Porumbelul de viteza

Acesta din concurs coboară ca glonţul, căzând pe trapa de intrare în volieră şi care intră imediat pentru a
termina cursa în care a fost angajat. Când are vântul în faţă el zboară mai încet, mai greu, făcând impresia că nu este în formă, în realitate el nu posedă rezervorul de energie pe care-l posedă porumbelul de fond. El are muşchii mai moi şi este mai greu decât porumbelul de fond; este şi mai puţin rezistent, suportând mai dificil schimbările de temperatură, pe care porumbelul de fond le suportă mai cu uşurinţă. Rasele de viteză sunt mai plăpânde şi se îmbolnăvesc mult mai uşor decât cele de fond. Porumbelul de viteză are un penaj mai sărăcăcios în aripi. Partea dinapoi a aripii (penele de plutire) sunt mai scurte, exact ca la raţele mici (sarselele care zboară cu o viteză de peste 100 km/oră, şuierând când trece stolul pe deasupra vânătorului). De multe ori am împuşcat în balta Greaca, la Căscioarele, nenumărate exemplare la care le-am analizat minuţios aripa. Aceasta era cu penele de plutire scurte, în schimb aveau un „motor” mai mare, excepţional de puternic pentru a acţiona bătaia aerului, deci pentru a „trage” bine. Am socotit totdeauna că la fel au aripa şi porumbeii de viteză, cu o diminuare pronunţată a penajului părţii dinapoi a aripii; faptul acesta (sărăcia
acestui penaj) conduce la o reducere echivalentă a zborului când porumbeii de viteză sunt angajaţi la fond, fapt constatat de mine. Concluzia este că tot natura a dotat porumbelul de viteză, în locul aripii sărăcăcioase, cu un „motor” mai puternic, care echilibrează perfect cerinţele unui zbor echilibrat şi rapid.

Sursa: www.ucpt.ro.

25 COMENTARII

 1.  gresit in privinta muschilor porumbeii de viteza au muschii tari iar cei de fond muschiimoi elastici

 2.  Interesanta descriere despre porumbelul de viteza,poate cineva cu experienta la aceasta categorie face o descriere amanuntita a porumbelului de maraton super articol!!!

 3.  Articolul asta lasa de dorit, dar …… asta e. A incercat unu ceva, si nu i-a iesit.
  Cred ca era un ” fondist” cel care a descris porumbelul de viteza.

 4.  Porumbeii de Maraton [ peste 800 km , si etapa de cel putin 2 zile ]: sunt masivi la privire , dar cind ii ei in mina ai impresia ca sunt putrezi , asa de usori , si in schimb sunt mai saracaciosi in organism , este doar o impresie , ti se pare ca sunt slabi , dar ei sunt perfecti , deoarece ei nu cara balast , surplus de greutate . Sunt echilibrati in toate . Greutate mica , adik usori in mina , penaj bogat , adik f f pufosi , cind ii ei in mina ti se par doar pene , aliura este mic spre mediu , musculatura este moale , ti se afunda degetele in muschii pieptului , la zborul liber in jurul crescatoriei nu se antreneaza niciodata la disperare , adik toata ziua , ei isi fac zborul si intrea inapoi in cotet [ as vrea sa spun ca cei maturizati , minim 2 ani ]si se odihnesc , stau pe boxa lor , sunt f calmi , nu sar niciodata de pe cuibar la intrarea in crescatorie a crescatorului . Maratonistii adevarati se cunosc de la virsta de minim 2 ani . Mai sunt si tineri la 1 an care fac maratonul , dar sunt f putini cei care rezista si comfirma si la urmatorul an . Am un respect deosebit pentru cei care fac etape peste 1000 km si fac norma la Maraton in campionatul national , dar mai respectuos sunt pentru cei care auMaraton Palmares in campionatul national [ FCPR + UCPR ]
  Va urez vint in pene la inaripatele dumneavoastra si la citi mai multi km in aripa !

 5.  sau mai degraba un vanator din cate spune el a impuscat nenumarate rate dar macar a incercat sa isi dea interesul .bravo

 6.  Ionut , pe tine chiar te cred ….. sunt incepator dar si eu am vazut ca este ceva in neregula cu acest comentariu despre porumbelul de viteza , asta este …
  Mult noroc tuturor in 2010

 7.  ASTEA SUNT POVESTI , DE CATE ORI NU S A DOVEDIT CONTRARIUL ?
  VORBIM DESPRE O NECUNOSCUTA . INCA NU AM AJUNS ATAT DEDEPARTE INCAT LA O ANALIZA ATAT DE SCURTA SA CATALOGAMUN PORUMBEL , LUCRURILE SUNT MULT MAI PROFUNDE SI MULT MAI INCALCITE CAND VINE VORBA DESPRE PORUMBEI .ASTEA SUNT DOAR CONSTATARI , IPOTEZE NE DEMONSTRATE INCA . SI POATE ASA V OR RAMANE

 8.   Abordarea din articol foarte slaba, disproportionata si saracacioasa, parca ar veni numai din cunostintele unui vanator de rate…?!

 9.  Lasati cosul sa faca selectia.Concuratii sa faceti norme timp de 5 anii.la viteza,demifond,general,fond,maraton(deci numai la una din ele -categorii) dupa care ai luati la mana si trageti concluzia finala.Daca faceti acesta experienta 4 prieteni de-ai dumneavostra din 4 colturii diferite ale tarii totii 4 la aceiasi categorie veti constata dupa 5 anii ca exista marii diferente intre porumbeii din cele 4 colturii ale tarii.Porumbelul se creaza in functie de regiunea unde concureaza adica -masa porumbeilor participantii,vinturile dominante,relieful in care concuratii si nu in ultimul rind SERIOZITATEA CONCURSURILOR.MUlt succes.

 10. cei mai buni porumbei de viteza, cei mai adevarati, miguri nu altceva, ii detin stimatii domni: Cosmin Olteanu, Marius Tunduc, Bilan Florin & compania! asadar, NU cumparati porumbei de la membrii FRSC, k astia au gaini,gugustuci, nu porumbei! FORTA FCPR!

 11.  DL.antonio.Cu stima si respect AICI incercam sa avem o discutie interesanta de -cum arata un porumbel de viteza(demifond,general,fond,maraton).Deci … NU …incercam sa facem diferenta intre federatii si nici intre oamenii.Fiecare sint bunii fiecare sintem bunii in felul nostru.Haide sa nu deviem de la subiecte.Dejea EU poate si VOII sintem satui de birfe,invidii etc…Eu cred ca cel mai corect sa ne vedem de sportul nostru si de subiectul din fiecare toping sa nul deviem.Multumesc.

 12.  Articolul lasa de dorit.. ….. sunt greseli grave in el , ….. porumbelul greu la viteza nu prea merge si d. Porumbelul de viteză are un penaj mai sărăcăcios în aripi. Partea dinapoi a aripii (penele de plutire) sunt mai scurte, exact ca la raţele mici (sarselele care zboară cu o viteză de peste 100 km/oră, şuierând când trece stolul pe deasupra vânătorului). NU ACCEPT ASA CEVA

 13.   exista zone in tara , printre care si clujul , unde , din cauza reliefului , diferentele dintre pasarile de viteza si cele de fond sunt foarte mici…..avem pasari campioane la fond si maraton cu musculatura foarte bogata , baza aripii ingusta, si temperament destul de sangvinic….dar sunt si campioni la viteza foarte usori, cu musculatura mai saraca si foarte calmi( blanzi). caracteristica tuturor este aceea ca sunt porumbei medii si mici…..foarte putini iesind din tiparele unei pasari medii…spre mare.
  personal, cred ca atat la unii cat si la altii, selectia aripii trebuie facuta dupa aerisirea penelor din varf si flexibilitatea acestora, nu dupa baza mai lata sau mai ingusta . in rest, celelalte calitati le selecteaza „cosul”.

 14.  Citi dintre voii ati citit cartea L’AILE OUTIL DE VOL? scrisa de RENE BAWIN Cititi si dupa aceia o sa vedeti ca in mare parte cel care a scris in acest toping are dreptate.

 15.  Domnule Claudiu aveti dreptate,acum se pun bazele pe porumbeii de general,si eu sunt din Ardeal,si sincer la prietenii columbofili care au rezultate si la viteza si la fond cu aceasi porumbei,acelasi porumbel a clasat in primii 10 si la viteza si la fond,cum ar spune o reclama,,2 in 1,,viitorul(parerea mea)e in porumbelul de general!!!!cat despre prezentarea din acest topic,o parere interesanta care ar fi bine sa o luam in seama.

 16.  Plus numarul de porumbeii in concurs cresete de la an la an plus viteza porumbeilor creste asfel pasarea moderna evolueaza fizic.Nu mai spuneti nimic in contradictie cu acest articol?

 17.  Domni meii era un subiect chiar interesant ,citem cu placere mess de aici.Dar nu stiu de ce acum nu va mai datii parerea.Sinteti prea specialisti?Cumva numele Georgica Popescu pune probleme?Aici este o simpla opinie fiecare ce credem ca este bine si ce am vazut la noii si la altii in crescatorii.

 18.  buna sunt incepator mai degraba amator si anul trecut am inceput sa ma indragostesc de voiajori. Am cumparat pui , batrani, am cumparat oua de la diferiti crescatori . Dupa niste conflicte cu ulii si pisicile am ajuns la un nr. si vreau sa ii selectez dar nu prea stiu iar sa ii zbor intr-o etapa parca mie frica simt ca as remane cu 3 perechi din toti. Am si mai mari si mai mici ,si mai scurti si mai lungi, si care zboara in stol si care zboara pe langa , si care cand zboara suera si care miau scapat din ghearele a doi hultani care pe urma au fost cusuti si au puii mai atletici caei deci cum sa incep sau mai pe romaneste cum ii trec prin sita sau ciur??? astept sugesti multumesc anticipat!!!!

Comments are closed.