Circoviroza la porumbei

Infecţia cu circovirus la porumbel este o boală contagioasă care afectează în special tineretul, producând o mortalitate variabilă care poate atinge chiar 100%.
Semnele clinice şi mortalitatea sunt consecinţa acţiunii circovirusului asociată cu infecţiile secundare cu ar fi diverşi agenţi virali (adenovirus, poxvirus, paramixovirus, etc), bacterieni (Salmonella, E.coli, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, Mycoplasma spp), fungici (Candida spp) şi parazitari (Trichomonas, Eimeria spp) fapt ce explică nereuşitele terapeutice – medicamentoase şi mortalitatea extraordinar de ridicată.
Circovirusul afectează porumbeii tineri între 1,5-2 luni până la aproximativ 12 luni vârstă.
Transmiterea se realizează pe orizontală prin fecale, contactul dintre porumbei în timpul curselor putând fi considerat un mijloc obişnuit de răspândire a virusului.
Transmiterea prin apa de băut sau prin aer nu este dovedită încă.
Circovirusul este în general rezistent la căldură şi la dezinfectantele uzuale..
La porumbel, circovirusul atacă şi distruge celulele sistemului limfatic (splina, timusul, bursa lui Fabricius) care sunt responsabile de mecanismele de apărare ale organismului, acţiunea lui fiind asemănătoare virusului HIV de la om care produce SIDA.
Asfel sistemul imun nu mai este capabil să facă faţă celorlalţi posibili agenţi patogeni, chiar şi banali şi clachează.
În cadrul Laboratorului de Diagnostic ROMVAC, în special în acest an dar şi în anii trecuţi am întâlnit în cadrul patologiei columbofile din România la columbofili debutanţi dar şi consacraţi (inclusiv la crescătorii din Bulgaria şi Turcia), numeroase cazuri de îmbolnăvire la tineret care includeau: letargia, anorexia (lipsa poftei de mâncare), performanţe de zbor slabe, pierdere în greutate, rinite, respiraţie dificilă, “guşă plină”, diaree mucogelatinoasă sau verde-maro până la apoasă, şi moarte subită , rapidă.
La examenele de laborator s-au izolat mai mulţi agenţi patogeni: E.coli, Salmonella, Candida spp, Trichomonas spp, Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella spp, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, totuşi care nu explicau morţile subite ,deseori în urma unor tratamente prelungite cu antibiotice.
La cadavre, s-au efectuat examene necropsice, negăsindu-se leziuni patognomonice.
La examenul histologic din bursa lui Fabricius, s-a evidenţiat prezenţa unor corpusculi de incluzie botroizi caracteristici în celulele mononucleare, foliculare asociate cu depleţia limfoidă, ceea ce a dus la diagnosticul de circoviroză.
TRATAMENT
Circovirusul nu este sensibil la antibiotice (acesta explicând numeroasele nereuşite terapeutice efectuate cu diverse antibiotice)
Tratamentul propriu zis constă în susţinerea sistemului imunitar al porumbeilor prin adminstrarea de imunostimulatoare, cum ar fi KING HERBS – extract natural care “creşte” imunitatea şi rezistenţa la boli prin formarea de interferon, 4ml / litru apă / zi, 5 zile periodic, cu rezultate extraordinare, LEVAMISOL (un sfert din doza antihelmintică,adică 2,5 mg.levamisol/porumbel,3 zile repetat periodic), DIMETILGLICINA , BARAKA (1capsulă cu ulei de chimen negru/zi,5-7 zile) ,VITAMINA E + SELENIU(1ml / litru apă / zi, 2 zile / săptămână), protectoare hepatice (BEDGEN, 1ml / litru apă / zi, 5-7 zile, periodic, HEPATOPROTECT -pulbere hidrosolubilă 5g / litru apă / zi, NEOMERIOL, 1ml / litru apă / zi, 5-7 zile, periodic etc.
Simultan se tratează infecţiile secundare bacteriene cu antibiotice (ENROFLOXAROM, 2ml / litru apă / zi,GALLISAN, 5g / litru apă / zi, FOSBAC PLUS T, etc) 5 zile asociate cu polivitamine ,în special VITAMINA C şi energizante:ALMARIL,GLUCOVIT, periodic. Trichomonoza se tratează cu FLAGEL STOP (10g / 40 porumbei – 2 litri apă / zi, 5 zile), coccidioza cu GALLISAN sau AMPROLIUM.
Datorită faptului că infecţiile cu circovirus interferează cu imunitatea post vaccinală, trebuie evitată vaccinarea în timpul episoadelor de boală.
Vaccinarea contra Paramixovirozei se recomandă, deci, a se efectua precoce la vârsta de 21-30 zile şi a se realiza supravegherea eficienţei vaccinării contra paramixovirozei prin teste serologice de laborator, pentru a evita nereuşitele(organismul porumbeilor nefiind capabil să.şi formeze anticorpii anti paramixoviroză).

Articol de DR. C.TUDORAN

11 COMENTARII

 1.  ASTA DA ARTICOL!!!!!!!!!!!Nu parerile noastre de profani care nu fac decit sa ne adinceasca zapaceala.Este cunoscut faptul ca un tratament gresit este mai rau decit o lipsa de tratament.Oricum virusul descris mai sus pare extrem de periculos.Multumesc dl doctor pt articol si adminului pt postare.Cu respect,sanatate!

 2.  Circovirus=Adenoviroza?Daca e acelasi lucru,acest virus a aparut prin 1992 in Olanda si Belgia cu pierderi masive la porumbeii maturi.Prin 2000 a aparut si la noi probabil din importul mare de porumbei din vest.Imi pare rau sa spun,dar medicamentatia romaneasca in domeniul columbofil e departe,ca sa nu spun altfel.M-am confruntat 2 ani la rand cu acest virus,in primul an cu pierderi majore.Nu vreau sa fac reclama,dar 4×1 mix combinat cu Belgasol la porumbeii mei a da rezultate extraordinare.

 3.  interesant articol!!!chear ar fi placut sa mai avem asemenea subiecte,datorita faptului ca multi columbofili urmaresc acest site.ar fi foarte interesant pentru toata lumea.

 4.  Uite de asta suntem noi romanii vai de capul nostru. In fiecare dintre noi zace cate un selectioner, doctor, instalator, primar…etc. Daca omul asta este specialist in domeniu, de ce sa nu ii tratam pozitia ca fiind cel putin studiata? Personal sunt dezamagit de oamenii care se cred mari „specialisti” in domenii total paralele cu pregatirea lor profesionala. Atat timp cat ai tratat porumbeii fara probe de laboratorm cu siguranta nu au avut aceasta boala, iar tratamentul tau a fost rezolvarea unei alte afectiuni. Si in incheiere, este boala tineretului…deci nu a maturilor, care au o imunitate mult mai dezvoltata.

 5. Frate ar fi bine altceva daca sar face … daca noi angajam un porumbel sanatos la un concurs si altul baag 2 porumbei bolnavi cobza boala se raspandeste foarte repede si dupaia ne trezim cand ne vine porumbei foarte prost din cauza ca au fost 2-3 bolnavi si au distris totul… daca noi am ingrizi porumbei nostri corespunzator nu ar fi mult mai bine articolul este foarte bun si vreu sa precizez si eu ceva eu am dat la porumbei 1 ml de enrofoxacilina la 1 litru de apa si pot spune ca este foarte bun si pentru salmonella exista un tratamnet nu mai stiu sigur cum se numeste dar stiu ca esste un acid ceva … eu am pus tot 1 ml la un litru de apa si pot sa spun ca nu a fost bun deloc pentru ca a fost prea tare dupa parearea mea porumebi bagau ciocul in apa si dupa aceea se scutrau precum se ardeau dupaai am pus 1 ml la 2 littri de apa si a fost bun… articolul este foarte bun pentru incepatori .. multa bafta

 6.  foarte bn a spus irinel,ce folos e daca noi avem porumbei sanatosi daca colegu nostru ar baga unu bolnav?eu zic ca ar fi bn sa se verifice mai ult starea de sanatate a porumbeilor sportivi inaintea imbarcari macar o data pa luna

 7. Off-topic
  Pentru Irinel:

  Acel „tratament” de care vorbeşti se numeşte Acidifiant antisalmonelic şi are acţiune preventivă, nu curativă. Are un miros identic cu cel al oţetului. Rolul său este de a crea un mediu acid în apă, care să împiedice răspândirea salmonelelor (cel puţin asta am înţeles). Într-adevăr, doza de 1 ml / 1 L apă este cam mare, porumbeii ezită să bea.

 8.  da da asta am vrut si eu sa spun sincer nu putea sa bea porumbei din apa cand leam pus baga ciocul si parca ii ardea si am mai aruncat din ea si am pus apa si dupaia a baut

 9. FODORENE, VACCINEAZA-I CAT DE REPEDE POTI, NU INTREBA DE DATA, CACI CAND VINE PARAMIXO AIA NU TE INTREABA SI NU IARTA PE NIMENI. EU AM PATIT-O ODATA SI IMI AJUNGE, JUR ! NU DORESC LA NIMENI, E CEA MAI TAMPITA BOALA LA PORUMBEI, NU SE COMPARA CU NIMIC.

Comments are closed.