Porumbelul salbatic

Porumbelul salbatic face parte din ordinul ”Columbiformes”. La noi in tara avem cateva specii de porumbei,foarte comuni,la prima vedere:porumbelul de scorbura,gulerat si porumbelul de stanca.

Porumbelul de scorbura

Denumit asa pentru ca iubeste scorburile copacilor,traieste inca in numar mare in Romania,mai ales in zavoaiele Dunarii si in padurile de ses si deal.Caracteristica lui este absenta albului,atat in jurul gatului cat si de la tartita.
Coloritul lui e cenusiu-albastrui cu nuante brune pe spate,e mult mai sters decat la alte specii,avand foarte putin negru pe aripi.
Este pasare migratoare,ce soseste la inceputul lui martie la noi,iar apoi pleaca la inceputul lui noiembrie.
Scoate cam doua randuri de pui,incepand cu sfarsitul lunii aprilie,asta dupa ce clocesc amandoi,pe rand..
Hrana lor e reprezentata de graunte,boabe de cereale,leguminoase,fructe,ghinde,jir dar si insecte.
Amanuntele legate de cuibarit si hrana sunt ,in mare parte,comune si celorlalte specii de porumbei,diferentiindu-i ,in special, locurile unde prefera sa locuiasca.La fel si coloritul lor,este foarte asemanator.

Porumbelul gulerat

Numit asa dupa petele mari,albe,pe care le are in jurul gatului si care se vad ca niste linii albe cand isi afunda capul intre umeri,porumbelul gulerat e raspandit in toata tara,dar in numar mai mic decat cel de scorbura.Este si mai sperios.Este pasare de padure,fiind pentru Romania oaspete de vara.
Culorile penajului sunt cam aceleasi doar ca mult mai intense si personalizate cu albul de la guler.
La sfarsitul lunii noiembrie se indreapta catre Spania,Maroc,Algeria.

Porumbelul de stanca

Cunoscatorii spun ca,la noi in tara,cei mai multi porumbei de stanca au fost vazuti in Padurea Babadag,in zona stancariei,pe falezele dintre Capul Dolojman si Capul Iancila,in Dobrogea,acolo unde sunt pereti de stanca verticala,roasa de vreme.
Se pare ca acestia sunt,de fapt,stramosii porumbeilor domestici,fiind si cei mai mici,la marime,dintre toti.
Cuibaresc prin crapaturi de stanci,pesteri si in general in locuri foarte stramte,greu accesibile.
Caracteristicile ce folosesc la diferentierea lor sunt:aripa cu doua benzi transversale negre,marginea externa a aripii cenusie,tartita alba,numai degetele median si extern cu o mica palmatura de baza,tars aproape de lungimea degetului median,fara unghie(acoperit cu pene,in fata).
Traieste in colonii iar pe timpul iernii isi petrece timpul in Arabia,Sudanul Egiptean,Asia Occidentala si Centrala,pe coastele Insulelor Britanice..

6 COMENTARII

 1.  Porumbelu gulerat nu e chear asa sperios il vezi in toate parcurile din spania si in germania sunt multi la noi nu va fi niciodata asa bland pt ca e vanat

 2.  Sunt frumosi acesti porumbei dar nu prea sunt destepti nu sti din ce se trage nu nimik sti decat ca este salbatik si am avuzit in mures parca un om avea porumbei salbatici si avea pui din ei care zbura la el si a zis ca ia vneit nush de la cati km :)) 10 si ceva dar mie nu prea imi vine a crede sau sar putea sa fie adevarat nu am vazut nu cred 50% cred 50% nu cred

 3.  frumos articol nu stiu cat de multi se mai gasesc in tara in ultimul timp nu pre am mai vazut dar cu ceva timp in urma vedeam stoluri intregi chiar le mai duceam mancare ,traiau intr-un nuc batran .foarte frumosi si destepti isi pot trai viata fara nici un ajutor

 4.  Dupa cate se cunoaste porumbelul voiajor este o incrucisare dintre porumbel salbatic si porumbel de stanca.Insa odata cu aceasta incrucisare s-a urmarit cresterea potentialului si reusirea intoarcerii acestuia de la distante cat mai mari pana la 1500 km.
  Insa odata cu aceste caracteristici pe care le-a dobandit,a pierdut in alte parte si anume a scazut foarte mult imunitatea,acestia fiind foarte vulnerabili la boli.
  In ziua de astazi porumbelul voiajor poate avea probleme respiratorii,in fond cel salbatic si cel de stanca nu avea niciodata astfel de probleme….am castigat pe o parte si am pierdut pe alta.
  Mult succes in continuare si aveti grije de starea de sanatate a porumbeilor…

 5.  am gasit si eu anu asta un pui,era cazut din cuib si lovit la cap,din cate am observat tarca ii arnuca din cuib si apoi ii mananca.
  din pacate avea gaura in cap si dupa vro luna a murit,am pus si o poza daca vreti sa l vedeti dati clic pe nume

 6.  a mai fost o discutie pe tema asta pe acest site.unii au incercat sai incruciseze cu porumbelul voiajor,dar in zadar si dupa ani de zile.cik foartte putini se imperecheaza si reusesc sa scoata 2 oua macar sa stim cu exctitate dak se poate sau nu aceasta incrucisare.cred k e nevoie de ani de zile si multa rabdare pentru a scoate rezultate.bafta in continuare

Comments are closed.