Interviu Marius Tunduc: Pigeon International Faire 2011

Domnul Tunduc Marius a acordat site-ului Porumbel.NET un interesant interviu prin care dansul ne face publica parerea despre Berlin National, aparitia unui nou volum al cartiiPasiune si distanta vol. III” dar si informatii despre propria crescatorie si primii porumbei.

19 COMENTARII

 1. dle Tunduc, trebuie sa te contrazic, cel putin pentru zona mea OLT, este ADENO VIRUSI… porumbeii azi sunt bine, miine suparati, poimiine morti. Daca asa face PARAMIXO, greu imi este sa cred. Porumbei stau doar ciuciuliti nu dau din cap. Am vazut si cazuri de paramixo, dar porumbbei dau din cap, nu nimeresc sa ia boabele e JALE….

 2. Este opinia dvs si eu vi-o respect!
  Insa trebuie sa stiti ca paramixoviroza are o sumedenie de manifestari iar Adedoviroza sau boala puilor este generala de Circovirus,un virus ca si in cazul Virusului Paramixo, insotita de o scadere a imunitatii asociata cu o dezvoltare a E. Coli.
  Si stunci de ce nu s-ar dezbolta E. Coli sila Paramixo?
  E o poveste lunga pe care nu o pot detalia aici.
  Daca doriti o putem face telefonic.
  O seara buna!

 3. special pentru dl.tunduc mai ales in calitatea sa de tehnic sportiv?!.cum ati putut aviza la concursul berlin ca ceasurile mecanice sa fie pornite la 5-6 ore DUPA lansarea porumbeilor ?!!??.poate vreti dvs sa detaliati modul de calcul al vitezei si consecintele…..

 4. Dle Tunduc,

  Am fost si eu in PROBLEMA 65 de pui intr-o saptamina. Din 96 de pui am scapat 31 cu 4 X1 MIX impreuna cu belgasol…. plus vitaminizare la maxim si produse de cresterea imunitatii. si la fel au toti…. Specific — NU A MURIT NICI UN ADULT– numai pui 2011.
  Da putem vb mai multe si poate la Craiova ca este la o aruncatura de piatra de mine.

 5. Dl. Marius Tunduc are perfecta dreptate…paramixoviroza a facut ravagii anul asta in RO, in ultimii ani virusul de paramixo a devenit f. virulent … zic eu chiar rezistent la unele din vaccinurile de paramixo din comert…, porumbeii nu mai manifesta forma nervoasa aproape deloc …,in schimb porumbelul afectat de acest virus elimina o cantitate foarte mare de apa datorita imbolnavirii rinichiului de aceea foarte multi dintre crescatori confunda simptomele de paramixo cu e-coli… bineinteles ca odata ce imunitatea porumbelului scade pot aparea infectii secundare( asocieri de boli) dar infectia primara este paramixoviroza ! Adenoviroza se trateaza daca se actioneaza la timp cu medicamentele adecvate( 4in1 Mix, Belgamco…) pierderile sint minime ,pe cind in cazul paramixovirozei nu exista tratament ,singura solutie este vaccinarea preventiva cu un vaccinn de calitate !

 6. Cititi mai bine pt ce se folosescte 4 x 1 mix si veti vedea ca poate am si eu dreptate.
  Vb la Craiova

  luti – viteza porumbeilor este distanta/timp.
  Indiferent de ora de pornire a ceasurilor!!!
  Chiar de asta nu poti tu sa dormmi acuma?
  Raportat la timpul de functionare a ceasurilor – vineri – miercuri = 144 de ore, cele 6 ore (nu 5 – 6 ca nu suntem la ghici) nu inseamna mare lucru. De ce? simplu. Un ceas ce a intarziat 1 minut in cele 144 ore inseamna ca a intarziat 0,41 secunde pe ora,de aici insemna ca in cele 6 ore ar mai fi avut o intarziere de 2,5 secunde. Un timp iportant la maraton banuiesc.
  Nu de aia nu v-au venit porumbeii la rlin dvs !

 7. Diseara va aparea pe Porumbel.NET un interesant interviu al domnului Catalin Tudoran de la Romvac in legatura cu bolile din aceasta perioada si metoda lor de combatere. Acolo se va povesti pe larg despre paramixoviroza etc.

  Va asteptam.

 8. in legatura cu paramixoviroza sunt de acord cu d-l tunduc , acesta stie ce zice, as vrea totusi o parere a acestuia in legatura cu inregistrarea la osim de catre fcpr a numelui frsc.??ce ziceti domnule tunduc ne lamuriti si pe noi?

 9. Domnule Tunduc in calitate de presedinte al CNS sunteti in masura sa imi raspundeti la o intrebare si imi cer scuze ca nu are nici o legatura cu interviul acesta dar m-am gandit ca veti mai intra pe acest topic sa mai cititi comenturile si asa o sa vedeti si intrebarea mea si sper sa ma lamuriti si pe mine in aceasta problema. Este o chestie cu care m-am confruntat anul acesta. Stiu ca RNS-ul pentru 2011 prevede ca pentru ca un centru de imbarcare sa fie valid trebuiesc minim 15 membrii cu 15 ceasuri. Pentru ca un centru de imbarcare sa faca si clasament trebuie ca la imbarcare sa participe minim 20 de membrii cu 20 de ceasuri si cu minim 250 de porumbei. Intrebarea mea este:daca la desigilare la intocmirea dosarului final nu sunt 20 de fise de desigilare(cu benzile de la ceasurile mecanice aferente daca e cazul sau cu constatarile de pe electronice),centrul de clasament pentru acea etapa se pierde? Scuze daca am deranjat. Multumesc anticipat.

 10. Catre Dl. TUNDUC MARIUS

  Se poate face CLASAMENT PE CENTRU, daca la o etapa au participat 20 de membrii cu 300 de porumbei iar la desigilare s-au prezentat 17 mebrii ???

 11. Domnule Tunduc sunt un simpatizant al dumneata,dar in acelasi timp si al domnului Bilan FLorin cel mai mare presedinte din Prahova si intreaga Romanie dar cred ca si dansul a avut un mare aport si ceva idei la acest mare concurs national Berlin.Consider ca 2011 a fost unul din anii buni in ceea ce priveste organizarea fondurilor si maratoanelor,intr-un cuvant iau iesit zborurile bune(cum zicem noi columbofili)!
  Felicitari domnule Bilan

Comments are closed.