzare şi păstrez cele mai frumoase exemplare. În fiecare zi îmi petrec cel puţin o oră cu ei“, a spus Alexandru.

Porumbel medaliat naţional
Medic stomatolog de profesie, Alexandru Marean este membru al Asociaţiei Columbofile Albatros din Cluj-Napoca. Cu exemplarele cele mai frumoase de porumbei a participat la o serie de expoziţii naţionale şi internaţionale.„Am ales să cresc Gât golaş şi pentru a contribui la promovarea raselor româneşti de porumbei. Am participat la expoziţii la Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca sau Gherla, dar şi în străinătate, în Ungaria şi Polonia“, a precizat albaiulianul. În 2008, unul dintre porumbei crescuţi de Alexandru a câştigat titlul de campion naţional, distincţie care se acordă pentru frumuseţea şi calităţile întrunite de pasăre.

„În fiecare an, porumbeii trebuie selecţionaţi pe perechi, încât să dea pui cât mai buni. Apoi ei trebuie hrăniţi cu mâncare adecvată pentru frumuseţea penajului, iar în perioada expoziţiilor au nevoie de minerale şi vitamine“, a precizat columbofilul. Acesta deţine şi două titluri de porumbei campioni la nivel judeţean.

Care sunt beneficiile creşterii porumbeilor?
A.M.: „Creşterea porumbeilor mă relaxează, îmi conferă o stare de bine. După o zi de muncă stresantă la servici, îmi face bine şi doar să stau şi să mă uit la ei. Din punct de vedere material nu ai de câştigat, totul porneşte din pasiune. Pentru a-mi asigura strictul necesar, la sfârşitul anului, după ce fac selecţia de pui, 60-70 la sută din ei îi ofer spre vânzare“.

Ce planuri de viitor ai?
A.M.: „Pentru viitor am în plan extinderea crescătoriei de porumbei din punct de vedere calitativ. Urmează să particip la o serie de expoziţii care au loc în perioada noiembrie-februarie, inclusiv la expoziţia naţională de porumbei, a cărei dată şi locaţie nu a fost fixată încă“.

Sursa: www.adevarul.ro

DISTRIBUIȚI