Domnule Marta de cât timp aveţi porumbei? De porumbei voiajori mă ocup din anul 2007 până atunci fiind un împătimit al porumbeilor standard.

Aveam 300 de porumbei standard, chiar şi acum mai am câţiva, unul dintre ei fiind porumbelul meu de suflet care va rămâne la mine până când va muri.
Şi cum aţi trecut la porumbei voiajori?
Venind de la expoziţia de porumbei de ornament din Braşov pe drum un prieten mi-a zis ,,hai să zbori şi tu cu porumbeii’’ la care eu am râs crezând că el glumeste. Eu acasă aveam câţiva porumbei voiajori pe care îi ţineam drept doici pentru porumbeii standard. Şi în 2006 am concurat cu acei porumbei la îndemnurile prietenului meu. Aşa a început totul, am prins microbul şi nu a mai fost nici o cale de întoarcere. În 2007 am pornit şi am început cât se poate de serios. Din acel an am concurat serios cu rezultate notabile reuşind să ocup locul 1 Naţional la categoria Crescător Pui, locul 5 Maraton Tineret şi locul 17 Fond Tineret.
Ce porumbei deţineţi în prezent?
Am porumbei Janssen, Emiel Denys, Van Loon, George Bool, George Carteux majoritatea fiin aduşi direct de la acesti mari crescători.
Care dintre aceştia ţi-au dat cele mai bune rezultate?
Spre surprinderea mea, 2 porumbei nemţi pe care îi ţineam ca şi doici fiind cumpăraţi din piaţă de la Monor. În primul an mi-au dat 4 pui ocupând locurile 1,3,5,7 pe Arad iar în următorul an o femelă din aceşti 4 pui a luat 12 cupe judeţene din care 10 cupe de locul 1 şi cea mai importantă cupă fiind locul 1 la nivel naţional la categoria General Palmares Tineret. Această femelă am zburat-o doar 2 etape anul acesta ocupând locul 3 la Viteză Palmares Maturi pe judeţul Arad.
Ce sistem jucaţi cu porumbeii?
Anul acesta am încercat să zbor văduvie. Fiind la început nu prea am avut mai realizări nepricepându-mă la această metodă de zbor. Primele etape a mers totul foarte bine, am fost foarte mulţumit mai ales de sosirile femelelor dar după primul fond i-am lăsat împreună, pe natural şi s-a cam încheiat sezonul pentru mine.

Câţi porumbei deţineţi?
În jur de 500-600 din care cam 350 sunt pui de anul acesta.
Ce tratamente faceţi porumbeilor atât în timpul sezonului competiţional cât şi în extrasezon?
La lotul de zbor tratez în prima săptămână după sosirea din concurs de tricomonoză, a doua săptămână de căi respiratorii iar a treia săptămână de salmoneloză. În extrasezon, adică în timpul iernii fac prima dată deparazitarea internă după care încep cu tricomonoza, coccidioza, căile respiratorii şi salmoneloza tratamentul fiind făcut câte o săptămână pentru fiecare boală din cele mai sus enumerate cu pauză şi vitamine între ele.
Care crezi că fost secretul pentru care ai ajuns într-un timp aşa de scurt în top?
Dragostea de porumbei şi dorinţa de performanţă m-au făcut să ajung unde am ajuns, dar cel mai greu este să te menţii acolo sus. Un factor important în acest sport este norocul fără de care poate, nu aş fi fost aşa de sus. Prin multă muncă, perseverenţă, noroc şi porumbei de calitate orcine poate ajunge sus într-un timp foarte scurt.
Ce recomandaţi unui începător?
Recomand tuturor începătorilor să pornească cu multă răbdare în acest sport pentru că e foarte greu să ajungi sus şi să rămâi acolo din primul an în care concurezi cu porumbeii. Ar fi bine ca pentru început să zboare puii toamna cu asociaţia iar cu acei porumbei care rămân după concursuri să participe anul următor la etapele de viteză şi demifond pentru că etapele de fond şi în special cele de maraton sunt pentru adevăraţii profesionişti. După ce vor căpăta experienţă vor putea aborda şi aceste etape de maraton puţin mai usor.
Ce trucuri folosiţi pentru a motiva un porumbel care are câteva etape bune ?
Mari trucuri nu am dar înainte de fiecare etapă duc porumbeii la două antrenamente cam la 30 km şi la masculul sau femela care are nevoie de o etapă bună îi las perechea acasă să o găsească în boxă la întoarcere. Am mai încercat şi unele trucuri sau motivări pe care le-am citit de pe internet unele cu rezultat altele fără. Iar în anii trecuţi când am ieşit campion naţional nu făceam nimic, nici un truc şi veneau foarte bine porumbeii. Puii îi zbor pe semisexe adică semivăduvie. În timpul săptămânii îi despart iar joia înainte de îmbarcare îi las împreună. La fel ca şi maturii puii merg la două antrenamente săptămânal iar cei care vin în faţă vor face echipa pentru concursul următor.

Totuşi cum aţi pregătit porumbeii pentru anul acesta ţinând cont că aţi zburat pentru prima dată văduvia?
Am luat un program de pe internet. 104 zile înainte de prima etapă am împerecheat porumbeii şi i-am lăsat să scoată o serie de pui. La 14 zile după ce au eclozat ouăle am mutat femelele în compartimentul lor şi cu 50 de zile înainte de prima etapă i-am împerecheat din nou şi i-am lăsat să depună ouăle după care i-am desperecheat din nou şi am început văduvia mergând pe acest sistem până la etapa de Scharding. Lunea, marţea şi miercurea le dădeam mâncare sport, joia şi vinerea înainte de îmbarcare le dădeam seminţe mici, sâmbăta la sosire le dădeam mâncare depurativă iar duminica dietă şi mi-a mers foarte bine. Zburam cam 200 de porumbei şi clasam la fiecare etapă peste 60%. Produse am folosit doar de la firma Rohnfried.
Spune-ne câteva cuvinte despre clubul de la Ineu din care faci şi tu parte.
Clubul de la Ineu a luat înfiinţare în anul 2007 atunci fiind doar 7 membrii care zburau cu asociaţia Arad iar în present suntem în număr de 50 de membrii.
Cum aţi reuşit să creşteţi numărul de membrii aşa de mult?
Crescători de porumbei erau tot timpul dar din cauza distanţei prea mari până la centrul de îmbarcare de la Arad mulţi nu concurau cu porumbeii pentru că nu îşi permiteau să meargă până acolo. Noi am creat condiţii la Ineu şi le-a fost mult mai usor tuturor să se înscrie în club şi să participle la concursuri.

De Vlad Fildan.