Porumbelul salbatic

Porumbelul salbatic face parte din ordinul ”Columbiformes”. La noi in tara avem cateva specii de porumbei,foarte comuni,la prima vedere:porumbelul de scorbura,gulerat si porumbelul de stanca.

Porumbelul de scorbura

Denumit asa pentru ca iubeste scorburile copacilor,traieste inca in numar mare in Romania,mai ales in zavoaiele Dunarii si in padurile de ses si deal.Caracteristica lui este absenta albului,atat in jurul gatului cat si de la tartita.
Coloritul lui e cenusiu-albastrui cu nuante brune pe spate,e mult mai sters decat la alte specii,avand foarte putin negru pe aripi.
Este pasare migratoare,ce soseste la inceputul lui martie la noi,iar apoi pleaca la inceputul lui noiembrie.
Scoate cam doua randuri de pui,incepand cu sfarsitul lunii aprilie,asta dupa ce clocesc amandoi,pe rand..
Hrana lor e reprezentata de graunte,boabe de cereale,leguminoase,fructe,ghinde,jir dar si insecte.
Amanuntele legate de cuibarit si hrana sunt ,in mare parte,comune si celorlalte specii de porumbei,diferentiindu-i ,in special, locurile unde prefera sa locuiasca.La fel si coloritul lor,este foarte asemanator.

Porumbelul gulerat

Numit asa dupa petele mari,albe,pe care le are in jurul gatului si care se vad ca niste linii albe cand isi afunda capul intre umeri,porumbelul gulerat e raspandit in toata tara,dar in numar mai mic decat cel de scorbura.Este si mai sperios.Este pasare de padure,fiind pentru Romania oaspete de vara.
Culorile penajului sunt cam aceleasi doar ca mult mai intense si personalizate cu albul de la guler.
La sfarsitul lunii noiembrie se indreapta catre Spania,Maroc,Algeria.

Porumbelul de stanca

Cunoscatorii spun ca,la noi in tara,cei mai multi porumbei de stanca au fost vazuti in Padurea Babadag,in zona stancariei,pe falezele dintre Capul Dolojman si Capul Iancila,in Dobrogea,acolo unde sunt pereti de stanca verticala,roasa de vreme.
Se pare ca acestia sunt,de fapt,stramosii porumbeilor domestici,fiind si cei mai mici,la marime,dintre toti.
Cuibaresc prin crapaturi de stanci,pesteri si in general in locuri foarte stramte,greu accesibile.
Caracteristicile ce folosesc la diferentierea lor sunt:aripa cu doua benzi transversale negre,marginea externa a aripii cenusie,tartita alba,numai degetele median si extern cu o mica palmatura de baza,tars aproape de lungimea degetului median,fara unghie(acoperit cu pene,in fata).
Traieste in colonii iar pe timpul iernii isi petrece timpul in Arabia,Sudanul Egiptean,Asia Occidentala si Centrala,pe coastele Insulelor Britanice..

DISTRIBUIȚI