Stimati colegi columbofili,
Zilele trecute m-am intors de la sedintele FCI, din Halle – Belgia si am constatat cu stupoare ca problemele aparute in urma cu 4 ani (dupa alegeri) la aparitia FRC au re-aparut intr-o alta forma care ii are in spate pe aceiasi oameni care timp de 3 ani au hartuit lumea columbofila romana cu tot felul de promisiuni atragatoare.

In toamna anului 2009, vazand progresul evident inregistrat de FCPR, peste 500 de columbofili s-au intors de la FRC, dandu-si seama de greseala facuta.

Am vazut inca din luna noiembrie ordinul ministrei Placinta de recunoastere a sportului columbofil, si personal am apreciat acest lucru insa trebuie sa recunoastem ca acest lucru nici nu ajuta – nici nu incurca zborul porumbeilor.

Conform statutului FCPR, noi practicam acest sport din 1939, acest lucru fiind certificat de judecatorie.

Citesc acum cu stupoare ca numai unii ar putea organiza competitii desi si in statutul nostru si in cel al UCPR de exemplu se prevede clar ce facem si cum facem, si mai mult aceste acte sunt inregistrate la un tribunal, adica sunt validate de judecator.

FCPR este constituita dupa legea 26/2000. De ce?

Foarte simplu, cititi articolul 3, din ordonanta 26/2000

Art. 3.
Actele juridice de constituire a asociatiilor si fundatiilor, incheiate in conditiile prezentei ordonante, sunt guvernate de legea civila.

Acum sa lecturam si statutul Federatiei Columbofile Internationale

La articolul 1 putem simplu sa gasim modul de functionare a FCI

Art. 1

La Fédération Colombophile Internationale (par abréviation F.C.I.) est une association sans but lucratif et de caractère essentiellement bénévole régie par l’article 60 et suivants du Code Civil Suisse

(FCI, este o asociatie fara scop lucrativ, si cu caracter esential benevol reglementata dupa articolul 60 al codului civil Elvetian) (FCI are sediul in Elvetia)

Asadar suntem sub incidenta aceluiasi tip de legi cu forul international unde suntem afiliati.

In acest moment la FCI, nu exista nici o problema cu reprezentarea noastra si nici nu va exista niciodata. Reprezentam Romania din 1969 si o vom reprezenta in continuare fara nici un fel de problema. Am participat la Cupa Europei Centrale si de est, la Cupa Europei si in ianuarie 2011 vom participa si la Olimpiada Columbofila din Polonia.

Déjà am primit invitatie in perioada 10 – 12 decembrie 2010 la Cupa Europei editia a doua in Germania.

Aceste incercari de a atrage membrii columbofili pe baza unui ordin ministerial care nu face altceva decat sa spuna ca se recunoaste sportul columbofil sunt facute tot de aceiasi oameni care nu vor sa recunoasca ca noi cei 8000 de columbofili romani ne dorim alte persoane sa ne conduca.

Insa daca ei nu recunosc asta nu inseamna ca instantele romanesti sau europene nu ar putea avea o alta parere in momentul in care s-ar putea sa ne intalnim in justitie.

Pentru a mai lamuri (daca era necesar) anumite probleme, voi mai cita cateva articole din statutul FCPR, validat de Tribunalul Bucuresti in 2007

Art. 1. Al 2 – FCPR este succesoarea de drept a Asociatiei Columba-Uniunea romana pentru cultivarea porumbeilor calatori infiintata in 1939, recunoscuta ca persoana juridica prin Sentinta nr 9 din 21.03.39 a Tribunalului Ilfov, legalizata prin decretul lege din 02.11.1940, re-organizata, mentinuta si institutionalizata ca atare prin prevederile decretelor si hotararile Consiliului de ministri ca Asociatia Centrala a Crescatorilor de Porumbei din Romania, si Uniunea Federatiilor Columbofile din Romania prin incheierea din 31.01.1991 pronuntata in Camera de Consiliu a Judecatoriei Sector 1 Buvuresti

Art. 1. Al 2 – FCPR continua afilierea la Federatia Columbofila Internationala

Art 3 – Scopul principal al FCPR este de reprezentare la nivel national si international a intereselor asociatiilor columbofile afiliate si implicit a membrilor acestora, in cresterea, ameliorarea raselor de porumbei, selectia, antrenarea si angajarea porumbeilor in concursuri sportive pe teritoriul tarii si in strainatate, ca modalitati de odihna activa si petrecere a timpului liber

Asa cum puteti vedea concursurile cu porumbei si organizarile columbofile sunt clar precizate in statutul nostru, validat de tribunalul Bucuresti. Si atunci cum sa nu fim legali ?

In acelasi timp suntem continuatorii miscarii columbofile romanesti inca de la inceputurile ei, si dvs stiti la nivelul judetelor dvs ca miscarea columbofila se desfasoara in aceste conditii de cativa zeci de ani, primul gir fiind dat de STATUL ROMAN, prin Consiliul de Ministri.

Printr-un anunt care nu are nici persoane de contact ni se cere sa trimitem cereri de afiliere la o federatie care nu ne prezinta nici un statut, nici un RNS nimic. Daca in statutul lor au prevazut ca porumbeii nostri devin proprietatea lor ? Sau casele noastre ? Cum am putea sa fim atat de nebuni sa trimitem cereri de afiliere la o federatie care nici macar nu ne prezinta conducerea, statutul si alte chestii de acest gen ?

Nu vi se pare ciudat si fortat ?

Ni vi se pare ciudat ca am ajuns sa vorbim de Ministerul Sportului care azi nu mai exista. El a fost inglobat in Ministerul Invatamantului. Adica vom lua aprobari de la Inspectoratele scolare judetene ?

Vedeti aici pagina guvernului Romaniei :

Personal nu sunt interesat de afilierea la nici un minister. Si nici Asociatia Prahova cu peste 1200 de membrii nu este. Ma bucur ca actualmente peste 70% din asociatiile judetene si-au rezolvat problema constituirii pe baza legii 26/2000, iar restul sunt in curs de rezolvare a acestei probleme. A le cere azi sa re-inceapa un proces de modificare a statutelor dupa alte legi, din nou avocati si plati suplimentare in aceste vremuri de criza doar de dragul de a ne afilia la un minister si fara a ne ajuta la absolut NIMIC, mi sa-r parea o bataie de joc fata de conducerile asociatiilor columbofile.

Aflu ca sunteti sunati ce trepadusii acestei miscari, de oameni dati afara de la noi din diferite motive, de oameni care nu iubesc regulile si corectitudinea. Au ajuns pana acolo incat spun ca masinile noastre de porumbei vor fi confiscate pe strada. Ne cred prosti sau au ajuns la limita disperarii ? Masinile de transport porumbei circula potrivit normelor ARR (Autoritatii Rutiere Romane) in conformitate cu prevederile Europene de transport si cu prevederile ANSVA privind transportul animalelor. Atat ! Sau vor sa ne spuna ca autocarele echipelor de fotbal nu au nevoie de licenta de transport ce de aviz de la ministerul invatamantului, si nu platesc rovineta ce primesc cupoane de la inspectoratele scolare judetene ? Ridicol.

Voi fi mereu adeptul unirii tuturor columbofililor romani sub aceiasi federatie (FCPR), pentru a deveni o forta. Insa acest lucru trebuie sa se bazeze pe respectarea deciziilor asociatiilor judetene prin vot. Columbofilii trebuie sa-si aleaga in mod democratic structurile de conducere si nu o mana de baieti destepti sa incerce sa devina SEFI peste cei care nu i-au votat in doua randuri. Acest lucru in 2010, in Romania membra UE nu se va intampla niciodata, libertatea de Asociere fiind un drept al nostru.

Am vrut sa fac aceste precizari pentru ca in aceste momente columbofilii sunt preocupati de pregatirea sezonului competitional, de planurile de zbor, de imperecheri si astfel de zvonuri si aberatii nu au decat darul de a crea tensiuni. Ele vin acum, pe fondul noilor reglemantari RNS care fac concursurile mai stricte si campionatul valoros, lucru care pe unii ii deranjeaza si se spera in atragerea nemultumitilor.

Inchei prin a va cere sa nu plecati urechile la zvonurile unora sau ale altora, columbofilia asa cum o stim de 70 de ani i-si va pastra cursul nestirbit. Asocierea noastra este consfiintita de legea 26/2000, si de zecile de ani de istorie, de milioanele de porumbei care in acesti 70 de ani si-au luat zborul de la locurile de lansare si de miile de clasmente intocmite de-a lungul anilor.

In plus Constitutia Romaniei angajeaza STATUL ROMAN sa ne apre acest drept :

ARTICOLUL 40
(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.

Va doresc tuturor un sezon reusit, sanarate si impliniri pe toate planurile

Bilan Florin
Presedintele ales de dumneavoastra!