Metode de concurs

Metoda “Natural”: In general, columbofilii care practica la concursuri “metoda vaduviei” si in special cei care angajeaza la concurs doar masculi, neglijaza femelele destul de mult sau cel putin nu le folosesc suficient. Deobicei, excluzand femelele reproducatoare, restul femelelor ramase in voliera sunt folosite mai mult pentru jocul vaduvilor si nu pentru valoarea lor. Astfel se renunta la verificarea lor, netinandu-se cont de faptul ca aceste femele pot fi de multe ori, mult mai valoroase la sosiri decat masculii jucati la vaduvie. Multi “vaduvi” au ca pereche femele de valoare, bune reproducatoare sau bune concurente. Cuplate cu porumbei concurenti la vaduvie, putem vedea valoarea lor genetica doar prin una sau doua serii de pui pe an, lucrul acesta facand parte tot din acel joc de motivare a vaduvilor pentru concurs.

In aceste conditii, valoarea unei voliere tinde sa scada iar rezultatele bune din anii urmatori vor fi mai greu de realizat. Aici intervine zborul “la natural”.

Multi crescatori au practicat si mai practica si acum cu succes aceasta metoda. Pe aceasta metoda am facut cu totii primii pasi in sportul columbofil si rezultatele nu au intarziat sa apara. Experienta isi spune cuvantul, iar un incepator nu cred ca trece direct la “vaduvie”, oricat de mult s-ar stradui. “Naturalul” a functionat de cele mai multe ori si din motivul ca oricarei pasari angajata la concurs i s-a dat o sansa sa isi arate valoarea. De la “natural” cosider ca s-au evidentiat cele mai bune femele reproducatoare si cele mai bune pasari la fond si maraton. Este mai greu, dupa parerea mea, sa faci performanta la concursurile lungi, de fond sau mare fond, cu porumbei jucati ca vaduvi. Intradevar, cel mai mare randament in concursuri il au porumbeii jucati la vaduvie. Insa aceasta metoda e greu de aplicat in multe dintre volierele de la noi, din mai multe considerente. Trebuie sa iti cunosti foarte bine porumbeii proprii, sa le sti comportamentul, sa sti sa ai motivezi etapa de etapa, sa nu faci nici un pas gresit. O mica greseala si poti compromite tot sezonul competitional. Pe cand cu metoda zborului natural, situatia se mai simplifica putin si este accesibila tuturor daca este facuta cu atentie. In plus, incepatorii pot prinde experienta, pot invata mult mai repede tainele acestui sport si usor, pot trece si la practicarea vaduviei.

Naturalul daca este practicat cu atentie, aduce foarte repede rezultatele dorite. Orice porumbel dispune de anumite capacitati sau resurse iar daca columbofilul va sti sa conserve aceste resurse va avea succesul mult dorit. Se spune in lumea columbofila ca mai greu este sa recuperezi un porumbel dupa un concurs decat sa il pregatesti. Experienta columbofilului se va evidentia tocmai aici, la recuperarea dupa efort a porumbelului. Cu toate ca se crede ca metoda natural este mai simpla decat cea a vaduviei, oare stim cu adevarat cum se practica aceasta? Intr-un articol viitor vom incerca, si cu ajutorul vostru, sa detaliem putin aceasta metoda de concurs, numita “natural”. Pana atunci, puteti lasa un comentariu in josul articolului cu privire la concursurile jucate la natural si de asemenea, puteti raspunde sondajului nostru.

Sursa: www.porumbeifloresti.hi2.ro

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentTaking on Tyson
Articolul următorAnker Alfonz

12 COMENTARII

 1.  Da cam ai dreptate in tot ce zici,eu zbor la natural tot timpu,si dexemplu anu asta am in plus 2 tardive de anul trecut,o sa le zbor asa..la un fel de gelozie..sa vedem ce rezultate aduc,sau mai bine zis pana la ce etapa ajung.
  Si la etapele lungi,ma refer cand porumbeii trebe sa steie peste noapte pe unde apuc,un vaduv daca se lasa la alt crescator si vede femele…adioo vaduv,asta o stim toti coombofilii,eu personal am avut o experientza ce nu stiu daca se va mai intampla odata in viata mea,era in jurui orei…12-13 pm , la un lac,si dintr-o data sau lasat porumbeii,clar erau de la concursuri ceva etapa de fond,si se lasau in stoluri de 5-10 inclusiv 15-20,unii chear se lasau in misloc la apa..si luau zboru din nou..ceva ce nu credeam daca nu vedeam cu ochii mei asa puteti spune si dvs,si sa nu ma dezviez de la subiect,aproape toti masculii ce se lasau..erau mai atenti sa umble dupa femele decat sa beie apa..unii se lasau si nici nu beau..umblau dupa femele…ele beau si plecau si ei dupa ele..putini masculii am observat sa beie ..erau mult mai atent dupa o partenera.
  Asta nu sicnifica ca masculii nu ar fi buni pt fond,fiecare isi joaca pasarile cum vrea…dar mno eu cred ca pentru etapele care sti din timp ca se anunta grea…sa ai cateva femele pe puii micii,sau masculii ar fi mult mai bine ca la vaduvie…

  in fine parerea mea…
  BAFTA

 2.  parerea mea este ca pentru un incepator este mai bine sa zboare la natural cel putin 2-3 ani,pana isi cunoaste bine porumbei.apoi poate sa incerce ce vrea el

 3.  este adevarata treaba cu vaduvia………dar kre e mai valoros?un porumbel venit p primul loc din 10 000 d porumbei lansati, zburat la vaduvie sau un por clasat p locul 1 tot din 10 000 d porumbei,zburat la natural……..si sa nu mai punem la socoteala distanta(ma refer la fond maraton)……….

 4.  Simplu si la subiect naturalul este de departe metoda FONDURILOR dar VADUVIA DISTRUGE TOT LA VITEZA si DEMIFOND din toate punctele de vedere daca se practica cu trebuie, si este si mai usor de practicat si credetima ca stiu ce spun din experienta mea de 15 ani in pract VADUVIEI SI NU FARA REZ PE PODIUM. Vint in pene tuturor in 2011 ….

 5.  P-tru femele puteti zbura semi vaduvia adica si ei si ele la viteza si demifond si nu este nici o problema sigur veti fi multumiti de ambele sexe ca valoare. Iportant este sa aveti incredere in toti por d-stra ca de multe ori ele nu sunt mai josdecit baietii . Dupa ce veti testa aceste metode simple mai vorbim -SUCCES ..

 6.  se poate zbura si prin metoda vaduviei duble care este folosita de foarte multi columbofili care au si rezultate prin folosirea acestei metode.

 7.  Citez…,,naturalul a functionat ..pentru ca oricarei pasari i sa dat o sansa sa-si arate valoarea”….FALS!!!….zburand la natural poti descoperi pasari cu potential care zburate la vaduvie pot face MINUNI!!!
  Da ,fondul si maratonul sant ….pentru natural……dar nu obligatoriu mereu.
  Bafta tuturor jucatorilor in 2011.

 8.  Parerea mea e ca porumbeii jucati la etapele de viteza-demifond pot fi jucati fara nici o retinere prin metoda vaduviei, iar cei jucati la fond-maraton doar prin metoda natural pot face performante mari.

 9.  cei mai multi castigatori de Barcelona au fost masculi vaduvi stiati?Asa ca sa ne gandim un pic inainte sa spunem nu vaduviei pt cursele lungi.

 10.  am zburat an 2009un mascul la natural 8 etape cu 8 clasari an chicago am luat locul 1 din 4 cluburi si loc 2 pe toata america la toate categoriile tinand cont ca chicago e al doilea din state ca zona de zburatori dupa florida.vreau sal zbor anul asta la vaduvie daca nul pierd.ca-sa zbori sistem trebuie sa-ti cunosti marfa la anu vreau sa zbor din romania.ancerc sa iau legatura cu bucurestiula eroport dar nu raspunde nimeni vreau sa duc niste por de viteza an ro dar nu stiu cum

 11.  metoda vaduviei cred ca este buna inca nam practicato la natural am zburat in 2009 unii spun ca este simpla metoda la natural dar se inseala este mult mai greu sa -si intre in forma un porumbel zburat la natural decat unu la vaduvie pt ca cel vaduv nu creste decat o serie de pui apoi este lasat in pace pe cand la natural este altfel scoate oua mereu cloceste si creste pui si asta cred ca il cam epuizeaza unii nui lasa sa creasca pui ceea ce este mai bn pt ei dar eu fiind inepator nam stiut si am avut de tras dupa asta in 2009 la a doua etapa adica alba iulia avand disanta de 233 km am avut un masul pe loul 166 din 25000 de porumbei tinand cont a el avea si pui acasa la urmatoarea etapa lam angajat iara nestiind ca el nu este reuperat complet si cum era de asteptat a cazut la datorie si asta din vina mea si de asta am vrut sa spun a pt unii si metoda la natural este grea anul asta am sa zbor tot la natural dar ceva mai atent si mai bn documentat as incerca vaduvia dar numi permite spatiul necesar acestei metode poate din 2012 ca in vara asta imi schimb cotetul .astept mai multe pareri despre aceste metode mai detaliat pe site meu moisegeorgian sunphoto.ro va multumesc si vant in pene sezonu e pe inceput

Comments are closed.