A mai ramas cel mult o luna pana la inceputul primelor etape cu porumbeii maturi din Romania. Fiecare columbofil isi face ultimele pregatiri iar sanatatea porumbeilor este cu siguranta primordiala. Asadar, Dl. Doctor Catalin Tudoran (Romvac, Cercetator stiintific gradul III, Sef Laborator Diagnostic si Medic primar veterinar) este dispus sa ofere vizitatorilor site-ului Porumbel.NET raspunsuri la intrebarile adresate. Daca aveti intrebari in legatura cu porumbeii dumneavoastra (boli, tratamente, vaccinuri recomandate, strategii de vaccinare etc.) sunteti bineveniti sa ii adresati domnului Dr. Catalin Tudoran intrebarile dumneavoastra.
Desfasurare campanie: 20/03/201226/03/2012.

Intrebari si raspunsuri

SET INTREBARI 4

Numele dumneavoastra: cristi
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
-ce parere aveti de produsul SUPERFORM-ce ne puteti spune despre produs mai mult decat prospectul.

RASPUNS:
 SUPERFORM e un produs pe baza de iod, fier, molibden, cobalt. Toate aceste elemente intensifica procesele metabolice si functionarea tiroidei, iar fierul se va gasi in structura globulelor rosii (eritrocite), care au astfel o mai mare capacitate de stocare si transport a oxigenului.
 SUPERFORM asigura formarea unui penaj matasos.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Alexandru
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Va salut domnule doctor Catalin, vreau sa va intreb ce diferenta este intre medicamentele romanesti si cele straine pentru porumbei?
de ce multi columbofil aleg aceste medicamente straine in locul celorlalte romanesti si chiar de la Romvac? Siv-as ruga daca ati putea spune ce produse de la firma Romvac as putea sa le iau porumbeilor pentru concursuri?

RASPUNS:
 Avand in vedere conjuncturile politico-economice europene si mondiale, sinteza de substante chimice s-a mutat in India si China.
 Deci, substantele active sunt fabricate in China, India, de unde se aprovizioneaza marea majoritate a fabricantilor de medicamente umane si veterinare.
 Intervin apoi strategiile de marketing, cu ambalaje si poze atragatoare.
 Pentru concursuri, trimiteti o adresa de email sau un numar de fax (la diagnostic.romvac@yahoo.com), ca sa va putem trimite niste planuri de zbor.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: claudiu
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua. Am o femela careia de cate ori ii intind aripile ii trosnesc articulatiile din mijlocul aripi. Ce poate fi? Multumesc.

RASPUNS:
 Artrita: faceti o cura de 5-7 zile cu ECZEMTRAT (½ comprimat / zi) de la farmacie veterinara sau THROMBO ASS x 50 mg (1 cpr / zi) de la farmacie umana.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: cristi
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna seara,
vitaminele se pot lasa in apa de baut mai mult de o zi .cum se administreaza cel mai bine? multumesc

RASPUNS:
 De preferat ar fi, maxim 12 ore. Vitaminele se degradeaza usor, prin oxidare in apa.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: petre
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
vaccinarea accidentala multipla(ex:cumpar un porumbel care a fost vaccinat de paramixovirus si il vaccinez si eu)ce urmari poate avea?… Multumesc!

RASPUNS:
 Daca se face o vaccinare repetata, nu e nicio problema deosebita. Chiar recomand la aducerea unui nou porumbel, sa fie vaccinat de noul proprietar, ca acesta.
 Sa aiba siguranta ca porumbeii sunt vaccinati contra PMV.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: BOGDAN
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua, domnule doctor, va rog sa imi spuneti ce sa fac daca am porumbei cu varful limbii incihis la culoare,acestia nu sunt buni performeri si am observat ca dupa sezonul trecut au revenit la culoarea normala a limbii iar acum nici nu au inceput antrenamentele si isi schimba culoarea in gri.Este nevoie de un tratament special? Cu deosebit respect, astept raspunsul dumneavoastra!

RASPUNS:
 Administrati produse care sa stimuleze aparatul cardio-respirator: CG HERBS, TUSIFUG, FLUIDOL.
 Schimbarea culorii in gri, poate indica o “proasta” oxigenare a tesuturilor.
 Se mai pot administra produse pe baza de iod, fier: SUPERFORM, BLITZFORM etc., care maresc capacitatea de oxigenare a eritrocitelor.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: paul mh
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
buna ziua domnule doctor,asi dori sa aflu de unde pot cumpara cg herbs si cat costa va multumesc mult.

RASPUNS:
 CG HERBS il gasiti la farmaciile veterinare care se aprovizioneaza de la Romvac. In Turnu Severin e un depozit Romvac.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Z.Gabriel
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna Ziua!
Cu respect as dori sa va adresez o intrebare!
Daca deschidem o sticluta de vaccin(contra paramyxo de exemplu)si folosim doar jumate din el ptr ca avem doar 25 de porumbei, restul vaccinului se poate pune inapoi in frigider ptr a fi folosit peste cateva saptamani??? sau vaccinul trebuie folosit in maxim 2-3ore de la deschidere cum zic unii, din pricina faptului ca serul nu mai este steril ca intra in contact cu aerul. Multumesc mult!

RASPUNS:
 Vezi raspunsurile anterioare din setul 1 si 2.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Teo
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
-Produsele precum:Vit C,Ca+D3,Multivitaminele,Mg-efervescente ,se pot folosi si la porumbei?Au acestea efectele benefice care le au la oameni?Pot produce ele dereglari ale tranzitului intestinal pt faptul ca sunt efervescente?As dori cateva recomandari de folosire +dozaje.
-Porumbeii care au trecut prin paramixoviroza sunt compromisi dpdv al performantei(devin rezerve de virus)Pt cat timp?;Este valabil si pentru cei care au trecut prin CIRCOVIROZA?VA MULTUMESC!

RASPUNS:
 Teoretic si practic se pot folosi, dar sunt prea scumpe pentru a fi administrate uzual porumbeilor.
 Exista produse dedicate porumbeilor, care sunt mult mai complexe si mai concentrate decat comprimatele efervescente (vezi spre exemplu, compozitia FARMAVIT AMINOCOMPLEX, doza: 1-2 ml / litru de apa / zi). Doza uzuala ar fi cam de 1 comprimat efervescent la 3-4 litri de apa (60-80 porumbei / zi).
 Porumbeii trecuti prin paramixoviroza nu mai sunt rezervor de virus (dupa 8-10 saptamani de la debutul bolii).
 In privinta performantelor sportive, e strict o problema de individ: daca a ramas sau nu, cu sechele, cat de rapid si complet s-a recuperat etc. E valabil pentru toate bolile.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Ionut
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Am avut la prima serie oua limpezi la 5 perechi din 20 imi puteti spune care ar fi cauza va multumesc

RASPUNS:
 Vezi raspunsurile anterioare din setul 2, 3. Pentru tratamente, incercati, in ultima instanta, hormon foliculostimulant (PMSG) cu produsul FOLLIGON (Olanda), subcutanat, atat la femele, cat si la masculi.

SET INTREBARI 3

Numele dumneavoastra: edy
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
sa traiti si cu respect vreau sa va pun o singura intrebare la care sa imi raspundeti sincer exista vreun medicament care sa previna vreo boala sau ele sunt facute sa trateze bolile de ce dam atitea medicamente preventiv va multumesc

RASPUNS:
 Preventiv, se pot administra vitamine, imunostimulatoare recuperatoare, minerale.
 Nu se administreaza preventiv ANTIBIOTICE. Antibioticele nu previn nimic, ele “doar” trateaza o infectie reala.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: sorin
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
As dori sa aflu ce se intampla cu un porumbel ce a facut paramixoviroza si dupa un timp sa vindecat total as putea sal vaccinez sau este contraindicat si as vrea sa mai stiudaca este purtator de microb si in acelas timp periculos.VA MULTUMESC

RASPUNS:
 Virusul a disparut din organism dupa un anumit timp. Daca a “trecut” printr-un episod de paramixovirus, porumbelul are un titru inalt de anticorpi antiparamixoviroza si poate fi vaccinat chiar la 2 ani de la evolutia PMV.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: ostahie ioan
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
va salut dl dr am vaccinat porumbeii cu columbopolivac si in mai putin de un minut o femela sa zbatut si amurit poate imi dati o explicatie? 2. ce produse romvac pot sa administrez porumbeilor intre concursuri pentru tricomonoza , coccidioza si cai respiratorii .va multumesc.

RASPUNS:
 Vedeti raspunsul 4 din setul 2 (Danut).
 TRICHOMONOZA: FLAGELSTOP, ROMETRONIDAZOL, ENTEROGUARD
 COCCIDIOZA: AMPROLIUM, OXIFURAN, ENTEROGUARD
 Afectiuni respiratorii: TUSIFUG, asociat cu DOXICICLINA, ENROFLOXAROM, AVIANPROTECT TEN, AMOXINEOVIT

—————————————————-
Numele dumneavoastra: doreli
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Domnule Doctor, va rog sami spuneti ce au porumbeii mei?
I-am tratat incepind cu 20-26.01 doxiciclina ,29.01-01.02 flagelstop , 05.02 vaccin paramixoviroza , 11-12.02 cu sulfacoccirom, 14-19.02 cu enrofloxacina,21-23.02 de viermi cu stozzon, 25-27 aprolium ,29.02-09.03 doxiciclina si, ultima data 15-19.03 enrofloxacina, intre tratamenta drojdi ,vitamine ,sedocol si altele ,iar la control porumbeii, si in special cei virstnici au rosu si muci in git.
Va multumesc si astept cu nerabdare sfatul dumneavoastra.

RASPUNS:
 Ati facut un exces de zel. Pentru preventia / tratamentul coccidiozei, e de ajuns un singur produs: STOZZON (levamisol), se administreaza o singura zi (NU 3 zile consecutiv) si se repeta dupa 18-21 zile in cazul prezentei limbricilor.
 Uzual, cand apar “muci in gat”, adica o faringita sero-mucoasa, se recomanda asocierea unui sirop expectorant (TUSIFUG, sirop din plante sau FLUIDOL 5%, sirop uz uman,
4 ml / litru de apa / zi, asociat cu un antibiotic activ, in special pe Mycoplasma (TETRACICLINE: Oxitetraciclina , Clortetraciclina, Doxiciclina; MACROLIDE: Eritromicina – Eritrom, Tylosin, Lincomicin, Spiramicina, Tilvalosin; QUINOLONE: Enrofloxacin – enrofloxarom, difloxacin; PLEUROMUTILINE: tiamulin).
 De asemenea, puteti incerca extractul natural CG HERBS, care combate exact acele afectiuni respiratorii incriminate de dvs.
 Ca diagnostic posibil: STAFILOCOCIE asociata cu mycoplasmoza.
 Stafilococul, in general, e rezistent la doxiciclina iar unele tulpini, chiar la enrofloxacina
 Ideal e sa faceti o antibiograma sa aflati la ce antibiotic e sensibila flora bacteriana orala a porumbeilor dvs.
 Administrati OBLIGATORIU dupa fiecare administrare de substante de sinteza chimice (in special antibiotice / antitoxice, hepatoprotectoare de buna calitate: BEDGEN, NEOMERIOL, SEDOCOL etc. si imunostimulatoare (KING HERBS, DIMETILGLICINA etc.)

—————————————————-
Numele dumneavoastra: iancu cristian
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
buna ziua
am si eu o dilema de ceva timp am avut cateva cazuri cand am gasit porumbelul mort in cotet fara nici un semn de boala; cei care nu zburau pe afara de obicei, nu le fac tratamente pentru ca nu am avut probleme ,ci doar vaccinul de paramixo preventiv

RASPUNS:
 Poate vi se va parea paradoxal, dar si porumbeii pot murii subit in urma infarctului de miocard (poate fi o cauza).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Florin
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Dupa cat timp de la vaccinare se pot imperechia porumbeii fara sa fie vre-o problema? Vaccinarea s-a efectuat cu vaccin Columbovac .

RASPUNS:
 Ideal ar fi dupa 3-4 saptamani, ca organismul parintilor sa aiba timpul necesar sa creeze anticorpi maternali de calitate, care sunt transferati puilor in procesul de embriogeneza.sa

—————————————————-
Numele dumneavoastra: ardeleanu
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
un an nou fericit va doresc ,as avea o intrebare daca ma puteti ajuta.Am avut azi toamna o problema la porumbei ,din cauza achizitiei sau din cauza zborurilor pui mei care i-am zburat dupa 2 luni de antrenamente mi s-au inbolnavit a inceput sa imi moara unul pe urma am observat ca porumbei beau cam multa apa si daca le strangeam gusa dadea apa afara si avea fecale moi,i-am tratat cu antibiotice in prima faza pe urma am inceput si de tricomonoza viermi etc.problema a fost ca au inceput sa dea in paramixoviroza cred isi sucea capul si nu nimereau boabele porumbei accea i-am sacrificat excluzand o singura femela care i-a trecut pe urma .
necazul meu este ca porumbei mei tot au fecalele moi si cate unul mai bea apa in exces in afara de femela care a avut (paramixoviroza)cred nu stiu cu ce sa ii tratez sa nu mai aiba fecalele moi acuma mi-am cumparat niste king herbs cg herbs si bedgen as fi curio sa i-mi dati un sfat daca se poate va multumesc apropo porumbei mai au in fundul guri o spuma de culoare alba va multumesc cu stima si respect

RASPUNS:
 Administrati ENTEROGUARD (5 grame / kg boabe / zi sau 1 comprimat / porumbel / zi, 5 zile).
 Pe hrana minerala, administrati ROMZEOFORT (vezi raspunsul 12 din setul 2 – CATA si raspunsul 3 din setul 3 – DORELI).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: dinu
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
BUNA ZIUA. CE S-AR FI PUTUT INTAMPLA CU UN MASCUL DE 2010 CARE NU FECUNDEAZA? AM SCHIMBAT CATEVA FEMELE LA EL IN 2011 SI ACUM INCLUSIV A CRECUT SI ALTI PUI IN SPERANTA CA SA OUAT FEMELA PREA REPEDE.EXISTA VREUN TRATAMENT?

RASPUNS:
 Vezi raspunsul 8 (Ovidiu) din setul 2. Hormoni foliculostimulanti PMSG (produsul FOLLIGON) poate fi utilizat si la femele si la masculi.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: cristi
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua spunetimi si mie va rog cind se da grasimea de oaie si ce cantitate se pue pe mincare va multumesc anticipat sanatate

RASPUNS:
 5 – 10 – 15 grame / kg boabe. Dar pentru buna utilizare, trebuie administrat suplimentar, enzime (in special lipaza). Se poate folosi preparatul de uz uman: SANZYME, 3-4 ml / litru de apa / zi sau individual comprimate gen TRIFERMENT. Pentru a preveni “incarcarea grasa” a ficatului (steatoza hepatica) se va administra BEDGEN: 1 ml / litru de apa / zi, 3-5 zile.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: mihai
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
care ar trebui sa fie medicamentatia pe timpul unei saptamani intre doua etape de concurs?

RASPUNS:
 Dati-mi un numar de fax sau o adresa de email pentru un exemplu de “plan de zbor” sau de “tratamente profilactice”.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: cosmin
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Domnule doctor, as dori si eu daca se poate procedura de vaccinare cu romporpox deoarece l-am facut acum 5 zile si nu am vazut nici o schimbare pe pielea deplumata unde am aplicat cu un betisor de ureche prin badijonare ,vaccinul pe care l-am reconstitiut in diluantul aferent acestuia! am crezut ca diluantul a fost prea mult deoarece am reusit sa vaccinez 60 de porumbei si mi-a mai ramas inca pt 60!! repet pe piele nu a aparut nici un folicul rosiatic si nu cred ca s-a instalat imunitatea!! multumesc frumos.

RASPUNS:
 Foliculita specifica apare in 6-7 zile de la vaccinare si dispare in 1-2 saptamani, in cazul vaccinarii badijonarea foliculilor plumiferi.
 Neoficial, vaccinul se poate inocula subcutanat (dar are o rata de protectie de 95%), chiar combinat cu vaccinul viu LaSOTA; trebuie diluat cu diluantul DILUVAC sau apa distilata, ser fiziologic (nu se foloseste diluantul original pentru badijonaj, deoarece contine glicerina).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Nicolae
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua,ce tratamente trebuie efectuate inainte de a vaccina porumbei adulti cu vaccin Columbovac pt paramixoviroza?

RASPUNS:
 Vezi raspunsul 10 (MIHAI).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Florin
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Recomandati va rog cateva antitoxice,hepatoprotectoare,probiotice,suplimente de calciu si fosfor,minerale lichide destinate porumbeilor voiajori si de unde se pot achizitona. Multumesc anticipat

RASPUNS:
 Antitoxice-hepatoprotectoare: BEDGEN, HEPATOPROTECT, NEOMERIOL, SEDOCHOL.
 Probiotice: KEFIR (iaurt)
 Calciu / fosfor / minerale: CAVITROM\

—————————————————-
Numele dumneavoastra: cristi
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
buna ziua.ce ne puteti spune despre acest vaccin bivalent pentru paramixo si salmonela?
este introdus pe piata sau este inca in testari?
sunt multe pareri pro si contra.
as vrea sal folosesc incepand cu puii in acest an.

RASPUNS:
 Sunati-ma sau dati-mi un numar de fax sau o adresa de email.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: lucian
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
buna ziua flagelstop cu ce fel de apa se da?obligatoriu fara clor?

RASPUNS:
 FLAGELSTOP contine metronidazol (si vitamina C). Pentru o buna dizolvare a metronidazolului, e necesara o apa cu ph acid, de aceea apa clorinata nu e recomandata.

SET INTREBARI 2

Numele dumneavoastra: Sucevean
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
O alta problema pe care as vrea sa o clarific ar fi urmatoarea :
In 3 ani diferiti am adus in crescatoria mea 3 porumbei cu imprumut si toti 3 au facut salmonela la aripa . Specific ca porumbeii erau maturi si au fost adusi pe timpul iernii cand era f ger . In luna noiembrie am facut tatament cu parastop timp de 14 zile pentru salmonela. De asemenea am facut dezinfectie si in cusca. As vrea sa stiu daca din cauza stresului cauzat de schimbarea crescatoriei un porumbel poate dezvolta boala de salmonela sau o alta boala,pentru ca o data mi s-a intamplat cu un mascul in aceleasi conditii sa faca paramixo cu toate ca era vacinat la crescatorul de la care l-am adus.
RASPUNS:
 Artritele pot fi de natura infectioasa (produse de bacterii: Salmonella, Staphylococcus, Streptococcus etc.) sau noninfectioasa (reumatismale, degenerative).
 Frigul poate sta la originea (sau agravarea) unor artrite (in special reumatismale)
 O punctie articulara si examinarea bacteriologica a lichidului sinovial extras, ar fi lamurit aceasta dilema.
 PARASTOP: contine cloramfenicol si furaltadona (asemanatoare furazolidonului).
 Stresul de orice fel, agraveaza sau declanseaza posibila evolutie a oricaror boli, indiferent de natura acestora.
 Vezi raspunsul, 26, 20 din setul 1 de raspunsuri.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Sucevean
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Domnule doctor as vrea sa va intreb daca credeti ca porumbeii mai batrani pot reproduce pui mai putini buni ca performanta decat cei tineri sau cei tardivi daca sunt pusi la pereche f repede ? Exista oare o decada cand porumbeii pot transmite anumite calitati descendentilor mai bine si alte perioade cand nu este bine sa reproducem ?
RASPUNS:
 Nu exista o regula bine definita.
 Teoretic (si practic) pasarile adulte realizeaza oua mai mari, implicit puii sunt mai vigurosi, dar combinatiile genetice (implicit hazardul) sunt greu de prevazut.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: DREGHICIU
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua
DL Doctor va rog daca puteti sa ma ajutati sipe mine cu un sfat.
Pot sa va spun ca dupa 35 ani de absenta din acest frumos sport,anul trecut prin iunie am reusit sa reiau acest hobi pe care l-am avut din copilarie.Am facut un porumbar frumos si am cumparat vreo 10 rase de porumbei de ornament.Totul a fost frumos pana acum 2 luni cand a inceput necazul, de atunci mor pe capete,prima data au murit pui, pe urma si adulti hrana nedigerata, rasucirea gatului la180 grade dela farmacie dupa examinare mi-au spus ca au 2 boli paramixoviroza si salmoneloza cele mai grave mi-au dat anka-floxacin, galiprotect si vitamine dar tot deageaba parca nu le-am dat nimic, sper din toata inima sa ma ajutati cu un sfat ce as putea sa mai fac sa-i mai salvez pe care au mai ramas? Va multumesc pentru timpul acordat si va doresc multa sanatate si mult succes in tot ce faceti.
Cu stima Dreghiciu
RASPUNS:
 Puii trebuie vaccinati, precoce, de la varstele de 21-30 zile.
 La adulti se fac, anterior vaccinarii, examene de laborator (sau daca nu avem posibilitatea examenelor, se fac tratamente contra bacteriozelor, trichomonozei, viermilor intestinali, vitaminizari).
 Vezi si raspunsul (Sucevean).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Danut
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Domnule Dr.Tudoran,in timp ce faceam vaccin porumbeilor mei cu vaccin Columbopolivac, 2 porumbei, dupa nici 1 min. de la vaccin,au inceput sa bata din aripi si au murit imediat. Acelasi lucru s-a intamplat si la 2 prieteni care au vaccinat mai inainte cu o saptamana. Care sa fie cauza?
Multumesc anticipat!
RASPUNS:
 In preziua si ziua vaccinarii se administreaza antiinflamatoare (de tipul acidului acetilsalicilic – aspirina, 1 comprimat / 10 porumbei sau ACESAL) sau tranchilizante (Prometazina: ROMERGAN sau ALERGOTRAT, 1 lingurita / litru de apa sau PERITOL, 3 ml / litru de apa / zi), in scopul sedarii porumbeilor emotivi (pot aparea accidente grave, chiar stop cardiac, din cauza stresului de manipulare si vaccinare). Citat din ENCICLOPEDIA PRACTICA COLUMBOFILA. (AUTOR Dr. Igor Severeanu s.a.) pagina 386. La efectuarea vaccinurilor trebuie avut in vedere ca porumbeii sufera actiunea agresoare, stresanta a mai multor factori care, impreuna, afecteaza rezistenta organismului sperietura pricinuita de manipulari (prinderea, contentia etc.) si de prezenta unor persoane straine (personalul care vaccineaza, ajutoarele etc.), introducerea in cos, socul intepaturii, apoi inocularea vaccinului, adica patrunderea in organism a unui corp strain, care produce o reactie dureroasa, locala, eventual urmata de o reactie generala. Pentru a reduce cat mai mult posibil actiunea stresanta asupra organismului se cere acordarea unei deosebite griji modului de efectuare a vaccinurilor . Citat pag.387 – Accidentele post vaccinale sunt destul de rare. Cele mortale se produc fie din cauza unui stop cardiac, ca urmare a fricii puternice la unii porumbei prea emotivi, fie caurmare a patrunderii intamplatoare a acului de injectie intr-un vas de sange si a injectarii unei cantitati mici de vaccin uleios / apos care intra in torentul sanguin si produce o embolie urmata de o sincopa cardiaca. Alteori porumbeii pot sa moara a 2-a zi, a 3-a zi de la vaccinare, aceasta se intampla la indivizii cu afectiuni grave, ascunse ale ficatului (degenerescenta), ale rinichilor (nefrita) declansate ca urmare a actiunilor stresante mai sus aratate. Din pacate, asemenea afectiuni se intalnesc la porumbeii mari performeri, la care organismul a fost solicitat deseori la maximum si care, pentru a face fata eforturilor, au consumat prea multe leguminoase. Se intalnesc destul de rar socuri anafilactice, senzibilizare provocata de o vaccinare precedenta. Pentru a preintampina complicatiile, necazurile post-vaccinale, se recomanda inainte de a efectua vaccinurile in crescatorie, sa se verifice starea de sanatate a porumbeilor prin examene de laborator si intregul efectiv va fi supus unor tratamente de rutina – deparazitare (daca este cazul), dehelmintizare, tratament antitrichomonozic, contra eimeriozei etc. Inainte de vaccinare, dupa ce se constata un microbism mai accentuat in adapost, se pot administra, in apa de baut, timp de 3-5 zile, antibiotice. Daca aceste tratamente nu s-au facut de curand, cel putin tratamentul contra trichomonozei, se face cu 3 zile inainte si 3 zile dupa vaccinare, pentru a preveni socul anafilactic si a atenua socul emotiv, se va administra, in preziua, ziua vaccinarii si a 2-a zi dupa vaccinare, aspirina in apa de baut, in doza de 1 comprimat / 10-12 porumbei. Se poate adauga in apa de baut ROMERGAN, 1 lingurita la 1 litru de apa. In perioada prevaccinarii si 2-3 zile dupa vaccinare, se pot administra complex polivitaminic, in special vitaminele C si complex B (drojdie de bere) si saruri minerale – inchei citatul.
Pentru combaterea stresului se vor administra vitamine, in special VITAMINA C (care e necesara pentru sinteza glucocorticoizilor). De asemenea si vitaminele A, E, B, “imbunatatesc” apararea sistemului imun.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: alexandru
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua Dl.doctor Catalin Tudoran, ne puteti spune ce produse naturale (ex. chefir pentru refacerea florei intestinale) puten folosi pentru intretinerea, refacerea si conditionarea porumbeilor nostri.Daca se poate sa specificati si fiecare produs pentru ce foloseste si ce cantitate trebe sa le administram (ex. o lingura de chefir la un kg de boabe).Electroliti din ce sunt facuti ii putem fabrica si acasa(ex. glucoza+fructoza+?) si cat la suta din fiecare produs?
RASPUNS:
 Kefir (iaurt caucazian): 1 lingura / litru de apa sau kg boabe / zi.
 Pentru alectroliti: e mai greu de facut rost de toate componentele si care sa fie si de calitate (atentie unele substante pot fi chimice inrudite, dar pot da intoxicatii grave).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Grigore Petrica
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua d-le doctor.Am si eu o problema cu porumbeii si anume dupa zborul de antrenament in jurul casei unii dintre ei au ciocurile cascate si respira in raluri. as dori sa va intreb cu ce ias putea trata naturist,fara antibiotice .deoarece incep zborurile curand si cate zile? Mentionez ca le-am facut tratamentele preventive si vaccinul nedevac. Va multumesc anticipat!
RASPUNS:
 CG HERBS – 2 ml / litru de apa / zi, 5 zile, in toata apa de baut.
– e un extract natural de plante.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: ovidiu
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Care este durata de imunitate a vaccinului uleios cu virus inactivat pentru paramixoviroza PARAMIXOVACOL produs de firma ROMVAC de 6 luni sau 12 luni,iar modul de administrare este de 0,20?pe cap de porumbel sau 0,25? Va multumesc.
RASPUNS:
 PARAMIXOVACOL – doza: 0,2 ml / porumbel , subcutanat, administrat anual.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: ovidiu.p
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua!
Am si eu o intrebare daca i-mi permiteti…,am o femela care are aprox. 3 ani,am reprodus 2 ani consecutiv si in al 3-lea an am dat-o unui prieten iar in acest an zice ca nu mai oua cu toate ca a imperecheat-o de 2 ori cu 2 porumbei diferiti,,,o bate la cuib dar nu oua” .Chiar sunt curios care ar fi cauza.
RASPUNS:
 Cauzele infertilitatii pot fi multiple. Incercati un tratament cu VITAMINA E, minerale+oligominerale (ex: BERES drops, 3 picaturi / zi, 2-3 zile / saptamanal, de la farmacia umana), repetat cel putin 3 – 4 saptamani.
 In ultima instanta se pot infecta hormoni foliculo stimulanti PMSG, 30-40 U.I. / zi, 5-7 zile, subcutanat. (produsul FOLLIGON).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: stoica
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Va salut d-nule DOCTOR.Vroiam sa stiu daca sunte-ti amabil care ar fi cauza coajei de ou poroase sau cu zgrumturi in cazul in care porumbeii au tot ce le trebuie(hrana,minerale etc). Trebuiesc aruncate acele oua? Multumesc
RASPUNS:
 Pot fi implicate anumite virusuri (adenovirus) sau bacterii. Coaja poroasa, teoretic, permite penetrarea ei de catre posibile bacterii patogene (E.coli).
 Ouale trebuie verificate permanent, ca embrionul sa nu moara.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: adrian
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Sa traiti dle doctor!
As dori sa va adresez si eu o intrebare si anume: Am observat uneori ca porumbeii au gainatul sub forma unui firicel subtire fara lichid sau altele cum ar fi in cazul bolilor renale . Ce ar putea insemna acest lucru?
RASPUNS:
 Daca starea generala nu e modificata (cel putin pe termen lung) nu e nicio problema patologica.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: dno2100
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
buna ziua,
care este dupa parerea d-voastra cel mai bun medicament naturist pentru intarirea imunitatii.?
care sa ii intareasca, sa nu se imbolnaveasca acasa fara a participa la concursuri…sau daca sunt mai multe va rog sa imi ziceti si cum se dau , cate zile pe saptamana.
RASPUNS:
 Din evaluarile personale, inclin sa cred ca, KING HERBS ar fi cel mai bun. Dar sunt,
de asemeni, bune si ALOE VERA, CHIMENUL NEGRU, ECHINACEEA.
Doza de KING HERBS este: 4 ml / litru de apa / zi, 3-5 zile.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: cata
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna seara domnu Tudoran,am o problema cu porumbeii,de circa 2 luni porumbeii au gainatu cu apa in jurul lui,leam facut tratamentele de iarna si vaccinu de paramixoviroza,dar continua sa-l aiba asa cu usoare inbunatatiri,ei se comporta bine,sunt vioi,s-au imperecheat,au oua,nu au slabit pe toata perioada asta ,ce ar putea avea……..vreo boala?
Peste o luna am sa-i zbor cu asociatia,credeti ca pot fi afectati la zbor si nu o sa mai vina din cauza asta?
RASPUNS:
 Incercati un tratament cu RIVANOL (10 ml / litru de apa distilata / zi, 4-5 zile). In hrana minerala sau la discretie, ROMZEOFORT (zeoliti), care “leaga” gainatul.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: george
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
sa traiti. am folosit in februarie 20 doze de paramixovacol si as dori sa stiu daca restul de 30 doze il mai pot folosi pentru vaccinarea puilor peste o luna. va multumesc si toate cele bune.
RASPUNS:
 Daca restul vaccinului nu e contaminat bacteriologic si a fost conservat la 2-8 °C, poate fi refolosit. Vezi si raspunsurile din setul 1 referitoare la acest subiect.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: ionut
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Va salut domnule doctor Tudoran, am si eu o intrebare de pus: Am o femela care sub ploapele de jos ale ochilor,are o grasime mai mare ca bobul de orez.Ce boala ar putea sa fie si cu ce a-s putea sa o tratez?Va multumesc anticipat!
RASPUNS:
 Posibil, e un lipom (o tumoare benigna “cu grasime”). Se opereaza doar chirurgical.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Dan Alexandrescu-ploiesti
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
In Mun.Ploiesti care sint farmaciile de unde putem sa procuram menicamentele fir. -Romvac-fara adaos exagerat
RASPUNS:
 In prezent fiecare farmacie e privatizata si practica diverse adaosuri comerciale. Doar la Bucuresti (str. Arad) si respectiv Voluntari (sos. Centurii 7), cele doua farmacii Romvac au un adaos comercial de doar 20%.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: valyvali 67
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Domnule doctor ce parere aveti despre usturoiu la porumbei? sint multe retete pe net de exemplu ,otetul cu usturoi in combinatie este bun sau nu ? va multumesc
RASPUNS:
 Usturoiul, printre multele sale virtuti, are o componenta – ALICINA – care este considerata un antibiotic natural.
 Exista extracte apoase cu usturoi, uleiuri cu usturoi, comprimate cu usturoi. Usturoiul poate fi administrat si ca atare.
 Administrarea separata a usturoiului, fata de otet, e mult mai benefica decat combinatia acestora.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: cutus i.
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
am o porumbita care anul trecut s-a intors dupa un an de intirziere din austria si de atunci s-a ouat de doua ori si de fiecare data afacut oua cu coaja moale si zgunturoasa .mentionez ca a beneficiat de tratamentele periodice si vaccin si a avut la dispozitie caliciu si grit suficient. Si as mai avea ointrebare daca produsele ROMVAC ss se pot comanda direct la ROMVAC deoarece in zona nostra desi apreciem mult aceste produse trebuie sa mergem la 20 km pt. ale cumpara. SUNT DIN PETROSANI.Va multumesc daca imi raspundeti . Suntem un club da 20 de pers.
RASPUNS:
 Vezi raspunsurile 8 si 9.
 Momentan nu se pot comanda direct.
 In judetul Hunedoara, exista un depozit Romvac, la Deva.

SET INTREBARI 1

Numele dumneavoastra: Andd
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
1.Domnule todoran am bagat porumbeii la imperecheat si se gainateaza foarte moale credeti ca esti din cauza aceasta??porumbeii sunt foarte foarte vioi mananca,beau apa,nu sunt slabiti zboar afara este totul in regula nu mai ca fac gainatul cam moale credeti ca din cauza aceasta o fii?
2.Daca trimit fecale la dv la laborator imi puteti spune daca am vreo problema se fac analize ptr toate bolile?
3.Am la cativa porumbei cateva puncte albe in gat langa acea gaura ce problema este?
4.Ce fel de tratamente recomandati inaintea concursurilor?
RASPUNS:
1. Nu. Administrati pe boabe (sau ca atare) ROMZEOFORT (zeoliti), care “leaga” gainatul.
2. Din gainat se pot face examene parazitologice (prezenta sau nu a oualor sau parazitilor interni: limbrici, tenie etc.), examene bacteriologice (prezenta sau nu a Salmonella etc.)
3. Pot fi chisturi ale glandelor salivare.
4. In functie de starea sanatatii efectivelor se pot face tratamente naturiste (de preferat) sau cu substante de sinteza (daca e cazul, antibiotice etc., dar dupa examene de laborator).
Ca tratamente naturiste, sunt pe piata produse (extracte vegetale) imunostimulatoare (ex: KING HERBS), hepatoprotectoare (ex: BEDGEN), expectorante (ex: TUSIFUG), antidiareice (ex: ENTICE HERBS, ENTEROTRAT), antibacteriene cu actiune la nivelul aparatului respirator (ex: CG HERBS) si multe altele.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: neagu valentin
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
buna ziua. In perioada de reproductie si crestere king herbs se poate administra saptamanal. Si tot pt rep si crestere ce vitamine de la romvac imi recomandati si de cate ori pe saptamana.
RASPUNS:
Vitaminizarile uzual se fac timp de 1, maxim 2 zile saptamanal.
Recomandari: Complex Polivitaminic Buvabil, Vita B Complex (produse de Romvac) sau si alte polivitamine comercializate prin reteaua Romvac. Farmavit Aminocomplex si NUTRIVITAMINOMIN (Grecia).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Simon
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
La ce varsta se vaccineaza puii?Ce vaccin imi recomandati?Inainte de vaccin se da La Sota?Inainte de prima etapa se mai trateaza ceva?Ce produse trb folosite in timpul concursurilor?Bedgen la ce ajuta?si cum se administreaza?Pt un penaj mai uscat al porumbelui care credeti ca este cauza?
RASPUNS:
Puii trebuie vaccinati de la varsta de 21 – 28 zile, in contextul evolutiei circovirozei (boala imunosupresiva) in Romania.
Vaccinul viu cu tulpina LaSOTA (AVIPESTISOTA) se poate utiliza oculoconjunctival, singur, de la varsta de 21 – 28 zile (urmat dupa 2 – 3 saptamani de vaccinarea cu vaccin inactivat contra paramixovirozei) sau chiar simultan cu vaccinul inactivat (spre exemplu: PARAMIXOVACOL,
NOBILIS PARAMIXO, COLUMBOVAC, CHEVIVAC, COLUMBOPOLIVAC, etc.) inoculat subcutanat.
Inainte de inceperea concursurilor, porumbeii trebuie sa fie intr-o stare perfecta de sanatate, eventualele interventii (in special cu antibiotice) daca e cazul, ar trebui facute cu cel putin 7 – 10 zile inaintea concursurilor.
BEDGEN e un hepatoprotector – antitoxic naturist, doza = 0,7 – 1 ml / litru de apa / zi, 3 -5 zile periodic.
Pentru un “penaj” de buna calitate, administrati preparate cu aminoacizi (Farmavit Aminocomplex, NUTRIVITAMINOMIN si cu iod (SUPERFORM, BLITZFORM) alternativ 1 – 2 zile / saptamana.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: alwx
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Domnule doctor ce ar trebui sa administrez la pui imediat dupa inelare?cumva columboviofort cu enterogurd?si in ce cantitate.
RASPUNS:
ENTEROGUARD – ¼ – ½ cpr / pui / zi, 2 – 3 zile asociat cu BIOVIT PLUS – 1 cpr / zi sau alte polivitamine, 2 – 3 picaturi / zi.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: GEORGE OPREA
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua,ma numesc George Opreasi am si eu o intrebare cu privire la porumbeii afectati de paramixoviroza.
In toamna anului trecut 10 porumbei mi s-au imbolnavit de paramixoviroza,mentionez ca nu i-am avut vaccinati.Din 10 au scapat doar 4,le-am facut vaccin de 2 ori la interval de 21 de zilesi vreau sa spun ca nu mai sucesc capul.
Intrebarea mea pentru domnul doctor este daca puii care ies din ei vor avea si ei acest virus?
VA MULTUMESC!
RASPUNS:
In cazul aparitiei paramixovirozei se poate incerca un tratament paleativ (cu un grad de succes variabil), la exemplarele de valoare: se izoleaza pasarile bolnave, se administreaza (vaccineaza) de urgenta, vaccinul viu AVIPESTISOTA (1 doza porumbel = 5, chiar 10 doze gaina) oculoconjunctival.
Individual se administreaza, minim 5 zile (tratamentul se poate relua de mai multe ori, daca e cazul):
 antiinflamatoare nesteroidiene: spre exemplu THROMBO ASS – aspirina umana de 30 mg sau 50 mg / porumbel / zi;
 VITA B COMPLEX, 0,3 – 0,5 ml / porumbel / zi;
 ANTI – AI – antiviral extras din plante, 0,5 – 0,8 ml / 12 ore;
 eventual si comprimate cu antibiotice (pentru combaterea infectiilor secundare): ENTEROGUARD, OXIFURAN, FOSBAC etc.
 Paramixoviroza nu se transmite transovarian (implicit prin ou). Eventualii pui eclozionati din parinti care au “trecut” printr-un episod de paramixoviroza, nu “au” acest virus.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Florin, Giurgiu
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Va salut!
Am doua femele, care nu au naparlit cate o pana din fiecare aripa, a 3-a din varful aripii, niciodata, penele fiind cele de pui.Una este din 2009,iar cealalta, din 2010. Nu am mai avut asemenea cazuri si nu stiu ce sa fac, fiindca s-au degradat destul de mult. Femelele sunt zburate si nu mi-am permis sa le jumul, fiindu-mi tema ca nu vor mai creste. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz si care sa fie cauza?
Multumesc anticipat!
RASPUNS:
Stimulati pasarile prin administrarea de aminoacizi si produse cu iod (vezi raspuns 3).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: vicentiu
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
D-le doctor un porumbel o data vaccinat de exp. pentru paramixo cu un anumit tip de vaccin, acea pasare va dezvolta anticorpi pentru o perioada scurta s-au pentru toata viata la respectivul tip de virus ???
multumesc
RASPUNS:
Vaccinurile inactivate (apoase sau uleioase) sunt preparate din tulpini LaSOTA sau / si tulpini de paramixovirusuri izolate de la porumbei.
Vaccinarea trebuie facuta anual , pentru a “trezi” memoria imunologica a organismului si a dezvolta anticorpii antiparamixoviroza.
Daca nu vaccinam anual porumbeii contra PMV, putem avea surpriza neplacuta ca titrul anticorpilor contra PMV sa scada sub pragul de protectie si pasarile sa fie expuse la infectia naturala (sau in cazul reproducatorilor, sa nu transmita prin ou, anti PMV, necesari puilor.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Kelemen Csaba
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua Dl. Doctor,
In urma discutiei de la Expo Cluj am achizitionat de la Dv. si am vaccinat porumbeii la inceputul lunii februarie cu vaccin mixt apos bivalent contra paramixovirozei+salmonelozei COLUMBOPOLIVAC dozaj 0,3 ml/porumbel. Vreau sa va informez ca nu am avut probleme dupa vaccinare, porumbeii se simt bine.
Intrebarea mea este daca acest tip de vaccin are efect protector timp de 1 an?
multumesc,
RASPUNS:
Adultii se vaccineaza de regula anual.
Tineretul se vaccineaza initial la varsta de 21- 28 de zile, urmat de un rapel dupa 3 – 4 saptamani, apoi anual toata viata.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: flor!n
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
d-le Dr. Catalin , se poate utiliza lapte praf pe mancarea porumbeilor dupa ce au fost amestecata cu ulei de usturoi ??? ce produse se pot utiliza cu uleiul de usturoi pe mancare ??? numai bine
RASPUNS:
 Da.
 Se pot administra antibiotice insolubile (ex: ENTEROGUARD pulbere), vitamine pulbere etc.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: dinu
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua Domnule Doctor- la inceputl lunii februarie le-am facut traramentul pt trichomonoza, vi se pare necesar repetarea acestuia la jumatatea lui aprilie? avand in vedere ca o saptamana pe luna le administrez otet de mere?
RASPUNS:
De regula orice tratament ar trebui facut dupa un examen de laborator.
Repetati tratamentul doar daca e cazul.
Puteti achizitiona un microscop si cu o minima pregatire puteti observa tricomonadele intr-un frotiu direct (daca sunt prezente) si tratati efectivul dupa un diagnostic cert.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: sorin
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna ziua d-le doctor,
Intrebarea mea este urmatoarea: considerati ca tratamentele facute porumbeilor (tricomonoza, cai respiratorii s.a.) facute in perioada in care au puii mici incepand de la 0-28 zile in afecteaza pe cei din urma (puii)?
RASPUNS:
Orice medicament de sinteza (sau cel putin marea majoritate a acestora) se transmite prin laptele de gusa, asa ca ideal ar fi sa nu efectuam tratamente in perioada de crestere sau sa utilizam produse natursite.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Maier Petrica
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna.Am o problema cu femelele care le-am bagat la imperecheat, unele dintre ele nu pot zbura (doar isi deschid aripile si stau pe jos), asta se intampla inainte sau dupa ce s-au ouat. Toti porumbeii primesc drojdie de bere de 2x pe sapt ulei de usturoi si otet.Ce ar putea avea?Multumesc
RASPUNS:
Astenia porumbitelor poate aparea in urma epuizarii organismului in urma formarii oului si dupa ouat.
Administrati minerale lichide de buna calitate in care raportul Calciu / Fosfor sa fie respectat. (2/1).
In urgente, individual, se poate injecta BOROGLUCONAT DE CALCIU sau “pe cioc” comprimate cu calciu, fosfor si vitamina D3 (ex: TRICAL D3).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: adrian
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Vaccinul pentru paramixoviroza paramixovacol ,lam facut acum 6 luni,mai este nevoie acum primavara,de a-l repeta/.
RASPUNS:
Nu, Paramixovacolul se face anual.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: ionut
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
in timpul sezonului de concurs,in ce zi este recomandat sa oferim porumbeilor un medicament impotriva respiratiei,si ce medicamen a-ti recomanda
RASPUNS:
Pentru profilaxia (sau tratamentul) infectiilor respiratorii se pot utiliza in cursul sezonului de zbor, antibiotice: DOXICICLINA, TYLOSINA si altele; sau produse naturiste: CG HERBS, administrate in special chiar din prima zi, dupa zbor, timp de 2 – 3 zile.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: edy
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
va salut dl Catalin. asi vrea sa va intreb ce pot sa dau porumbeilor pt diaree,nu au toti 2 sau 3 si acestia nu grav,porumbeii nu sunt bolnavi,mananca normal,beau normal,sunt foarte vioi nu am nici un fel de probleme cu ei,da vreau sa stiu daca le pot introduce ceva in programul pt intretinere ceva care sa ajute pt acest obstacol sa zic asa,inainte le dadeam o data pe saptamana iaurt pe hrana dar mi-a zis cineva ca nu este bun iaurtul pt porumbei.
As vrea sa le dau ceva pt prevenirea diareei nu sa tratez. va rog sa-mi spuneti daca este bun iaurtul sau mai este kefir,acesta este tot un fel de iaurt? va multumesc
va multumesc
RASPUNS:
Kefirul este “iaurt caucazian”, un iaurt mai complex, care pe langa lactobacili, contine si tulpini de Candida nepatogene. Preparatul KAUKABAM contine kefir concentrat.
Pentru “controlul” diareei, utilizati Kefir (1 lingura la 1 litru de apa sau kg boabe), iar individual, comprimate cu tanin dulce: CASTANROM (1/10 cpr/porumbel/zi, 2-3 zile).
Kefirul e cel mai ieftin si bun probiotic.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: dinu+nicula
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
buna ziua.am o problema la 7 porumbei dintr-un lot de 45.penele de pe gat (sub cioc)li se rup aproape de la radacina.am fost la toate farmaciile din oras si toti miau zis lucruri diferite.am luat unul dintre cei mai rau afectati si am mers la un medic veterina unde ia luat probe.dupa cateva ora mia dat raspunsul:Stafilococie,Streptococie.tratament 20 de zile de antibiotic cu doxivit.aceste bacteri ar sta in gat iar atunci cand ei se scarpina le raman pe gat si le rup fulgi.doresc sa stiu si parerea dumneavoastra.multumesc
RASPUNS:
Posibil problema porumbeilor dvs. sa fie provocata de o micoza sau de un parazit (raie).
Diagnosticul bacteriologic (inclusiv antibiograma) se pune dupa cel putin 3 zile.
Va sugerez sa tamponati zona afectata cu RIVANOL sau BETADINA (IODINA), zilnic (combat infectiile locale sau micozele).
Pentru combaterea parazitozelor (raie) administrati local ENDECTOCID (1 picatura pe zona afectata, saptamanal).
Pentru un penaj de “calitate” administrati periodic SUPERFORM (contine iod) si aminoacizi (NUTRIVITAMINOMIN, FARMAVIT AMINOCOMPLEX etc.).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Adi Nicorut
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Sa traiti dle doctor!
As dori sa va adresez cateva intrebari referitoare la unele probleme pe care eu le-am intampinat.
In luna februarie am tratat porumbeii impotriva principalelor afectiuni respiratorii cu Doxiciclina , iar impotriva tricomonozei am folosit Enteroguard.Dupa aceste tratamente am observat un mucus de culoare galbuie in gatul porumbeilor. Va rog sa-mi spuneti si mie despre ce ar fi vorba si ce as putea face? Cu ce ar trebui sa intervin? Se pot trata porumbeii in perioada de reproductie?
Cu deosebit respect, Adi NIcorut!
RASPUNS:
Doze corecte: – Doxiciclina 10% = 2-3 g/litru de apa distilata/zi, 4-5 zile
– ENTEROGUARD = 1 cpr/porumbel/zi sau 5 g/kg boabe/zi, 4-5 zile
Administrati un expectorant: TUSIFUG (sirop din plante) sau FLUIDOL 5% (carbocisteina) = 4 ml/litru de apa/zi, 4-5 zile.
Vezi raspunsul 11 (Sorin).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: georgian
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
sa traiti domnu catalin am si eu o intrebare este tarziu sa vaccinez porumbeii acum?pt ca nu iam vaccinat
RASPUNS:
Vaccinati-i!

—————————————————-
Numele dumneavoastra: George
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Stimate Dr.,
Doresc sa va adresez o intrebare legata de vaccinul pt paramixoviroza, indiferent de firma, nume, etc. Dupa ce s-a desfacut flaconul, fara a fi adus la temperatura optima de vaccinare, doar printr-o intepatura mica, si pus apoi la frigider, mai poate fi pastrat pt efectuarea altor inoculari la porumbei dupa un anumit timp?
Multumesc anticipat!
RASPUNS:
Vaccinurile inactivate sunt multidoza.
Daca nu le contaminati bacterian, ele pot fi refolosite (neoficial), daca sunt pastrate la temperatura indicata de fabricant (2-8 °C).
Oficial, nu ar trebui refolosite (indicatii dupa regulamentele U.E.). Neoficial, e alta poveste.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: stefan
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
am o porumbita din 2003 care este cam slabuta si are penajul cam deteriorat, cu toate ca mananca la fel de bine ca si ceilalti porumbei din voliera. I-a facut toate tratamentele acum in primavara si nu si-a revenit decat foarte putin la aspect. Ce credeti ca are si ce as putea face???
RASPUNS:
Administrati individual CARNICOL (1 cpr / zi) + VITA B COMPLEX (3 picaturi / zi), 5 zile, repetati periodic.
De la farmacie umana (daca gasiti), administrati NAPOSIN, ¼ cpr / zi, 10-14 zile / luna, 3 luni.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: sorin
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
in condiţiile in care flaconul de vaccin (paramixovacol) stă la frigider pot vaccina mai multe serii de pui? şi a doua intrebare este, unde se ţin vitaminele şi recuperatorii în perioada concursurilor? Vă mulţumesc şi cred că ideea de a vă pune în slujba columbofiliei şi dv. şi Dinu Mihai este de un real folos tuturor columbofililor din ţară.
RASPUNS:
Vezi raspunsul 19 (George).
Ideal la temperaturi sub 15 °C.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: paduraru
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
porumbeii mei au toate tratamentele facute inafara de vaccinul de paramixo deoarece am vrut sa ii imperechez si am auzit ca acest vacccin trenuie facut cum mai mult timp inainte . Avand in vedere faptul ca eu nu concurezi cu ei credeti ca mai este necesar sau e bine sa il fac dupa ce scot prima serie de pui ? Ce vaccin imi recomandati?
RASPUNS:
Vaccinul antiparamixoviroza trebuie facut inainte de sezonul de imperechere cu cel putin 2-3 saptamani. De ce? Pentru a putea transmite, parintii, anticorpii “maternali” anti PMV, astfel puii vor ecloziona, dar nu vor fi protejati in primele zile de viata contra PMV.
Vezi raspunsul 3 (Simon).
 Sunati-ma pentru lamuriri.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: adi
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
sunt campion national doi ani consecutivi ,anul acesta am vacinat porumbei pt salmonela si mia au aparut semne de salmonala pentru prima data de cand sunt columbofil ,ce credeti ca se intimpla? am inceput un tratament specific cu antibiotice credeti ca o sa am rezultate asemanatoare?
RASPUNS:
Diagnosticul de salmoneloza, se pune doar dupa un examen bacteriologic.
Sunt o multime de bacterioze cu evolutii asemanatoare (vezi respectiv artritele, care pot fi de natura stafilocica, streptococica, colibacilara etc.). De aceea va recomand efectuarea unui examen de laborator, unde vi se va indica natura germenului patogen si respectiv antibiograma.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: LUCI
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Dl.Doctor ce ati putea sa-mi recomandati pentru caile respiratorii. va multumesc.
RASPUNS:
Vezi raspunsul 14 (Ionut).

—————————————————-
Numele dumneavoastra: dno2100
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Buna Ziua,
Puteti sa ma ajutati cu un tratament eficient impotriva salmonelozei?
am 2 porumbite care nu mai zboara de la sol si au fiecare cate o aripa lasata in jos.
Le am dat 8 zile doxicilina in apa si nu a avut nici un rezultat.
apoi in zilele urmatoare 4 zile le am dat cate o jumatate de pastila de enrofloxacina si deasemenea nu a avut nici un efect.
RASPUNS:
Vezi raspunsul 24.
In cazul artritelor bacteriene (produse de Stafilococ, Salmonella) se poate utiliza FOSBAC+T, 160 mg/kg greutate vie/zi, 7-10 zile, contine fosfomicina, cea mai mica molecula de antibiotic cunoscuta si care e capabila sa penetreze capsula articulara (multe alte antibiotice nu pot penetra capsula articulara si astfel ”raman” focare de infectie permanenta).
Se poate asocia un antiinflamator steroidian (ex: ECZEMTRAT comprimate) sau nesteroidian (ex: aspirina) pentru reducerea inflamatiilor locale si a duratei convalescentei.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Cristi BC
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Va salut ! Am si eu o problema,am doua femele de 2011 care dupa ce au depus primul rand de oua au ologit,si numai pot merge.Cum le`as putea trata?Va multumesc !
RASPUNS:
Vezi raspunsul 12 si 20.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: moldovan marin
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
toata stima pt d-l doctor
as avea nevoie de niste sfaturi:tocmai de curand la prima pereche de porumbei ce trebuia sa scoata pui i-au murit puii in oul ciocanit…inteleg salmoneloza..da?..ok eu sezonul asta mai am sanse sa scot pui din perechea respectiva ?pot sa le fac un nou tratament de salmoneloza la toata reproductia acum in plina clocire?(mentionez ca porumbeii sunt cu tratamentele facute,dar se pare degeaba)si cum pot afla care din ei este purtator de salmonala?
multumesc pt un viitor raspuns util pt mine si porumbeii mei
RASPUNS:
Iarasi, un examen de laborator ar fi edificator.
Totusi administrati FOSBAC+T, 5 zile. Si dezinfectati voliera cu ECOCID, PURSEPT, VIRKON, DECONTAMINOL. Dupa tratament cu FOSBAC, administrati BEDGEN si NUTRIVITAMINOMIN, 3-4 zile.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Gabi Pitulan
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Domnule doctor va salut cu respect si va deranjez cu o intrebare.
Ce tratament sa dau la porumbeii intre etapele de zbor pentru a nu contacta din masina diferite boli, cite zile(inainte de imbarcare sau dupa zbor) si ce proportie? Multumesc.
RASPUNS:
Trimite-mi o adresa de email sau numarul de fax, pentru un program de zbor.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Jianu Danut Mihai
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Cum se administreaza Carnicol si cand : inainte de angajare sau dupa sosirea din cursa ? Nu am gasit pe site-ul Romvac nici un detaliu despre acest produs. Multumesc anticipat !
RASPUNS:
CARNICOL se poate administra inainte, dar si dupa zbor (pentru refacerea rapida) inclusiv in convalescenta.
CARNICOL contine carnitina, crom si vitamine+minerale. Doza: 1 cpr / porumbel / zi, uzual sau 2 cpr / porumbel / zi, inainte de zbor, 1-3 zile.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: dany
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Va salut domnule doctor,am o problema cu cateva femele care dupa ce au facut al 2-lea ou au inceput sa slabeasca si sa aibe o stare apatica,cineva mi-a zis ca ar fii vorba de salmonela,tin sa precizez ca au toate tratamentele facute si vaccinul pt paramixoviroza dar am introdus 2 femele de la cineva care nu cred ca le-a facut nici un tratament,de 2 zile am inceput sa le dau Nifuramicin,dumneavoastra ce imi indicati sa fac,cum sa procedez. Multa sanatate
RASPUNS:
Vezi raspunsul 12, 20 si 28.

—————————————————-
Numele dumneavoastra: florin
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
am o femela care a facut primul ou cu coaja foarte subtire arezistat doar 3 zile si al doilea cu coaja moale? din ce cauza s-a intamplat asa, un eventual remediu, multumesc
RASPUNS:

—————————————————-
Numele dumneavoastra: Sucevean
Intrebarea adresata domnului Dr. Catalin Tudoran:
Domnule doctor, as vrea sa va spun ca zbor porumbeii de 20 de ani si am ceva experienta in sportul columbofil. Poate ca ati fi si dumneavoastra interesat de cele mai grave probleme de sanatate cu care se intalnesc columbofilii. Dupa parerea mea cea mai grava problema de sanatate este adenocoli la pui sau paramixoviroza la pui ca nu stim care-i una si care-i alta. Puii incep sa bea apa foarte multa si slabesc accentuat. Am incercat tot felul de medicamente si nu raspund decat la spectam injectabil. Daca este adenocoli scapa daca este paramixo atunci mor .Prin asta imi dau seama ce au avut dar din pacate la sfarsit. Puii care reusesc sa supravietuiasca vor bea apa multa incontinuu si nu stiu ce sa le fac pentru ca este neestetic sa vezi umezeala in exces dimineata cand te duci in voliera. As vrea sa stiu daca medicamentul enrocol este bun pentru asa ceva? De asemenea as vrea sa stiu mai multe despre aceasta boala cumplita ,daca se poate preveni cumva, sau cum ar trebui sa intervenim mai eficace. Cred ca ati inteles despre aceste probleme relatate de mine iar prin raspunsul dumneavoastra as dori sa ma bucur de gasirea unor solutii care sa ne ajute sa trecem mai usor de aceste dificultati. Va multumesc…
RASPUNS:
In prezent, in Romania si nu numai, evolueaza un “mix” de agenti virali (adenovirus, poxvirus, paramixovirus, circovirus), bacterieni (Salmonella, E.coli etc.), fungici si parazitari (Trichomonas spp.), datorita evolutiei cosmopolite a columbofiliei.
Boli care nu se intalneau in Romania, peste noapte au devenit frecvente, chiar uzuale.
Cu o evolutie mult mai dramatica, in Romania, astazi e prezenta circoviroza. Circovirusul ataca si distruge celulele sistemului limfatic (splina, timusul, bursa lui Fabricius), care sunt responsabile de mecanimele de aparare ale organismului, actiunea lui fiind asemanatoare virusului HIV de la om, care produce SIDA. Astfel, sistemul imun nu mai e capabil sa faca fata celorlalti posibili agenti patogeni, chiar si banali si clacheaza.
La tineret apare letargia, anorexia (lipsa poftei de mancare), pierdere in greutate, rinite, respiratie dificila, “gusa plina”, diaree mucogelatinoasa sau maro-verde pana la apoasa si moarte subita.
Circovirusul (ca si adenovirusul) nu e sensibil la antibiotice, se poate folosi antiviralul din extracte naturale : ANTI AI, 2 ml / litru de apa / 12 ore, timp de 5-7 zile (poate fi utilizat si in celelalte boli virale ale porumbeilor).
In ambele boli virale, tratamentul propriu zis, consta in sustinerea sistemului imunitar al porumbeilor, prin administrarea de imunostimulatoare, cum ar fi: KING HERBS (extract natural care stimuleaza rasunsul imun si rezistenta la boli prin formarea de interferon, 4 ml / litru de apa / zi, 5 zile periodic: DIMETILGLICINA, SUPERFORM, protectoare hepatice si antitoxice: BEDGEN, HEPATOROTECT, SEDOCHOL etc.
Simultan se trateaza infectiile bacteriene secundare cu FOSBAC, ENROFLOXACINA, LINCOMICINA+SPECTINOMICINA etc. si trichomonoze, coccidioze (daca e cazul).
Se administreaza energizante, electroliti.
In cazul in care exista pericolul evolutiei circovirozei intr-un areal (comuna, oras), vaccinarea contra PMV se recomanda a se efectua precoce la varsta de 21-30 zile.
Simultan, AVIPESTISOTA (vaccin viu, tulpina LaSOTA (oculo-nazal, 1 doza porumbel = 5 doze gaina) si un vaccin inactivat (uleios sau apos) si repetata vaccinarea dupa 3-4 saptamani, cu vaccin inactiva.
ATENTIE! Infectia cu circovirus interfereaza cu imunitatea postvaccinala si de aceea trebuie evitata vaccinarea in timpul episoadelor de boala.
Se vor face dezinfectii profilactico-curative, cu ECOCID, PURSEPT, DECONTAMINOL, VIRKON ale volierelor.
ENROCOL produs de Romvac, sunt comprimate cu enrofloxacina+colistin+vitamina C. Colistinul nu se absoarbe de la nivel intestinal, fiind util in diaree.
Alte firme produc, tot asociatia ENROFLOXACINA+COLISTIN, solutii buvabile sau pulberi hidrosolubile.
Sub diverse denumiri comerciale: QUINOCOL (Ungaria), ENROCOL.
Pentru “controlul” dejectiilor apoase, administrati zeoliti (ROMZEOFORT); vezi raspunsul 1 (ANDD).