Repopularea speciei „Jucator Pestrit de Satu Mare”

Specia de porumbel a dispărut în urmă cu 40 de ani din curţiile crescătorilor de păsări, iar acum un sătmărean se luptă să o repopuleze. Peste 350 de specii de păsări şi animale mici sunt expuse până duminică seara în holul Casei de Cultură a Sindicatelor.

După 40 de ani în care rasa de porumbei pur sătmăreană s-a pierdut printre celelalte specii de păsări, un columbofil din Satu Mare se luptă să conserve. Iuhas Bertalan îşi dedică de 20 de ani timpul liber porumbeilor. Are peste 140 de specii acasă, iar 20 dintre aceştia sunt pur sătmăreni. „Am văzut specia Jucător Pestriţ de satu Mare într-o carte. Studiind am aflat că s-a pierdut în ultimii 40 de ani şi astfel am hotărât să încerc să o repopulez. În Germania trăieşte un sătmărean care, la plecare, şi-a dus câţiva porumbei din acestă specie. Cu ajutorul acestuia, dar şi a unei asociaţii din Ungaria, am reuşit în proporţie de 90% să o repopulez, prin diverse mutaţii genetice“, a declarat Iuhas Bertalan.

Se luptă pentru mândria oraşului
Columbofilul vrea să reuşească să readucă în prim plan această specie. „Aşa cum alţii se mândresc cu produsele lor, vreau să se ştie că în Satu Mare există porumbei pur sătmăreni. M-a ambiţionat acest lucru pentru că fiecare oraş are rasa lor“, a mai spus acesta.
Cei 20 de porumbei Jucători Pestriţi de Satu Mare au fost expuşi, încă de joi în holul Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, unde are loc expoziţia de păsări şi animale mici. Peste 350 de porumbei, 70 de iepuri, dar şi găini şi cocoşi pot fi admiraţi până mâine seară, când se închide expoziţia.
Până în această dimineaţă, aproape 1500 de persoane au vizitat exponatele puse la dispoziţia sătmărenilor. Organizatorii, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi animale mici, au declarat că în anul acesta, deschiderea publicului a fost mult mai mare. Expoziţia este cu vânzare, cel mai scump porumbel costând 100 de euro, el făcând parte din specia Rândunică de Saxonia.

CLICK AICI pentru a citii intregul articol.

20 COMENTARII

 1. Felicitari Domnule Bertalan.Uite un om care in zilele noastre este preocupat de repopularea unor specii de ornament pe cale de disparitie,mai ales ca in zilele noastre tot mai multi columbofili aleg voiajorii de zbor,desi acest sport este unul costisitor,dar pe de-o parte si foarte frumos si antrenant!!!!!

 2.  o idee foarte buna. Rasele romanesti nu trebuie sa dispara , e foarte pacat ca aceasta rasa a disparut. felicitari pentru aceasta initiativa si sa speram ca ii vom vedea mai des de acum inainte pe acesti porumbei frumosi!!!

 3.  Va felicit domnule Bertalan pentru efortul depus fata de acesti porumbei. Banuiesc ca este un lucru foarte dificil sa mentineti de unul singur standardul acestei rase, mai ales din moment ce doriti sa o reconsacrati. Tot respectul pentru oameni ca dvs.!

 4.  Buna!
  Specia este porumbel- Columba Livia, iar rasa e Jucator Pestrit de Satu-Mare, deci se incearca repopularea rasei, nu a speciei.Suntem pe un site specializat unde nu sunt permise greselile din presa.
  In rest felicitari si sa vedem cat mai multi si la noi!

 5.  felicitari domnule bertalan pentru tot ce faceti ca sa repopulati aceasta specie!!!bafta in continuare si multa sanatate!!!

 6.  Buna seara !
  Acesti porumbei nu au fost dusi de Satmareanul acela care se numeste Hartmann Werner ci au fost create din nou de dansul dupa ” retete ” vechi in colaborare cu prietenii si colegii din Ungaria care-i sunt Oameni de baza !
  Salutari

 7.  Ciudat ca nu sa amintit numele acestui mare Crescator Hartmann Werner in acest articol fiindca dansul este cel care a initiat refacerea acestei rase si are deja cateva exemplare prezentabile dupa multi ani de lucru !?
  Am inpresia ca acest Crescator d-nul Bertalan se inpodobeste un pic cu pene straine …

 8.  Buna!
  d-le Dieter, stati linistit, la noi presa fabuleaza , ca peste tot de altfel. Refacerea acestei rase este prezentata in unul din numerele revistei de specialitate „Porumbelul” editata de asociatia Albatros Cluj-Napoca. Dar la noi informatia e buna daca e gratis, de aici si cultura noastra columbofila saraca. In ziua de azi cei din strainatate stiu mai multe despre unele rase romanesti decat multi dintre noi, pentru simplul fapt ca ei citesc materiale de specialitate, chiar daca costa 2-3 euro…

 9.  Ma bucur sa vad ca si celelalte rase nu sunt uitate.Pt D. Bertelan felicitari si toata stima din parte mea.Trebuie promovate mai mult rasele romanesti.Pt iubitorii acestestor rase e un exemplu bun.Felicitari!

 10.  Buna,
  este de respectat efortul si activitatea d-lui Bertelan .
  Mult succes in continuare – ce bine ar fi daca ar fi mai multi ca dinsul.
  D-le Dieter,
  oare acest dn. Hartmann Werner este singurul satmarean plecat din tara care a crescut aceasta rasa ??? sinteti asa de sigur?
  Si nu vad deloc ca dl. Bertalan se impodobeste cu pene straine… ci am impresia
  ca dvs. faceti reclama unei alte persoane marginalizind complect efortul d-lui Bertalan – dupa mine cel putin o urare de bine puteati sa-i transmiteti si dvs.
  Este imbucurator ca apar astfel de articole pe acest Site – aveti dreptate d-le Hadarau – imbogatesc cultura columbofila – si cei care inlesnesc accesul la astfel de materiale merita tot respectul.
  ALIN ROSU – lasa te rog un nr. tel sau adresa de contact. ; )

 11.  Buna ziua !
  D-le Sebi Rosu ,
  Daca cititi textul de mai sus vedeti cum d-nul Bertelan a ajuns la materialul acestor Porumbei . Dar vi-l scriu aici sa fie mai simplu ;

  „In Germania traieste un satmarean care la plecare, si-a dus cativa porumbei din aceasta specie. Cu ajutorul acestuia dar si a unei asociatii din Ungaria , am reusit in proportie de 90%sa repopulez , prin diverse mutatii genetice ”

  Domnul Hartmann a fost acela care a pornit cu refacera acestei rase si este acel Satmarean amintit in text ca unul oarecare ! Acest lucru m-a deranjat foarte mult !
  Fara d-nul Hartmann si colegii sai din Ungaria , d-nul Bertalan nu avea onoarea sa creasca aceasta rasa .
  Si ma repet ; nu a fost dus nici un exemplar fiindca nu mai exista .
  Aceasta rasa este in formare dupa material adunat din carti vechi , din auzite de la Crescatori batrani care au avut aceasta rasa si , o mana buna de Crescator.
  Daca d-voastra v-ati informa un pic , ati sti ca acest crescator nu are nevoie de reclama ci este renumit in toata Europa .
  Si fiindca am uitat pur si simplu in mesajele de mai sus , o fac acuma , dorind-ui acestui Crescator ambitios d-nul Bertalan mult succes in activitatea lui. Cu asa Crescatori , si ma refer la toti – Germania – Ungaria – Romania , aceasta rasa are o sansa !
  Salutari

 12.  Buna,
  ma bucur ca putem ajunge la un numitor comun, si anume a respecta munca depusa de fiecare in realitzarea unui tel final – in definitiv readucerea la actualitate a uneia din multele rase de porumbei romanesti care au siparut sau mai grav : sint pe cale de disparitie.
  Referitor la informatie d-le Dieter , eu traiesc in Germania , stiu despre d. Werner Hartmann ca se ocupa de ” temeschburger schecken ” adica ” pestriti de timisoara ” – ori aici este un cerc relativ restrins de cunoscatori / admiratori ai rasei – ca sa limitam putin ce spuneti dvs. de renumele european. Chiar dinsul recunoaste ca a inceput sa se ocupe de recreerea acestei rase din 2006 – ( ..daca va citez pe dvs ” multi ani de lucru ” ? .) – ma refer la jucatorii de Satu-Mare…….. pe de alta parte daca pe dvs. va deranjeaza ca nu s-a pomenit numele d-lui Hartmann Werner – dupa parerea mea nu acest lucru este important – im primul plan trebuie sa stea porumbeii – respectiv jucatorii pestriti de Satu-Mare.. si sint convins ca dl. Werner Hartmann vede la fel..
  Intimplator – jumatate din arborele meu genealogic se trage din SM si imprejurimi – si ma bucur ca sint oameni care se ocupa cu aceasta rasa.
  Va dau dreptate d-le Dieter – cu oameni ca dl. Hartmann , dl. Bertelan si altii probabil ca ne vom putea bucura si in continuare de aceasta rasa ….

 13.  D-le Sebi Rosu ,

  vad ca i-ati vizitat putin Pagina domnului Hartman dar totusi nu stiti sau nu vreti sa stiti mai mult de acest Crescator !?
  Bineinteles ca nu scrie pe Pagina lui toate functiile si meritele dansului in promovarea raselor Romanesti si nu numai ….
  Cateva informatii pentru d-voastra :
  – Nu se ocupa numai de Pestrit de Timisoara , dansul este presedintele acestui Club ! Meritul lui la Pestrit de Timisoara – crearea altor culori care nu existau ca de exemplu pestrit maro inchis ( Cupru ) – recunoscut in 2001 ca parte din rasa !
  – Pentru sau la infintarea Clubului european de jucatori de Kiskunfelegyhaza in Septembrie 2006 la Jakabszallas – Ungaria , dansul a avut mana in joc si este Vicepresedintele acestui Club . Rolul acestui Club european unde fac parte si Romani , este de a lucrea inpreuna , schimb de experienta etc .
  Meritul d-nului Hartmann la Jucatorii de Kiskunfeleghyhaza ;
  crearea variantei argintii care nu a existat , recunoscuta in 2006 la VDT – Schau in Nürnberg !
  Un exemplu pentru citatul d-voastra cu ” ca sa limitam putin ce spuneti dvs. de renumele european ”
  – Alte merite ; recrearea variantei pe rosu si galben la rasa codalbi Romanesti care in timp sa pierdut in Romania !
  Acest domn a facut mult pentru promovarea raselor Romanesti in europa si pentru acest lucru are toata admiratia mea !
  Salutari , Dieter

 14.  D-le Dieter ,
  acest topic a fost lansat a prezenta o rasa de porumbei romanesti .. si nu ptr. a stirni orgolii ranite .., am toata stima ptr. crecatorii raselor romanesti si pentru cei care promoveaza aceste rase – chiar daca sint ” voiajorist ” ( in aceste paranteze tin sa va spun ca daca n-as creste voiajori – inima mea sa oprit la jucatorii galateni – ca rasa asa zisa de ornament / joc ) . Am toata stima ptr. dl. Werner Hartmann – a carui site nu trebuie sa-l vizitez ca sa stiu pasiunile dinsului columbofile – si ptr. activitatea pe care o desfasoara. ( ptr. asta ne-am intilnit de citeva ori – cu ocazia a diferitel expozitii – una din ele chiar in 2006 in Nürnberg ) INSA – acest topic se adreseaza : JUCATORULUI PESTRIT de Satu Mare — si nu unor titluri sau persoane.
  Crescatorii de pestriti de timisoara sau jucatori de Kiskungfelegyhaza reprezinta probabil 0,3 %°° din crescatorii de porumbei din Europa – pe aceasta cale va rog sa nu confundati Europa cu Bavaria. Dl. Harmann este cunoscut in Bayern / Bavaria insa in NRW ( Nord-Rhein- Westfalen ) nu il stie nimeni. Respect stima dvs. vizavi de dl. Hartmann Werner … si va asigur de inalta mea consideratie ptr. acest domn – pe care revin am avut fericita ocazia al vedea la diferite Expozitii alaturi de porumbeii dinsului. Sper sa nu va fi suparat .. insa mai bine sa-i aplaudam pe cei care fac ceva ptr. rasele romanesti – ( lasind la o parte „titluri” etc- oare cu ce ajuta porumbeii ?? ) –
  si sa le acordam respectul cuvenit .. probabil peste ani buni , in istoricul rasei – vor avea locul cuvenit acesti domni – care merita toata stima…

 15.  Da , d-le Sebi Rosu …

  Aveti dreptate , intai porumbeii si dupa aceea crescatorul !
  Doresc porumbeiilor d-voastra mult succes la zboruri …

  Salutari

 16.  Am vazut exemplare din aceasta rasa reconstituita de Dl. Werner Hartmann inca din 2005 cind i-am vizitat crescatoria.

 17.  Stimati crescator, care este adevarul despre Jucatori pestriti de Satu-Mare? Ultimul Exemplar am vazut 1972 la Satu Mare o porumbita care a ajuns din Baia Mare de la Urai Andras la Satu Mare. Urai Andras a murit si Rassa a disparut. Eu am crescut deja in copilarie Rassa aceasta. Din pacate nu am mai putut sa aduc pestiti in Germania unde traiesc de 34 ani pentruca nu am mai gasit nici unde un exemplar. Atuci am hotarit deja ca odata cind o sa am timp o sa incerc sa refac rassa mea din copilarie. Timpul a trecut , am avut mult de lucru cu facerea Timisorenilor pe Kupfer/Ruginiu, cu cod albi rosii si galben, cu Juc.de Felegyhaza pe argintiu. Dar de multi ani am si lucrat la refacerea Pestritilor de Satu mare. Primul Exemplar foarte bun am prins in anul 2006. Acuma am un lot mare de pestriti de Satu Mare cu desen corect asa cum le cunosc din copilarie. Citeva Poze se vede pe http://www.temeschburgerschecken.de/Tauben. Multe exemplare au ajuns de la mine in ungaria si in Januarie 2010 am dat 30 de exemplare cadou la crescatori din ungaria. In Szekesfehervar au jesti si din Jucatori de Szekesfehervar exemlare pestiti, eu am fost acolo si le-am vazut dar !!! Pestiti de Szekesfehervar si nu pestriti de Satu-Mare!! Dar si cu exemplarere din Szeksfehervar se poate lucra. Sa explic deosebirea ari fi o poveste foarte larga.
  Eu ma bucuri foarte mult ca un domni se ocupa in Satu Mare de rassa mea din copilarie, ma bucuri ca o fost citeva exemplare expuse la expositie. Anul urmator o sa expun si eu la expositia din Satu-Mare 20 de pasari si o sa les acolo cu speranta ca crescatori din Satu-Mare o sa se indragostesca in rassa asta minunata. Acolo e locul lor la Satu-Mare ei se numesc JucatoriPestriti de Satu-Mare! Ar fi super ca rasa mea din copilarie sa ajunga acasa si eu ma bucuri cind ma duc citeva zile acasa unde m-am nascut si unde ma simt acasa. Sa ne bucuram impreuna ca Rassa asta revint. Scuzati va rog dar nu mai stiu bine romineste. La toti crescatori din Satu-Mare si din patrie doresc numai bine!!!

Comments are closed.