Metode de concurs

Metoda “Natural”: In general, columbofilii care practica la concursuri “metoda vaduviei” si in special cei care angajeaza la concurs doar masculi, neglijaza femelele destul de mult sau cel putin nu le folosesc suficient. Deobicei, excluzand femelele reproducatoare, restul femelelor ramase in voliera sunt folosite mai mult pentru jocul vaduvilor si nu pentru valoarea lor. Astfel se renunta la verificarea lor, netinandu-se cont de faptul ca aceste femele pot fi de multe ori, mult mai valoroase la sosiri decat masculii jucati la vaduvie. Multi “vaduvi” au ca pereche femele de valoare, bune reproducatoare sau bune concurente. Cuplate cu porumbei concurenti la vaduvie, putem vedea valoarea lor genetica doar prin una sau doua serii de pui pe an, lucrul acesta facand parte tot din acel joc de motivare a vaduvilor pentru concurs.

In aceste conditii, valoarea unei voliere tinde sa scada iar rezultatele bune din anii urmatori vor fi mai greu de realizat. Aici intervine zborul “la natural”.

Multi crescatori au practicat si mai practica si acum cu succes aceasta metoda. Pe aceasta metoda am facut cu totii primii pasi in sportul columbofil si rezultatele nu au intarziat sa apara. Experienta isi spune cuvantul, iar un incepator nu cred ca trece direct la “vaduvie”, oricat de mult s-ar stradui. “Naturalul” a functionat de cele mai multe ori si din motivul ca oricarei pasari angajata la concurs i s-a dat o sansa sa isi arate valoarea. De la “natural” cosider ca s-au evidentiat cele mai bune femele reproducatoare si cele mai bune pasari la fond si maraton. Este mai greu, dupa parerea mea, sa faci performanta la concursurile lungi, de fond sau mare fond, cu porumbei jucati ca vaduvi. Intradevar, cel mai mare randament in concursuri il au porumbeii jucati la vaduvie. Insa aceasta metoda e greu de aplicat in multe dintre volierele de la noi, din mai multe considerente. Trebuie sa iti cunosti foarte bine porumbeii proprii, sa le sti comportamentul, sa sti sa ai motivezi etapa de etapa, sa nu faci nici un pas gresit. O mica greseala si poti compromite tot sezonul competitional. Pe cand cu metoda zborului natural, situatia se mai simplifica putin si este accesibila tuturor daca este facuta cu atentie. In plus, incepatorii pot prinde experienta, pot invata mult mai repede tainele acestui sport si usor, pot trece si la practicarea vaduviei.

Naturalul daca este practicat cu atentie, aduce foarte repede rezultatele dorite. Orice porumbel dispune de anumite capacitati sau resurse iar daca columbofilul va sti sa conserve aceste resurse va avea succesul mult dorit. Se spune in lumea columbofila ca mai greu este sa recuperezi un porumbel dupa un concurs decat sa il pregatesti. Experienta columbofilului se va evidentia tocmai aici, la recuperarea dupa efort a porumbelului. Cu toate ca se crede ca metoda natural este mai simpla decat cea a vaduviei, oare stim cu adevarat cum se practica aceasta? Intr-un articol viitor vom incerca, si cu ajutorul vostru, sa detaliem putin aceasta metoda de concurs, numita “natural”. Pana atunci, puteti lasa un comentariu in josul articolului cu privire la concursurile jucate la natural si de asemenea, puteti raspunde sondajului nostru.

Sursa: www.porumbeifloresti.hi2.ro

DISTRIBUIȚI