MARIUS TUNDUC – Candidat la presedintia CNS a FCPR

Mă numesc Marius Tunduc, locuiesc în localitatea Groşi, judeţul Bihor, sunt căsătorit şi am trei copii. Profesia mea este de inginer silvic, iar în ultimii 10 ani am activat ca manager la mai multe firme.

PLATFORMA PROGRAM

Activitatea mea columbofila începe în 1999, când am devenit membru în Asociaţia Columbofiă Bihor, clubul columbofil Vadu-Crisului. Inca de la inceput m-am implicat in organizarea activitatilor columbofile si la promovarea acestora. Drept dovada putem lua un material publicat pe internet cu multi ani in urma despre micul nostru club 5/4Vadu Crisului: http://www.pigeonclub.ro/articol_vaducrisului.html

Ca şi repere, trebuie să spun că am activat între 2002 – 2005 ca tehnic al Clubului 5/4 Vadu Crişului, iar din toamna lui 2005 sunt preşedintele Asociaţiei Bihor. În septembrie 2009, am fost reales cu unanimitate în această funcţie.

Am fost pasionat de organizarea sportului columbofil dintotdeauna, de multe ori am lăsat proprii porumbei deoparte pentru a face ceva pentru asociaţia noastră.

Astfel la nivel de judeţ am reuşit atât intrarea în legalitate în 2007 prin constituirea din punct de vedere juridic a Asociatiei Voiajorul Bihor, cât şi achiziţionarea unei maşini performante. Totodată din 2006 şi până azi numărul membri lor s-a dublat. Din punct de vedere tehnic, azi în Asociaţia Bihor, clasamentele sunt gata în 15 minute după desigilare, şi folosim tehnica pentru a ne uşura munca. Nu are rost sa mai enumar relizarile la nivel de judet, insa se poate vedea cresterea nostra calitativa lecturand si paginile catalogului national.

La nivel naţional sunt membru în Comitetul Director al FCPR, (Responsabil tineret)din 2006 şi am să enumăr mai jos câteva din realizările mele mai importante

 • Sunt editorul revistei Columbofilia Româna, revistă de care mă ocup contra-cost, şi care am reuşit să o avem an de an, periodic în ultimii patru ani
 • Am iniţiat campionatul de fotbal al tinerilor din FCPR, după o propunere plecată de la Pop Dan, din Cluj, campionat care a devenit deja tradiţional..
 • Am publicat reportaje în reviste columbofile din vest, despre sportul columbofil din România, cu scopul de a promova porumbeii româneşti.
 • Am iniţiat şi sponsorizat Campionatul Copiilor, preluând un model vestic pentru creşterea atractivităţii sportului columbofil pentru cei mici.
 • Am iniţiat şi supravegheat realizarea Programului Naţional de Clasamente, poate cea mai mare realizare în domeniul tehnicii columbfile de după revoluţie. Chiar dacă mai există şi azi mici imperfecţiuni la program, putem afirma că avem parte de o transparenţă puternică şi de beneficii care în urmă cu câţiva ani erau de ne-imaginat.
 • Ca şi planuri pe care aş vrea să le realizăm împreună, şi ca şi motive pentru care am decis să candidez la această funcţie aş enumera următoarele:

  1. Voi asigura aplicarea regulamentelor sportive cu aceiaşi măsură, pentru orice columbofil sau asociaţie, fără a crea avantaje pentru nimeni.

  2. Vreau să aduc încrederea în campionatul naţional, prin supravegherea strictă a sezonului de concursuri de către CNS şi prin aplicarea de sancţiuni drastice tuturor cazurilor de fraudare a RNS. Sunt total impotriva oricarei incercari de fraudare a regulamentului si cred ca pedepsele trebuiesc inasprite si mai ales aplicate fara discriminari si prietenii.

  3. Vreau să îmbunătăţim RNS, în special în sensul interpretabilităţii acestuia, a exprimării clare şi corecte, si prin asigurarea unor condiţii de concurenţă puternică şi prin limitarea portiţelor de eludare a concurenţei sau a regulilor stricte.

  4. Doresc creerea Corpului Naţional Sportiv, format din CNS, corpul omologatorilor, şi Comisiile Sportive Judeţene, iar acesta să lucreze împreună pentru binele sportului columbofil.

  5. Vreau ca CNS-ul să fie cel care în urma planurile dvs. de zbor să fie cel care caută şi vă trimite lista cu adresele lansatorilor din localităţile alese de dvs. Nu mai vreau să pierdem zile întregi la telefon căutând un delegat prin cine ştie ce colţuri ale Europei

  6. Vreau să introducem în cadrul RNS, elemente din regulamentele sportive ale Belgiei şi Olandei, cu scopul creşterii nivelului competiţiei şi cu dorinţa apropierii de forţele columbofile mondiale.

  7. Vreau să re-vigorăm corpul omologatorilor, aceşti arbitri ai campionatului, cei care decid ierarhia finală. Consider că aceştia trebuie plătiţi pentru munca depusă şi în acelaşi timp cred că trebuie sa si raspunda pentru ceea ce fac. Iar omologarea fiecărui concurs trebuie făcută imediat ce acesta este primit. Astfel că la sfârşitul sezonului să avem cât mai repede posibil structura campionatului naţional în variantă on-line.

  8. Cred că în mod obligatoriu, catalogul naţional trebuie tipărit de către FCPR, şi el trebuie să ajungă gratuit la fiecare membru columbofil. În acelaşi timp aspectul acestuia trebuie să fie în conformitate cu cerinţele actuale, modern şi tehnoredactat corespunzător. Aşadar nu văd în nici un fel necesară implicarea nici-unui membru CNS sau CD, în tipărirea sau comercializarea lui.

  9. Doresc să introducem în Programul Naţional de Clasamente, calculul automat al distanţelor, astfel încât să nu mai trebuiască să plătim anual anumite sume de bani pentru calculul distanţelor de la diferite localităţi.

  10. Vreau să adoptăm o polititică columbofilă, care să ne facă un pion important în lumea columbofilă europeeană.

  11. Prin relaţiile pe care le am la nivel europeean şi la nivel asiatic, vreau să promovăm porumbelul românesc. Pentru asta avem nevoie de un campionat puternic fără compromisuri sau alte lucruri ne-regulamentare.

  12. Voi încerca (copiind modelul belgian) să aduc columbofili români în situaţia de aş procura consumabilele electronice, la un preţ mai mic, comparabil cu salariile din România.

  13. Voi încerca să găsesc împreună cu membrii CNS, posibilităţile pentru organizarea unui SINGUR CAMPIONAT NAŢIONAL, printr-o înţelegere la nivel sportiv cu UCPR, şi chiar cu FRC dacă va fi posibil. Astfel să terminăm odată mascarada aceasta cu campioni naţionali la toate colţurile. Cred că prin adoptarea unor protocoale ferme, şi a unui regulament comun, sub o supraveghere strictă putem ajunge la acest deziderat.

  14. Consider că expoziţiile naţionale, trebuie să capete splendoarea marilor evenimente naţionale din alte domenii. După participarea la astfel de evenimente în Europe şi China, pot afirma că trebuiesc luate măsuri ca Expoziţia Naţională să fie un monument de sărbătoare columbofilă, organizată la cele mai înalte standarde. Aceasta poate deveni un punct de referinţă pe harta lumii columbofile, ţinînd cont de faptul că în România sunt peste 12000 de columbofili şi numărul acestora este într-o continuă creştere.

  15. Voi munci alături de întreg CNS-ul, pentru a aduce tehnica modernă în columbofilie. Trăim în 2010 şi de aceea trebuie să fim dotaţi conform anilor în care trăim. Munca noastra la nivel de asociaţii ar putea fi mult, mult mai uşoară şi mai eficace.

  16. Doresc ca viitoarele modificari in regulament sa prevada clar pedepsele pentru orice tip de infractiuni, dar in acelasi timp acesta trebuie sa excluda pedeapsa de grup, din vina unei persoane si trebuie sa plateasca pentru gresei doar cei vinovati. Columbofili simpli, oamenii de buna-credinta care fac eforturi pentru a intretine si concura porumbei, de cele mai multe ori nu sunt de vina pentru greselile celor care se ocupa de organizare. Este normal ca numai cine greseste sa plateasca.

  Cu respect,
  Marius Tunduc

  DISTRIBUIȚI