7 zile cu – Dorin Voinea

Porumbel.NET ofera posibilitatea tuturor vizitatorilor nostrii sa adreseze intrebari pe teme columbofile domnului Dorin Voinea. De la hranirea porumbei, tratamente si metode de zbor etc. Toate intrebarile dumneavoastra vor primii un raspuns de la domnul Dorin Voinea. Mai jos aveti un formular prin care puteti trimite intrebari crescatorului dumneavoastra favorit.
Website: www.voineadorin.weebly.com

Adaugati intrebarea dumneavoastra

Optiunea de adaugare a intrebarilor a fost dezactivata.

Porumbel.NET a stopat posibilitatea de a mai adauga intrebari. Porumbel.NET va multumeste tuturor celor care ati trimis intrebari crescatorului dumneavoastra favorit.

Desfasurare campanie: 15/01/2012 – 22/01/2012.

Intrebari si raspunsuri


SET INTREBARI 5

Numele dumneavoastra: bistriteanu
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
am aproximativ 90 de porumbei si dupa parerea meau beau cam multa apa de ex aproximativ5-6 litri pe zi.si am un porumbei la care le strang gusa le da apa pe nari si nu pare a avea gusa moale
sper din suflet sa i-mi dati un sfat va multumesc mult
RASPUNS:
De regula, porumbeii care consuma apa in exces, au o problema de sanatate, posibil o infectie digestiva (atit timp cit nu pot vedea porumbeii, excremente, etc, sunt pure speculatii.) Iti pot recomanda enteroguard praf, 5 gr. (o lingurita) la 1 kg. hrana, si usturou cu electro;it in apa, dar cel mai bines a-I vada un veterinary, sau un crescator cu experienta..

————
Numele dumneavoastra: Porumbel
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Cand vaccinati puii?? Inainte de vaccin dati La Sota?Vaccinati puii de mai multe ori?
RASPUNS:
NU. Vaccinez puii, in momentul in care ii intarc, sau cu o zi doua inainte….fara reapel….ii mai vaccinez in februarie anul urmator .

————
Numele dumneavoastra: Mihai
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Va salut si va felicit pentru rezultatele obtinute, am o intrebare la care sper sa-mi raspundeti, am citit mai inainte ca in ziua imbarcarii nu hraniti porumbeii deloc,faceti asta doar la concursurile cu puii sau si in sezonul cu maturii, doar la demifond sau si la viteza?
Va multumesc si va doresc un an nou cu rezultate cat mai bune!
RASPUNS:
Atit cu puii cit si cu maturii, in special la viteza; cind distantele se lungesc, sau cind se anunta etape caniculare, hranesc doar cit sa apuce citeva boabe de fiecare, mai mult pentru a se hidrata.


SET INTREBARI 4

Numele dumneavoastra: marian severin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Pana la ce distanta credeti ca trebuie zburati puii? Dar la un an si doi ani?(ma refer la porumbeii de maraton)
RASPUNS:
Depinde ce strategie de joc aveti. Daca doriti rezultate la pui, sau in anul urmator la palmares tineret, etc., atunci veti merge pe categoria de distanta dorita pentru norma respectiva. Suceava de exemplu, e una din asociatiile care obtine an de an locurile 1, 2 si 3 national la cat. Fond pui….. Daca nu doresti astfel de norme ca pui, ci numai o pregatire a lui pt. anii ce vor urma, atuci sunt suficiente 3, 4 etape pina in 300 km. Oricum recomandarea mea, este ca nimeni, indifferent de distant ape care joaca, sa nu faca greseala de a nu zbura puii, sau in cel mai rau caz, sa-i antreneze singuri pina la 150-200 km. Puii nezburati se vor pierde masiv in anul urmator . ………………In Medgidia, este un crescator de fond, care pe linga rezultatele excelente, arata si o foarte mare inteligenta in joc.. Dn Bechir Givan, de regula zboara puii 5-6 etape, iar tineretul 7 -8 etape in tara si un fond ( ultimul, pentru general). Faptul ca procedeaza corect, o arata rezultatele excelente cu aceleasi pasari la 2 ani, si nu numai.


Numele dumneavoastra: Radu
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Buna ziua d-mn Voinea as dorii sa va intreb cum administrati greful si portocala in apa sau pe mancare si spirulina cum o administrati si de cate ori pe saptamana.Produse in timpul concursurilor ptr energie ce administrati.Multumesc si un an 2012 cu multe realizari.
RASPUNS:

Pur si simplu, o fac suc pe storcator si o administrez in apa. 50 ml/litru de apa, iar spirulina, ori o gasesti ca si produs columbofil (nu mai retin cum se num.-ori praf de la mag. Naturiste), se utilizeaza pe boabe, marti sau miercuri, impreuna cu krauter-mix, sau cu entrobak(probiotice) pt. refacere dupa tratamentul aplicat lunea. O mai folosesc ocazional si in extrasezon.


Numele dumneavoastra: marius bz
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
buna ziua si succese multe in continuare.care sunt cele mai bune serii de pui{cu cele mai bune rezultate}?
RASPUNS:

Sincer, am avut rezultate bune si cu cei scosi in iarna, si cu cei de primavera. Evit sa mai zbor pui scosi mai tirziu de 1 mai. Dealtfel daca va uitati pe centralizarile Constanta viteza pui 2011, veti observa in primii 10, atit porumbei cu seriile 0233….din iarna, cit si cu seriile 0741…din primavara. La fond tineret in schimb sunt sanse mai mari cu cei scosi in ian-febr.(mai ales in Constanta unde se zbura fondul la distante de maraton)


Numele dumneavoastra: alin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
va salut!
va rog sa-mi spuneti care este varianta (modul de imperechere) de a obtine o linie consangvina, pornind de la un porumbel foarte bun! va multumesc!
RASPUNS:

Exista o multitudine de scheme de urmat….insasi internetul iti ofera citeva variante….aici sta in schimb, priceperea ta ca si crescator, indifferent de schema aleasa. In principiu, eu as opta pe urmatoarea varianta: Imperechez masculul baza, cu 4, 5, 6 femele, cele mai bune female de care dispum. Studiez foarte atent produsii lor (fenotipic), fara a avea un interes de verificare la cos, dupa care ii imperechez intre ei in cit mai multe combiatii(semifrati dupa tata).Puii rezultati ii zbor la maxim, iar tot ce e mai bun, ii reimperechez intre ei. Cele mai bune zburatoare rezultate inj urma acestor ultime imperecheri ma intorc cu ele la masculul de baza. Aici ai nevoie de fler, pricepere, si ceva noroc……este doar una din variante…


Numele dumneavoastra: FLORINAKE
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Ce cantitate de spirulina administrati porumbeilor si in ce perioada (in extrasezon sau in timpul concursurilor)?
RASPUNS:

Cam o lingurita rasa /kg. de hrana in amestec cu alte produse , sau fara amestec daca folosesc produsul Vegetural. O data pe saptamana, maxim 2, atit in sezon cit si in extrasezon, mai ales in perioada de napirlire. Vezi si raspunsul catre Radu.


Numele dumneavoastra: bistriteanu
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
am un porumbel care bea cam multa apa dupa parerea mea si acuma pe timp de iarna si daca ii strang gusa da apa pe nari si gura oare ce are? multumesc astept uun raspuns.

RASPUNS:

Daca spui ca bea multa apa, asta indica de regula o infectie intestinala. Incearca cu 4×1 mix in apa, sau enteroguard pastille(1/2 pastila la 16 ore) timp de 3 zile apoi ½ la 24h, alte 3 zile. Ajuta-l sa se hidrateze, utilizeaza electrolit in apa , iar ca hrana orez, pine uscata, orzoaica, eventual pe cioc.


Numele dumneavoastra: andreii
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
care credeti ca sunt cei mai buni crescatori la fond-maraton cat si la vitteza-demifond…. puteti enumera cate 3 la fiecare?
RASPUNS:

Nu e nevoie sa fac eu acest lucru….cataloagele si internetul pot face acest lucru in locul meu….


Numele dumneavoastra: neluta
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
va salut domule Voinea. as dori sa va intreb daca, porumbei care ii zburati la fond ii zburati si toate etapele in tara si as mai dori sa va intreb de asemeni porumbei care ii zburati la maraton cate etape ii zburati in tara? daca sar putea vas ruga sami explicati un pic mai detaliat la anbele intrebari. va multumesc anticipat!
RASPUNS:

Porumbeii de fond si maraton, participa la etapele de tara cot la cot cu ceilalti pina inainte cu 2 saptamani de prima etapa de fond. Deoarece primul fond in ceea ce ma priveste era pina acum Medyka (770 km), aveam nevoie de 2 sapt. de repaus, desi pentru unele exemplare zburam saptaminal. Apoi, cu aceste pasari ma pliam pe programul de fond din 2 in 2 sapt., si pe cel de maraton, din 3 in 3 sapt. Deoarece fondurile noastre erau pina acum foarte grele si lungi, nu-mi mai permiteam alte etape de tara intre ele.


Numele dumneavoastra: Mihai
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Domnule Voinea enumerati primii 10 crescatori de viteza-demifond si primii 10 crescatori de fond -maraton din Romania!
RASPUNS:

Clasamentele…..cataloagele…o fac in locul meu mult mai bine…ele nu sunt subiective…


Numele dumneavoastra: Ionut
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
In care judet credeti ca e mai greu sa ajungi campion national? Prahova sau Constanta?
RASPUNS:

Presupun ca va referiti la cat. 1 si 2……Avind in vedere numarul de crescatori cit si numarul de porumbei, la prima vedere s-ar spune ca Prahova este de departe judetul de unde este cel mai greu sa devii campion national, insa daca analizam mai atent atit cele 5 criterii enumerate mai jos d-nului Cezar , cit si adevaratele provocari ridicate de Chicheanu + Rusu, Vasea+Procop,mai nou Caranica+Tanase in Constanta, nu as mai fi atit de sigur….adevarul este undeva la mijloc, iar daca e sa analizam rezultatele efective….atunci Prahova domina cat. Viteza, iar Constanta cat. Demifond. la nivel national.


Numele dumneavoastra: Viorel
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
In care zona de maraton credeti ca exista o concurenta foarte mare ?
RASPUNS:

La momentul de fata, cred ca in zona de vest, cuprinzand judete precum Alba, Timis, Hunedoara, Bihor, Arad..etc este o zona puternica, apoi zona de nord cu judetele din moldova…s.a.


Numele dumneavoastra: Daniel
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Credeti ca porumbeii de maraton din Romania sunt inferiori celor din vest?
RASPUNS:

Nicidecum!….dar, ca majoritatea produselor romanesti, nu stim sa-i “ambalam”, nu stim sa-i popularizam, nu suntem constanti pe anumite zone pentru a creea incredere…etc. Daca vrem vreodata sa fim apreciati, cred ca ar trebui sa punem accent pe acele seminationale gen “Berlin”…sau orice alta localitate cu “rezonanta” in urechile strainilor, dar la care sa se poata participa (chiar si international) cu un numar de minim 15-20.000 porumbei. In momentul in care vom realiza acest lucru, se va auzi si de noi…. dar ca sa reusim acest lucru, trebuie sa uitam pt.o clipa ca suntem romani, si nu zburam pe sud-est nord-vest pentru ca ne bate nu stiu cine, sau nu stiu ce munti ne desparte…etc.


Numele dumneavoastra: Vasile
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Ce parere aveti despre concursurile cu porumbeii in columbodroame? Care columbodrom vi se pare cel mai bun din Romania?
RASPUNS:

Columbodromul, reprezinta cel mai echitabil mod de a-ti verifica puii, in raport cu ceilalti crescatori, dincolo de posibilitatea de a cistiga bani si faima. In functiile de premiile oferite pina acum, se remarca Balkanic Fair Play, insa vine din urma puternic, Romanian Grand Prix (fostul Andrei Saguna). Nici celelalte columbodroame nu sunt de neglijat, Piatra Neamt, Alpin, Corabia, mai nou Buzau..s.a. Desi premiile sunt mai mici, si costurile sunt pe masura, si poate constitui un mod mai bun pentru unii de a-si verifica matca, mai ales daca ruta de zbor se potriveste cu criteriile de selectie a crescatorului respectiv. Personal am zburat in 2011 cu oarece rezultate la Corabia (loc 6), intr-un concurs in care oricare din primii 10 puteau fi cistigatori.


Numele dumneavoastra: Cezar
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Unde credeti ca sunt mai buni porumbei de viteza-demifond ? In Prahova sau Costanta?
RASPUNS:
Daca numeati si Bucurestiul intre cele 2, deja aveam topul celor mai bune judete la aceste categorii. Si cind spun acest lucru, nu ma refer la valoarea pedigreelor…desi inclusiv aici cele 3 sunt in top, ci la valoarea competitionala. Daca analizam pe anumite criterii, rezultatele stau in felul urmator:
1. Dupa numarul mediu de porumbei zburati (Prahova este de departe locul1, Bucuresti 2, Constanta3)
2. Dupa Numarul mediu de porumbei/crescator (Constanta1, Bucuresti2, Prahova3)
3. Numarul de pierderi/renuntari per etapa (Constanta1-cu cele mai mici pierderi, Bucuresti2, Prahova3)
4. Durata medie a unui concurs (Constanta 1-cea mai mica durata intre primul si ultimul porumbel clasat, Bucuresti 2, Prahova 3)…deci concursuri strinse, puternice.
5. Numarul mediu de crescatori care claseaza raportat la cei care nu.(indicele de la baza p.ctajului de anul trecut). Bucuresti1, Constanta2, Prahova3.
Aici ar fi multe de spus, insa nu vreau sa fiu eu cel care analizeaza aceste date si trage concluzii.


Numele dumneavoastra: FLORINAKE
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Antrenamentele porumbeilor le faceti in jurul crescatoriei sau cu masina personala?
Daca faceti antrenamente private la intoarcere masculii isi gasesc femelele acasa?
RASPUNS:

Atit in jurul crescatoriei cit si cu masina proprie….de regula nu se vad in timpul antrenamentelor din cursul saptaminii, insa uneori cind starea de nervozitate e prea mare, ii las o data la mijlocul sapt.


Numele dumneavoastra: tudorescu stefan
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Buna seara domnul dorin voinea am observat ca aveti niste rezultate extraordinare si de invidiat ! Puteti sa afisati niste poze cu pedigri ? sunt interesat sa cumpar
RASPUNS:

Nu doresc sa profit de acest site pt. a-mi vinde porumbei…..cei interesati ma pot gasi la telef. 0722455180 sau 0761633611…..dar ca sa-l parafrazez pe Ad Sharlekens…”pedigreele nu zboara”……ar trebui mai intii sa va intereseze frati, surori, fii cu campionii…si abia mai apoi pedigreele si pozele.


SET INTREBARI 3

Numele dumneavoastra: alin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
va salut! va rog sa-mi spuneti care este modul de selectie al porumbeilor dumneavoastra: pui si adulti. de asemenea, va rog sa-mi spuneti daca dumneavoastra credeti ca sanatatea ereditara este de ajuns pentru a obtine rezultate la zbor. va multumesc!
RASPUNS:
Selectia incepe din cuib….imi plac ouale fine, fara asperitati, apoi puii dezvoltati normal,care sa insuseasca caracterele ereditare ale parintilor, care arata vigoare si vointa, care ii poti invata usor cu programul, intrarea, carora le place sa zboare, raspunde bine la antrenamentele de grup, etc. Se intelege ca incerc sa elimin tot ce iese din acest tipar. Apoi totul tine de cos, incercand pe cat posibil sa creez aceleasi conditii tuturor: hranire, antrenare, motivare, bineinteles in functie de perioada si categoria care o zbor. Si aici prefer acele exemplare cu o mare capacitate de recuperare, cele constante, cele gata sa-si apere cuibul si boxa……in final elimin pasarile de cat 1si 2, sub 7-8 clasari, si pasarile de fond-maraton la 2-3 ani fara norma sau cu norma peste 250-300p. Sanatatea, ereditara sau asigurata, este o conditie necesara, dar nici pe departe suficienta.


Numele dumneavoastra: aurel
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
daca un porumbel a fost bolnav de paramixoviroza mai poate fi angajat la concurs si cat timp poarta virusu.am un porumbel care a fost bolnav si lam vindecat.
RASPUNS:
Cu siguranta nu a fost bolnav de paramixoviroza, ci de o forma virotica mai grava care prin tratament si imunitate s-a vindecat. Nu recomand sa-l zbori . Formele virotice afecteaza in general caile respiratorii si capul, deci exista riscul ca, desi aparent e sanatos, sa-i fi afectat sistemul de orientare, sacii aerieni, etc.


Numele dumneavoastra: ionut
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
as vrea sa aflu in detaliu in ce consta pentru dumneavoastra evaluarea la mana a unui porumbel(de ex. va uitati la linia de pe cerul gurii sa fie dreapta si fara adancituri si altele) .multumesc.cu stima
RASPUNS:
Nu ma consider un expert , si nici nu pun accent pe selectia la mana, cu limitele de rigoare. Imi plac totusi, porumbeii de talie medie usor spre mare, cu o musculatura elastica, usori la mana, cu penaj matasos, aripa ventilata, puternica, antebrat scurt, furca solida, (nu neaparat bine incheiata desi este de dorit), cu un ochi limpede, care sa arate vointa si vitalitate….in rest, povestile cu semnul din ochi, cu ciocul , cu cerul gurii,…. fac deliciul multora, si tine de farmecul acestui sport, in schimb, rapesc un zimbet ironic, de pe fetele multor crescatori seriosi.


Numele dumneavoastra: adam
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
as dori insa sa va intreb care este programul dumneavoastra concret pentru etapele de demifond la pui precis ultimile 3 zile inainte de imbarcare si primele 3 zile de la sosirea din concurs
RASPUNS:
sint mai multe de facut….mai ales pina in acele zile…insa iti voi raspunde asa cum mi-ai cerut: joi dimineata : antrenament 1h30min…amestec concurs, in apa l-carnitina (carnispeed)….seara antrenament 19-20.30 , hrana: amestec concurs + ulei soia + creatina monohidrat (crea power). Vineri: antrenament 20 km, hrana concurs in apa belgasol. Seara: ½ amestec concurs + ¼ superdieta + ¼ porumb (ulei in + ro 200), belgasol in apa. Sambata dimineata: hrana =0 ; apa = curata si limpede ! ……………………….sosire: dumninica : hrana : depurativa + ulei usturoi+ drojdie. Apa: ceai urzica + electrolit. Seara: depurativa + ulei soia + k+k eweiss(sau o proteina cu asimilare rapida) apa + tratament dupa caz. Antrenament de voie. Luni dimineata, antrenament de voie, hrana si apa identic cu duminica seara. Luni seara antrenament 45 min, hrana ½ depurativa, 1/2concurs. Apa + sedochol. Marti : antrenament 1h, hrana: concurs +ulei in + entrobak (sau orice alt probiotic), apa cu usnegano (sau oregostim)….. marti seara antren 1h 30 min….hrana concurs, apa curata. …………desigur, in functie de dificultatea etapei….unele elemente se pot schimba, dar programul de baza asa arata.


Numele dumneavoastra: bistriteanu
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
am o intrebare am o femela de 2010 si in anul 2011 sa ouat doar o singura data nu stiu cauza? a fost imperecheat cu un mascul tot de 2010 si a batut la cuib masculul a fost ok
RASPUNS:
? posibil salmonella?


Numele dumneavoastra: mircea
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
ce sa le dau porumbeilor pentru un penaj mai sanatos, pentru ca am majoritatea porumbeilor cu varful penelor strambe si crete. Cu respect.
RASPUNS:
Acum e cam tirziu sa le poti da ceva. Cauza poate fi un antibiotic puternic dat pe o anumita perioada, coroborat cu hranire deficitara si / sau lipsa minerale. Pe viitor ai grija sa traverseze perioada naparlitului in conditii optime, cu amestec napirlire (eventual vezi continutul si copiaza-l oarecum din seminte autohtone). Deasemenea iti vor fi de ajutor produse precum sedochol, taubengold, ulei in, etc.


Numele dumneavoastra: Alin Muntean
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Va salut dl Voinea, am inteles ca concurati doar de 3ani,spunetim va rog in ordinea pe care o considerati dv ,cei mai inportan pt un tanar care vrea sa faca performanta in acest frumos sport .cu respect.
RASPUNS:
Exista un manerial pe net cu titulatura „Daca as incepe maine…”. Ti-l recomand cu caldura…dar in afara de asta as dori sa dau citeva sfaturi tuturor incepatorilor si nu numai:
1. In primul rand cititi bine regulamentul….Regulamentul inseamna „regula de joc” a sportului columbofil.Nici un joc nu poate fi jucat fara a-i cunoaste regulile. Cunoscind cit de cit regulamentul, (cel putin partea cu categoriile, distantele, normele etc,) iti poti face o oarecare strategie privind modul cum vei juca o etapa sau alta, si in afara de asta, te va ajuta sa indragesti sportul in sine, si sa continui, chiar si atunci cind rezultatele sint sub asteptari.
2. Nu va aglomerati inutil cotele, mai ales atunci cind nu dispunei de resurse. Cu porumbei mediocrii carora nu le lipseste nimic, veti face mai mult decit cu superporumbei tinuti in conditii mediocre.Fixati-va dinainte, cite resurse, (timp si bani) sunteti dispusi sa alocati in fiecare an iar in functie de aceasta fixati-va numarul maxim de porumbei cu care veti concura. ..dar atentie ! Acestora nu trebuie sa le lipseasca nimic. !
3. Incepatorii, primesc de multe ori cadouri….nu trebuie sa introduceti in cotet orice cadou. Cadoul nu e gratis, de multe ori va costa . Va costa boxa pt. el, hrana, tratamentele, antrenamentele, cipul de la picior, taxa de zbor….si toate astea in multe cazuri, doar ca sa aflati ca s-a pierdut la nu stiu ce etapa, sau mai rau, sa constatati ca a terminat sezonul in pasi de melc, si plin de sperante, ii veti mai da o sansa si anul viitor(alti bani alta distractie).
4. Este cel mai ieftin sa placati la drum cu pasari de calitate. Daca faceti un calcul pe un numar de ani…costuri/rezultate, imi veti da dreptate. Poate pare ciudat, dar o pasare de calitate, este mai inzestrata in mod natural. Parca stie ce vrei de la ea, isi ia mai usor boxa si perechea, invata mai repede intrarea, iesirea, zborul grupat, nu se aseaza in zone invecinate, raspunde mai repede unui program, intra mai repede in forma…parca inveti tu de la ea si ea de la tine…
………………..in rest……………succes tuturor incepatorilor!!


Numele dumneavoastra: mihai
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
domnu voinea as vrea sa stiu cit investiti anual in porumbei daca faceti achiziti si ce porumbei cumparati cum faceti perechile si citi pui scoateti anual cum pregatiti puii pentru concursuri daca dati antibiotice la porumbei si ce anume
RASPUNS:
…cam multe intrebari …o parte din ele le regasiti in raspunsurile anterioare…..Da. Fac achizitii, anul acesta m-a tentat ceva pe liniile Koopman, Limbourg, De Rauw-Sablon, Fredy Vandenheede pt. cat.1 si 2….Emiel Denis, Kipp, etc pt. fond-maraton……..restul raspunsurilor le vei gasi anterior.


Numele dumneavoastra: Mocho Police
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Bunaziua !
Intrebarea mea suna asa… Cum mentineti porumbei sanatosi pe intreg sezonul de zboruri?
Va multumesc anticipat!
RASPUNS:
Daca porumbeii se prezinta bine, se antreneaza bine si nu prezinta nici un fel de simptome suspecte, nu le fac nici un tratament in extrasezon (exceptie vaccinuri) pina dupa prima etapa cind primesc un tratament contra tricomonozei 1-2 zile., apoi alternativ, o saptamana naturist una tratament. Am observat ca in acest mod raspund foarte bine la tratamente chiar si de o zi, organismul lor nefiind obisnuit pina la concursuri cu nici un fel de antibiotic. In timpul concursurilor ca si “tratamente” folosesc: gambakoxid si ronidazol(alternativ), tusifug, alacoril, chevimoulin-T,….enrocol si tiagal(in cazuri extreme), 4in1 mix. De salmonella de regula vaccinez. Cam asta e tot ce folosesc in timpil sezonului….(bineinteles naturiste la greu…tusifug si alacoril sunt doar unele dintre ele.)


Numele dumneavoastra: FLORINAKE
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
CATE ZILE TRATATI PORUMBEI IN TIMPUL CONCURSURILOR PENTRU TRICOMONOZA, CAI RESPIRATORII SI SALMONOLOZA?
RASPUNS:
In functie de duritatea concursului, uneori o zi, alteori 1zi si jumatate, doua, alteori deloc. Programul si ce anume folosesc….vezi ce am raspuns mai sus d-nului „Mocho Police” (voi boteza un porumbel cu acest nume)


Numele dumneavoastra: Ionut S.
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Intr-un articol d-nul Chicheanu sfatuia columbofilii din Constanta sa nu concureze la categoriile viteza si demifond ,deoarece acestea sunt ”rezervate”.
Ce parere aveti?
RASPUNS:
Nu cred acest lucru.(sau e doar o provocare).Domnul Chicheanu este destul de inteligent incat sa realizeze ca pentru a avea performanta ai nevoie de numar mare de pasari. Si eu si dinsul, ne straduim sa aducem crescatori si pasari in numar mare, nicidecum sa-i descurajam cu astfel de „sfaturi”. In ceea ce ma priveste, inca din adolescenta, mi-a placut sa ma lupt pentru fetele frumoase si locurile rezervate.


Numele dumneavoastra: valentin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Buna ziua domnule Dorin – am urmatorul plan de vaduvie pt anul acesta imperechere, crestere un pui, apoi la a doua serie clocesc 10 zile , desperechere. As dori sa nu arat masculilor femelele numai dupa al treilea zbor de demifond , pana atunci sa le vada doar la venirea din concurs. Cum vi se pare, ati incercat?
RASPUNS:
Este un plan bun, si este si mai bun pentru ca-ti place tie. Evident ca am incercat si etape in care sa nu arat femelele la plecare(obligatoriu insa introdu cuibarul), fara sa simt vreo diferenta mare intre etape. Ai grija in schimb, ca pina atunci, masculii sa invete ce vrei de la ei. Indiferent de rezultate nu-l schimba odata inceput. Gandeste-te la el ca la un joc. Numai asa il poti evalua si eventual imbunatatii.


Numele dumneavoastra: Mirel
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Care sunt antrenamentele inainte de prima etapa?de la ce distanta incepeti si la ce distanta va opriti?
RASPUNS:
Incep de la 5 km, apoi 10, 20 de 2 ori , 40 de 2 ori, 80 o data, iar 40, 120, 20 – prima etapa. In total vreo 10, 11 antrenamente. Ele mai pot varia de la an la an, dar astea sunt de baza. Nu incep inainte ca pasarile sa zboare de voie in jurul crescatoriei, minim 1 ora, o ora jum.


Numele dumneavoastra: dorin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Daca la o etapa pierzi 4 femele si nu prea ai cum sa le inlocuiesti cum poti sa iti mai motivezi masculii sau si invers,va intreb ptr ca anul viitor o sa incep acest joc la vaduvie{totala} si probabil ati intalnit aceste situatii.Multumesc mult.
RASPUNS:
Este bine intotdeauna sa ai un lot de citeva femele pe care sa nu le zbori, si cu care sa te joci in timpul concursului, fie gelozind alte femele, fie zburand vaduvie clasica cu anumiti masculi, si care-ti pot fi utile in astfel de situatii. De multe ori cind o pasare vine bine si partenerul nu, pe acesta din urma il opresc acasa pina la ciulamaua de sfirsit de sezon.


Numele dumneavoastra: anghel
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Enrofloxacina o administrati concomitent cu doxicilina sau separat?va multumesc.
RASPUNS:
Imi pare rau, (sau bine) nu folosesc enrofloxacina.O consider un antibiotic foarte puternic care afecteaza atit penajul cit si sistemul imunitar, si care nu trebuie folosita decat in cazuri extreme. Utilizarea la matca, in timpul reproductiei poate da nastere la embrioni nefecundati, fara putere de eclozare sau pui morti. Si mai mult, este si mai gresit administrarea concomitenta a lor … quinonele si tetraciclinele(doxiciclina e o tetraciclina de generatia 2) nu se prea inteleg, desi amanoua trateaza(si) anumite infectii respiratorii.


Numele dumneavoastra: Dragos Mitu
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
As vrea sa zbor si femele si masculi la sistemul vaduvie si nu am zburat nici o data acest sistem imi puteti spune cum se face, ce sa le dau inainte si dupa si cum sa ii motivez cel mai bine.
RASPUNS:
Cauta si citeste articole referitoare la „vaduvia totala”, Vezi ce tipuri de compartimente sunt necesare pt. masculi si pt. femele, (crede-ma sunt foarte multe de spus pt. a-ti putea raspunde aici in cateva cuvinte), precum si alte elemente referitoare la aceasta. Dupa ce ai totul cit de cit clarificat dar mai ai ceva nelamuriri, suna-ma. 0722455180 sau 0761633611.


Numele dumneavoastra: Catalin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
FORMA SPORTIVA A PORUMBEILOR ; Cat dureza varful de forma si cum putem obtine acest varf de forma ?
RASPUNS:
Virful de forma…..citeva saptamani, ?..depinde de crescator, porumbel, concursuri..etc….cum se obtine ? o buna sanatate in extrasezon, antrenamente progresive si lipsite de stres pe cit posibil inainte si intre etape conform cu sistemul de zbor practicat, un sistem de motivare cit mai variat pentru fiecare etapa….utilizarea unor produse naturiste ce favorizeaza o sanatate de fier si implicit forma…


SET INTREBARI 2

Numele dumneavoastra: IuseinTanior
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
La multi ani domnu Dorin si multe rezultate in acest an,iar pentru anul trecut felicitari pentru toate activitatile pe care le-ati intreprins si bineinteles pntru rezultatele obtinute. Intrebarea mea ar fi in legatura cu faptul ca porumbeii constantenilor zboara maratoane si sunt luate ca fonduri. Cum credeti ca ar trebui sa facem recuperarea acestor porumbei stiind ca zboara la doua saptamani si nu la trei cum ar fi la regulament,distantele fiind de maraton. Cu respect
RASPUNS:
Dupa parerea mea, Constanta are o problema si nu crescatorii sunt de vina pentru aceasta. Ani de zile, fiind practic imposibil sa se zboare pe ruta Ukraina, Constanta a fost nevoita sa zboare la „fond” exclusiv pe Polonia, ceea ce presupune distante de minim 750 km (pt. unii chiar mai mari) pina la 950 km. Din aceste motive, si pe buna dreptate, crescatorii si-au selectat acele pasari capabile sa vina pe aceste distante, si mai mult, capabile sa faca acest lucru din 2 in 2 saptamani,!!!.De aceea o spun cu convingere, in Constanta nu exista pasari de fond,(sau daca exista nu se vad) ci numai de maraton, si mai mult, avem „SUPERPASARI” capabile sa claseze 5 maratoane din 2 in 2 saptamani!. Nu este o lauda si nici mindrie locala….cine nu crede, sa ia in considerare urmatoarele elemente:
Multi crescatori au adus in Costanta pasari de fond de valoare din alte judete,…rezultate slabe !…altii au achizitionat pe bani grei pasari de valoare din Olanda, Belgia, Germania tot din linii de fond.Rezultate? …la fel de slabe. Cine sunt campionii ultimilor 3 ani pe Constanta la fond si maraton ? Liniile vechi, autohtone,cu pasari liniille Stanuca si asa numitii „catargii”(Mii de porumbei prinsi pe vapoare in perioada comunista si postcomunista, si testati la matca). Din acestia s-au aruncat citiva reproducatori care au creat celebrele linii din Constanta : Turci, NEHU, Gutu Englez, Pisicatu, etc. Am la matca Desmet-Matise, Emiel Denis, Kipp, George Carteuse …etc. Cu cine am iesit locul 3 la „fond”(maraton) ?(defapt 5 etape clasate cu peste 4200 km din 2 in 2 saptamani !!!) Mascul Moise Ion (Mutu pentru necunoscatori) pe linia „Gutu Englez”…..Aratati-mi si mie cite pasari din Arad pot clasa 5 Magdeburguri din 2 in 2 saptamani sau cite din Suceava 5 Gdanskuri…? Sau cum credeti ca Braila care are 180-200 km mai putin ca noi si cu care am zburat cot la cot, nu reuseste sa ne domine (desi zboara in regim de fond si nu de maraton)?
Si dupa toate astea, cine sunt eu Voinea Dorin sa spun ca fondurile in Constanta ar trebui jucate intre 5 si 700 asa cum joaca toata lumea ? cind pasarile de fond capabile de acest lucru au disparut de mult iar cele mai bune care au ramas joaca demifond sau ici si colo cite un general. De accea unii nici nu vor sa auda de distante de 600, 700 km. Deja in mintea multor Constanteni fondul inseana Kelm (850 km), de ani buni incoace, avand cel putin 3 etape de Kelm la „fond.”………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Vor trece ani buni pina cind Constanta isi va da seama ca numai daca vom accepta distante mai mici vom avea sanse reale si pe termen lung la fond, si vor mai trece ani pina cind, atat Constanta cit si Bucurestiul isi vor da seama ca numai impreuna putem avea sanse. In rest….Traiasca Braila !..la vremuri noi….”Tot cu Voi.”


Numele dumneavoastra: florin b.
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
cum pregatiti porumbeii inainte cu o saptamana pentru o etapa de maraton.multumesc
RASPUNS:
Vineri, profit de ultimul antrenament de tara de la 30 km, si ma deplasez cu maratonul la 80 km. Hrana este bogata in alune, seminte floare si soia prajita pina cu 2 zile inainte cind incep sa adaug porumb. Seara dinaintea imbarcarii ii duc la o distanta de 20-30 km, prilej cu care ii las impreuna masculii cu femelele pana dimineata cind sunt gata de imbarcare (in caz ca nu am precizat, zbor vaduvie si la maraton)


Numele dumneavoastra: BARBIERU CRISTIAN
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
As dori sa va intreb ce metoda practicati ,vaduvie sau natural,tratamentele de iarna cand lea-ti inceput si daca faceti antrenamente inainte de concurs va multumesc?
RASPUNS:
O sa iti raspund cu copy/paste de la diversi crescatori carora le-am raspuns inainte:
Zbor un fel de vaduvie, atat la fond cat si la cat. 1 si 2. Pt. aceasta inperechez zburatorii in jurul datei de 15 febr, ii las un rand de oua(eventual cate un pui) ii desperechez pt ca apoi sa ii reimperechez pe 20-25 martie, tot pt. un rand de oua, (fara pui)….apoi ii zbor separat toate etapele.Femele pe odihnitori, masculi boxe. Antenament in jurul casei in extrasezon ori de cate ori au ocazia (vremera si ulii permit) in asa fel incat antrenamentele progresive sa le incep cu 3-4 sapt, inainte de 1-ul concurs.La inceput, antrenez hranesc si motivez la fel atat fondul cat si tara, ulterior, odata cu prima etapa de fond, lucrurile se schimba putin, ca hrana, motivare, etc.
Incerc sa fiu unul care sa stau departe de medicamente. Nu fac tratamente preventive ci numai in caz de necessitate.Vaccinez de paramixo si de salmonella la cei de 1 si 2 ani, paramixo si varsat la pui, ocazional cite un tratament de viermi, in rest doar produse naturiste in extrasezon.(usturoi, ceapa, morcov, grau incoltit, suc de grefe, lamiie portocale, drojdie, oregostim, RO200, hepavex(sedochol), avifarm, usnegano, entrobac, taqubengold, spirulina, ulei in, ulei de soia, etc….(sa nu credeti ca le folosesc zilnic…..unele la 2 zile, altele saptamanal, lunar, sau numai in anumite perioade.)
Daca pica vreunul in acest regim, il tratez individual sau il elimin. Daca pica 2- 3 din acelasi cuplu, elimin cuplul.
In sezon e altceva! Bolile din masina sau din stresul de dupa concurs nu pot fi stopate prin naturiste!
Da, fac antrenamente atit inainte de concursuri cit si in timpul concursurilor (1 sau 2 antr. intre etape), uneori deloc. Inainte de sezon, antren. au dublu rol: a-I antrena si baga in forma de concurs – a-I educa cu sosirlile la vaduvie, etc.


Numele dumneavoastra: Porumbel
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Ce mancare folositi pt zbor? Ce mancare folositi pt matca? Ce produse folositi in timpul concursurilor si de la ce firme? Cum motivati porumbeii pt viteza si demifond? Cum recuperati porumbeii cand vin de concurs? Explicati va rog din momentul in care ajung porumbeii acasa ce produse folositi si ce mancare le dati pana la cealalta etapa?
RASPUNS:
Pt Concursuri, folosesc atit la sac(paloma n.v. 27.5 kg – 40%, champion plus 20%, autohtona 40%), dar variez hrana in functie de etapa (urmatoare si precedenta). La fond mai adaug de obicei, soia prajita, alune, porumb,etc. Deasemenea nu tb. uitata superdieta si depurativa. La matca in general folosesc autohtona + amestec reproductie + adaus de mazare si floare+ hrana granulata (Bulgaria) Nu lipseste grit, caramida praf, uneori proteina din zer pe boabe…etc.
Ca produse folosesc usturoi, ceapa, morcov, grau incoltit, suc de grefe, lamiie portocale, drojdie, oregostim, RO200, hepavex(sedochol), avifarm, usnegano, entrobac, taqubengold, spirulina, ulei in, ulei de soia, tusifug, alacoril, otet sau avidres, polen, propolis, miere, electroliti diversi, etc…marturisesc ca am mai incercat si altele dar m-am oprit la acestea din urma.


Numele dumneavoastra: Cleja Bogdan
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Va salut,va rog frumos sa ne spuneti ce sistem aplicati la puii,mai detaliat.
RASPUNS:
Caut sa zbor puii intarcati pina la 1 mai. O alimentatie bazata pe 40-50 orzoaica pt. a se antrena bine,(si totodata pt a intirzia napirlirea). Luimina marita dupa 15 iunie (tot pt a le intirzia napirlirea). Hrana de concurs cu 25 zile inainte de 1-a etapa cind incep si antrenamentele la distanta. Distante 2 x 2km, 1×5, 2×10, 1×20, 1×40, 1×80, 1×20, 1x 120, 1×20, 1-a Etapa.! Intre etape, 1×20 miercuri sau joi, sau 2×20 miercuri si vineri. Las lumina aprinsa pina la ora 22.00 pina la term. conc. cu pui.(le induc sentimentul ca inca e vara-intirzie napirlirea) Dupa 1-a etapa despart masculii de femele….SUCCES !!


Numele dumneavoastra: bistriteanu
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Care e cea mai buna metoda de a motiva porumbei,atat la vaduvie cat si la natural?
RASPUNS:
Porumbeii sunt la fel de diferiti ca si oamenii,…fiecare se motiveaza putin diferit. De aceea nu orice porumbel se preteaza la vaduvie dupa cum nu orice porumbel se preteaza la natural. Liniile asa zise noi, se preteaza mai bine la vaduvie, sistem considerat per global(in economia jocului) mai bun.


Numele dumneavoastra: bistriteanu
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Cum imi arata porumbelul ca e in forma?
RASPUNS:
Dupa parerea mea, forma unui porumbel depinde de mai multi factori: Modul cum a fost tinut in extrasezon, tipul de antrenament si motivare aplicat, calitatea genetica a porumbelului. Fizic, un porumbel in forma este un porumbel vioi dar nu nervos, usor la mana, pare mai mare decat este in realitate, gata de zbor parca fara nici un efort, cu excremente solide si pline de puf, cu mici puncte rosii pe un piept roz, cu fulgii de la baza cozii usor rasuciti, ultimele 2 pene de avint, cu urme ce sugereaza ulei…etc.


Numele dumneavoastra: popica
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Care sunt produsele naturale folosite de dvs?
RASPUNS:
le-am mai enumerat parca unui interlocutor…. usturoi, ceapa, morcov, grau incoltit, suc de grefe, lamiie portocale, drojdie, oregostim, RO200, hepavex(sedochol), avifarm, usnegano, entrobac, taqubengold, spirulina, ulei in, ulei de soia, tusifug, alacoril, otet sau avidres, polen, propolis, miere, electroliti diversi, etc…marturisesc ca am mai incercat si altele dar m-am oprit la acestea din urma.


Numele dumneavoastra: sandu adi
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Practicati vaduvia sau naturalul?
RASPUNS:
Vaduvia, atit cu masculii cit si cu femelele, atit la fond si maraton, cit si la cat.1si 2.


Numele dumneavoastra: pigeon
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Vreau sa va intreb ce parere aveti de medicamentele romanesti de genul romvac sau farmavet ,e.t.c. si de vaccinul paramixovacol, mai sunt crescatori care le folosesc si care sunt parerile lor sau ale dv.
RASPUNS:
Iti marturisesc ca eu insumi vaccinez cu paramixovacol + romporpox(varsat) la pui si cu columbopolivac s la maturi. Deasemenea utilizez uneori columboviofort+flagelstop(mai mult la matca), doxivit, enteroguard etc.


Numele dumneavoastra: adrian
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Pe ce ati pus accent atunci cand ati construit voliera?
RASPUNS:
Aer, sud, compartimente nu prea inalte si 2/2 pt a fi blinzi si a-i putea prinde usor, uscata, bine aerisita(aer din nou), usor de observat fara a-i deranja, dotari conform sistemului de zbor……


Numele dumneavoastra: darius
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Ati putea nominaliza 3 produse care nu ar trebui sa lipseasca din voliera oricarui columbofil?
RASPUNS:
aer, grit si……a da! …AER! (apa si mancare are toata lumea)…nu e o gluma!


Numele dumneavoastra: Mihai VL
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Pentru a obtine niste rezultate columbofile foarte bune la nivel national, ce considerati ca are o mai mare importante: pregatirea pe care un crescator o asigura porumbeilor sai sau valoarea intrinseca, valoarea genetica a porumbeilor din crescatorie?
RASPUNS:
Cred ca absolut totul…..eu vad tot acest sport ca pe un lant: o za este cotetul( usor de lucrat in el, aerisit, neaglomerat, bine orientat, dotat conform metodei de zbor, etc.) .O alta za este porumbelul (genetic valoros, vitalitate, usor de lucrat cu el conform metodei de zbor si temperamentului tau) o alta za o reprezinta hrana si sanatatea( hrana si tratament corespunzatoare cu perioada, etapa, etc.), iar o a patra za o reprezinta antrenamentul si motivarea. Valoarea crescatoriei tale, ca dealtfel si performanta, este data de cea mai slaba veriga din acest lant. De aici in colo te las pe tine sa hotarasti.


Numele dumneavoastra: Andrei
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
In experienta dvs. columbofila de pana acum ce ati intalnit mai des: masculi buni reproducatori, sau femele bune reproducatoare? Ati avut pana acum in crescatorie cupluri de super-reproducatori?
RASPUNS:
Masculii buni reproducatori sunt mult mai valorosi , dar femelele pun baza unei crescatorii. Marii crescatori au pretuit intotdeauna reproducatoarele de top…..si da; am intilnit mai des femele.
Cred ca am 2 astfel de cupluri daca nu e prematur sa afirm:
Primul cuplu 100% Gus Cristian, l-a dat pe 0175213 RO 2010 Campion National Demifon pui 2010., 0233507 RO 2011 loc 3 viteza pui c-ta 233546 RO 2011, 2 locuri de 1..etc
Al 2-lea cuplu 100% Eric Limbourg, l-a dat pe 0175215 RO 2010: Loc 2 National Palmares demifond tineret, loc 1 viteza palm. /c-ta, loc 1 vit. Pui(2010), loc3 demif. Pui(2010). Frate bun cu acesta,(233616 RO 2011) loc 1 vit pui in 2011…nepot cu loc 4..etc.


Numele dumneavoastra: george
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Este bine sa cresti porumbei voiajori, in jurul padurilor; eu locuiesc foarte aproape de padure, asa ca riscul de rapitoare este foarte mare.
RASPUNS:
Evident ca nu este o solutie ideala…dar pasiunea trece peste acest inconvenient. O pasare bine antrenata este greu de prins de rapitoare. Matca puternica, care sa compenseze pierderea…poate fi una din solutii.


SET INTREBARI 1

Numele dumneavoastra: eduard
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
buna seara domnule Dorin,cum pregatiti porumbeii la startul sezonului si pe intreg sezonul,pe cei de fond ii pregatiti altfel decat pe cei de viteza,ce preventive folositi anual tuturor porumbeilor dvs?
RASPUNS:
Zbor un fel de vaduvie, atat la fond cat si la cat. 1 si 2. Pt. aceasta inperechez zburatorii in jurul datei de 15 febr, ii las un rand de oua(eventual cate un pui) ii desperechez pt ca apoi sa ii reimperechez pe 20-25 martie, tot pt. un rand de oua, (fara pui)….apoi ii zbor separat toate etapele.Femele pe odihnitori, masculi boxe. Antenament in jurul casei in extrasezon ori de cate ori au ocazia (vremera si ulii permit) in asa fel incat antrenamentele progresive sa le incep cu 3-4 sapt, inainte de 1-ul concurs.La inceput, antrenez hranesc si motivez la fel atat fondul cat si tara, ulterior, odata cu prima etapa de fond, lucrurile se schimba putin, ca hrana, motivare, etc.


Numele dumneavoastra: ionut
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
IN TIMPUL CONCURSURILOR CATE ZILE SE ADMINISTREAZA GRIT PORUMBEILOR ??
RASPUNS:
5 DIN 7. Eu il scot joi seara sau vineri dimineata si il repun duminica la sosire.


Numele dumneavoastra: ALEXANDRU
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
SE POT IMPERECHEA PORUMBEI DE VITEZA CU CEI DE FOND PENTRU A DA DESCENDENTI PENTRU DISTANTE MEDI SAU LUNGI ?/
RASPUNS:
Parerea mea e ca nu. Desi in foarte rare cazuri, atunci cand genetic permit, anumite linii se preteaza la asa ceva.(vezi Jansenii).In general rezulta o paleta foarte larga de zburatori care nu au rezultate in nici o categorie, dar in procentaj foarte mic pot rezulta pasari de fond exceptionale. Totul depinde de flerul crescatorului si materialul genetic pe care il detine.


Numele dumneavoastra: MARIUS
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Cate seri de pui este indicat sa se scoata la inceput de sezon cu vaduvi ?care ar fi momentul optim pentru a se vaduvi porumbei pentru viteza ,demifond ?
RASPUNS:
Nu este recomandat a se scoate pui din vaduvi la inceput de sezon, eventual cel mult unul. Momentul optim si-l alege fiecare crescaqtor in functie de etapele si distantele care le zboara de clima chiar, etc., unii prefera sa zboare primele etape pe oua, altii ii vaduvesc inca de la inceput…..si vreau sa spun ca se obtin rezultate bune cu toate variantele. Eu personal ii vaduvesc cu 3 saptamani inainte de concurs, dar dupa jumatatea sezonului incep sa am probleme…oricat incerc sa fiu de inventiv. Anul acesta sper sa-mi imbunatatesc sistemul. Un sfat pe care il dau tuturor crescatorilor….Orice system alegeti, tineti-va de el pana la sfirsitul zborurilor si abia apoi evaluate-va greselile. Este o mare gresea-la sa-l modificati in plin sezon, oricat se slabe sunt rezultatele.


Numele dumneavoastra: prahoveanu
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
va salut! vreau sa va intreb daca nimeni nu vrea sa si vanda campioni cum putem obtine unul fara al cumpara pentru descendenti sai? se pot vedea la ochii porumbei viitori campioni? ce calitati tre sa aiba sa ajunga in varf? va multumesc .
RASPUNS:
Chestia cu vazutul la ochi e pura speculatie….cei care pun accent pe simtul la mana in detrimental cosului nu vor fi niciodata campioni, si iti voi da un exemplu cat se poate de simplu: vezi cat de greu este uneori sa prinzi chiar echipa cu punctaj bun(deci 2 din 5), darami-te sa poti spune “la ochi” de un porumbel care nici macar nu l-ai vazut zburand. Personal iti pot spune “la mana” de porumbelul care nu o sa iasa niciodata campion. Sfatul meu este urmatorul: 1.Alege-ti categoria de distant ape care vrei sa concurezi
2.Uita de rase, nume , ochi, etc.Toti cei a caror nume a devenit celebru au avut la baza supercampioni si superreproducatori. Cauta pasari de la crescatori cu rezultatele cele mai bune,(romani sau straini) si in functie de posibilitati cumpara fii sau frati cu campoionii lor. Nu te lasa incantati de alti porumbei. Chiar si campionii au loturi de porumbei de matca sau combinatii “in testare” tot din linia lor, care pot fi la fel de buni sau chiar mai buni decat “verificatii” . Nu trebuie sa te complici cu asa ceva deocamdata. Nu cumpara nepoti sau stranepoti din campioni, decat daca exista cel putin 4 in pedigree (sau unul de mai multe ori – consagvinitate).Cumpara fii sau frati daca te tine buzunarul, daca nut e tine, vinde si scapa de tot ce ai adunat pina acum, fa ore suplimentare, si cumpara-I tot pe aceia. Cumpara 2, cit sa-I faci pereche. Mai bine decit 50 mediocrii.
3. Reprodu din acesti porumbei, fie combinati intre ei fie combinati in functie de ceea ce doresti ca si temperament calitati si defecte, tipul de concurs, etc,fara a tine cont de linii, singe, etc. Imperecheaza bun cu bun a.i. in pedigeul zburatorilor tai sa se regaseasca cati mai multi campioni, si tinand cont de criteriile de mai sus. Cind vreodata, vei avea norocul sa obti dintr-un mascul sau femela vreo 2 – 3 campioni, atunci poti incerca sa-ti creezi in mod consagvin o linie pe acel porumbel. Acesta este adevaratul progress. A merge “in sange” si a imperechea limbourg cu limbourg ..etc este de multe ori o pierdere de timp……ea se poate aplica in conditiile in care dispui de o alta linie si doresti ca la un moment dat sa incrucisezi cele 2 linii dar aici cere foarta multa rabdare cunostinte si talent…..deja am deposit cadrul raspunsului….


Numele dumneavoastra: Adi
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Sa traiti dl Voinea!
As dori sa va intreb ce plan de tratamente faceti anual porumbeilor. Ce parere aveti de medicamentele romanesti?
RASPUNS:
Incerc sa fiu unul care sa stau departe de medicamente. Nu fac tratamente preventive ci numai in caz de necessitate.Vaccinez de paramixo si de salmonella la cei de 1 si 2 ani, paramixo si varsat la pui, ocazional cite un tratament de viermi, in rest doar produse naturiste in extrasezon.(usturoi, ceapa, morcov, grau incoltit, suc de grefe, lamiie portocale, drojdie, oregostim, RO200, hepavex(sedochol), avifarm, usnegano, entrobac, taqubengold, spirulina, ulei in, ulei de soia, etc….(sa nu credeti ca le folosesc zilnic…..unele la 2 zile, altele saptamanal, lunar, sau numai in anumite perioade.)
Daca pica vreunul in acest regim, il tratez individual sau il elimin. Daca pica 2- 3 din acelasi cuplu, elimin cuplul.
In sezon e altceva! Bolile din masina sau din stresul de dupa concurs nu pot fi stopate prin naturiste!


Numele dumneavoastra: sorin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Domnule Voinea, as vrea sa stiu si eu ce program folositi in antrenamentul puilor. Multumesc
RASPUNS:
Caut sa zbor puii intarcati pina la 1 mai. O alimentatie bazata pe 40-50 orzoaica pt. a se antrena bine,(si totodata pt a intirzia napirlirea). Luimina marita dupa 15 iunie (tot pt a le intirzia napirlirea). Hrana de concurs cu 25 zile inainte de 1-a etapa cind incep si antrenamentele la distanta. Distante 2 x 2km, 1×5, 2×10, 1×20, 1×40, 1×80, 1×20, 1x 120, 1×20, 1-a Etapa.! Intre etape, 1×20 miercuri sau joi, sau 2×20 miercuri si vineri.


Numele dumneavoastra: Catalin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Buna ziua Dl Voinea ,as vrea sa va intreb in legatura cu tratamentele ,am facut toate tratamentele cum trebuia ,dar totusi porumbeii sunt cam slabi si nu stiu ce se intampla cu ei ?Cu stima Catalin
RASPUNS:
E greu sa-mi dau cu parerea la ceva ce nu pot vedea( porumbei la mina, excremente, miros, etc.…asigura-le aer mult, usturoi cu ceapa in apa, minerale cit mai variate, ulei de in pe hrana de 2 ori pe saptamina.


Numele dumneavoastra: ardeleanu florin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
ce linii de porumbei v-au dat cele mai mari satisfactii?
RASPUNS:
Nu pun accent pe linii atuci cind fac perechile. Alte criterii stau la baza , asa cum am raspuns partial unui alt interlocutor (bun cu bun pe o anumita distanta, temperament, anumite calitati fizice, capacitatea de a veni in fata in functie de anumite conditii meteo, constanta, capacitatea de recuperare, vitalitate….etc) abia apoi tin cont de linie sau familie. Daca va face placere sa auziti nume sonore, am in crescatorie gaby vandenabeele, schellens, gus cristianes, limbourg, fredy vandenheede, rauw-sablon, scharlekens, kopman, ca sa vorbesc numai de pasarile de cat 1,2 si general, insa in mare parte zburatorii sunt rezultat atit al incrucisarilor cit si “in linie”, dar tot pe criteriile enuntate mai sus.


Numele dumneavoastra: Spataru Viorel vicecampion national fond 2010
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Buna Seara,
As dori sa stiu ce linii cresteti la matca viteza-demifond avand in vedere rezultatele obtinute la pui si poate sa achizitionez pui din aceste linii ?
RASPUNS:
Va raspund in acelasi mod ca si domnului Ardeleanu Florin:
Numele dumneavoastra: ardeleanu florin
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
ce linii de porumbei v-au dat cele mai mari satisfactii? “
RASPUNS:
Nu pun accent pe linii atuci cind fac perechile. Alte criterii stau la baza , asa cum am raspuns partial unui alt interlocutor (bun cu bun pe o anumita distanta, temperament, anumite calitati fizice, capacitatea de a veni in fata in functie de anumite conditii meteo, constanta, capacitatea de recuperare, vitalitate….etc) abia apoi tin cont de linie sau familie. Daca va face placere sa auziti nume sonore, am in crescatorie gaby vandenabeele, schellens, gus cristianes, limbourg, fredy vandenheede, rauw-sablon, scharlekens, kopman, ca sa vorbesc numai de pasarile de cat 1,2 si general, insa in mare parte zburatorii sunt rezultat atit al incrucisarilor cit si “in linie”, dar tot pe criteriile enuntate mai sus.


Numele dumneavoastra: Toni Ionescu
Intrebarea adresata domnului Dorin Voinea:
Buna ziua! Va felicit pentru rezultatele obtinute intr-un timp relativ scurt.
1. Cate perechi detineti la reproductie?
2. Dupa ce criterii va imperecheati porumbeii de reproductie?
3. Ce mancare folositi in concursurile de viteza-demifond?
4. Ce produse naturiste folositi in timpul concursurilor?
5. Ce tratamente faceti inainte de inceperea concursurilor si cu cat timp inainte?
Mult succes in continuare! Toate cele bune.
RASPUNS:
1. 38 de perechi. Reproduc in jur de 250 pui anual, din care opresc cam 80.
2.(am raspuns mai sus) Nu pun accent pe linii atuci cind fac perechile. Alte criterii stau la baza , asa cum am raspuns partial unui alt interlocutor (bun cu bun pe o anumita distanta, temperament, anumite calitati fizice, capacitatea de a veni in fata in functie de anumite conditii meteo, constanta, capacitatea de recuperare, vitalitate….etc) abia apoi tin cont de linie sau familie. Daca va face placere sa auziti nume sonore, am in crescatorie gaby vandenabeele, schellens, gus cristianes, limbourg, fredy vandenheede, rauw-sablon, scharlekens, kopman, ca sa vorbesc numai de pasarile de cat 1,2 si general, insa in mare parte zburatorii sunt rezultat atit al incrucisarilor cit si “in linie”, dar tot pe criteriile enuntate mai sus.
3. Atit la sac(paloma n.v. 27.5 kg – 40%, champion plus 20%, autohtona 40%), dar variez hrana in functie de etapa (urmatoare si precedenta). La fond mai adaug de obicei, soia prajita, alune, porumb,etc. Deasemenea nu tb. uitata superdieta si depurativa.
4. usturoi, ceapa, morcov, grau incoltit, suc de grefe, lamiie portocale, drojdie, oregostim, RO200, hepavex(sedochol), avifarm, usnegano, entrobac, taqubengold, spirulina, ulei in, ulei de soia, tusifug, polen, propolis, miere, electroliti diversi, etc…
5. Daca porumbeii se prezinta bine, se antreneaza bine si nu prezinta nici un fel de simptome suspecte, nu le fac nici un tratament in extrasezon (exceptie vaccinuri) pina dupa prima etapa cind primesc un tratament contra tricomonozei 1-2 zile., apoi alternativ, o saptamana naturist una tratament. Am observat ca in acest mod raspund foarte bine la tratamente chiar si de o zi, organismul lor nefiind obisnuit pina la concursuri cu nici un fel de antibiotic.


DISTRIBUIȚI