Maraton DABORWA, Zona V – Braila, Galati, Tulcea, Vaslui, Vrancea – SOSESC PORUMBEII !

Pana la aceasta ora incep sa soseasca primii porumbei de la etapa de maraton Dabrowa, organizata de zona V.


1. Craciun Mircea
2. Chipon Ionel
3. Marandescu Paul

Adresa: Lista sosiri porumbei
Adresa: Harta online


Porumbeii s-au lansat astazi la ora 09.05 ora Poloniei, ora 10.05 ora Romaniei. Plecarea porumbeilor a fost buna.

Dragomir Viorel Marian


5 Iul, 2012 @ 0:00
La startul celei de a doua etapa de maraton, DABROWA BIALOSTOKA, cu lansare preconizata vineri, 06 iulie 2012, nu mai devreme de ora 10:00, s-au adunat un numar impresionant de porumbei pentru zona V – 5.560, astfel:
– A.C. Milcovul Vrancea 1.787 porumbei
– A.C.P.V. Galati 1.338 porumbei
– A.C. Cuza Vaslui 1.211 porumbei
– A.C. Danubius Braila 1.046 porumbei
– A.C. Delta Tulcea 178 porumbei

Pornirea ceasurilor mecanice se va efectua joi, 05.07.2012, orele 18:00.
Anunturi telefonice: 0728.047.935
Va reamintim ca la etapele de maraton avem abligatia de a anunta sosirea primilor doi porumbei in decurs de 1 ora de la marcarea porumbeilor in ceas in primele doua zile de concurs pentru fiecare judet (prima zi = ziua in care sosesc porumbei in judetul respectiv) :
nume/prenume crescator, asociatia, serie/an/sex porumbel, ora/minutul marcarii in ceas, codul secret al stikerului razuit. Nerespectarea acestor obligatii atrage dupa sine anularea porumbeilor in cauza.Porumbeii sositi fara stikere se vor anula, deoarece crescatorul este direct raspunzator de aplicarea stikerelor pe inel, conform R.N.C.
Va rugam sa dati dovada de respect si intelegere in cazul in care cel care este responsabil cu primirea anunturilor telefonice nu va poate raspunde la telefon cu promptitudine.
Succes tuturor participantilor !!!


Vineri, 06.07.2011 va avea loc lansarea porumbeilor pentru etapa de etapa de maraton Dabrowa a zonei 5. Judetele participante la acest maraton sunt: Braila, Galati, Tulcea, Vaslui, Vrancea.

Ramaneti pe Porumbel.NET pentru mai multe informatii

77 COMENTARII

 1. Intru cat vremea la Dabrowa si pe tot traseul, temperaturile se anunta in jurul valorii de 33-34 de grade si cu vant din SE cu peste 18 km/h, am vrea sa stim si noi, care este parerea comitetului organizator cu privire la aceasta lansare.Vor lua in calcul oare toti factorii atmosferici sau vor transforma etapa intr-un esec? Dupa parerea mea, numai o lansare in jurul orei 18 ar mai putea avea succes in situatia asta.

  Domnule Viorel Dragomir,daca tot santeti presedintele comitetului organizator, puteti sa ne dati si noua cateva detalii despre cun se va hotara in final lansarea la etapa asta in conditiile existente ?

 2. Sincer sa iti spun presimt ca aceasta etapa va fi una gen Mlawa de anul trecut ma rog.. sper sa fiu doar ingrijorat iar totul sa decurga bine dar „Slabe Sanse”

 3. Cine a scris acest articol? Spuneti niste aberatii. Cum sa fie crescatorul vinovat de „lipirea” stikului. In primul rand crescatorul nu trebuie sa stea langa porumbei, nu are voie sa-si citească seriile, nu are voie sa puna mana pe porumbei, o alta comisie reclemeaza, iar crescatorul nici nu ar trebui sa stie cand se intampla asta, DAR EL ESTE VINOVAT. De fapt suntem vinovati ca existam, si dam bani.

 4. da ar fi bine sa asteptam o saptamana poate o sa bata vantu de la nord si temperatura sa fie de 15 grade…..LASATI PORUMBEII SA ZBOARE….

 5. Mihai si mai cum?!
  Daca ai fi citit R.N.C.-ul nu ajungeai in situatia de a posta acest mesaj. Voi, cei care stati pe margine si nu faceti nimic pentru asociatia vostra, aduceti in discutie tot timpul aspectul financiar. Iar daca dai bani, bani dam cu totii, nu numai tu, dar spre deosebire de cei ca tine, altii mai pun si osul la treaba, nu deschid gura doar sa faca praf, cum faci tu in cazul de fata.
  O sa ajungem intr-o buna zi sa organizam concursuri pentru pensionari, cei cu servici, cei fara servici, si pentru alte categorii sociale care sunt mereu, vestinc, nemultumiti.

 6. Eu raspund NUMAI persoanelor care isi scriu identitatea completa dand dovada de responsabilitate si respect.
  Totodata, daca nu veti primi raspunsurile cu promptitudine, trebuie sa intelegeti ca nu stau permanent in fata calculatorului deoarece am serviciu, familie si alte activitati.

  1. Zona noastra a reusit sa adune un numar record de porumbei si toate concursurile de pana acum au fost reusite iar cel mai bun lucru este ca prin rotatie, crescatori de la toate cele 5 asociatii, au dominat clasamentele.
  – Tomaszow – Fond – 15.298 porumbei – 363 crescatori
  – Lublin 1 – Fond – 11.785 porumbei – 359 crescatori
  – Rozan 1 – Maraton – 6.530 porumbei – 330 crescatori
  – Lublin 2 – Fond – 2.247 porumbei – 158 crescatori
  – Dabrowa – 5.560 porumbei – aprox 303 crescatori

  Acum in sudul Poloniei si Ungaria avem cod rosu de canicula iar in Romania pe vest cod portocaliu si in rest cod galben de canicula.
  Bineinteles ca foarte multi crescatori sunt ingrijorati, este normal.
  Pe primul loc trebuie sa punem porumbeii si pe plan secundar interesele individuale si micile rautati.
  Pentru ca toti crescatorii participanti sa cunoasca modul de ingrijire al porumbeilor scriu mai jos programul de deplasare al masinii extras de pe evogps.

  MARTI
  07.20 – Imbarcarea porumbeilor la Braila – Apa si mancare 5 ore
  12.15 – Plecarea porumbeilor de la Braila
  14.25 – Sosire la Focsani – Apa si mancare 5 ore si 30 de minute
  20.06 – Plecare de la Focsani
  22.41 – Sosire Husi – Apa si mancare 3 ore cu lumina artificiala
  MIERCURI
  01.42 – Plecare de la Husi
  06.08 – Iugani – langa Roman – Apa si mancare 9 ore – Pauza obligatorie pentru soferi pentru a se respecta diagrama
  15.12 – Plecare Iugani – Roman
  19.27 – Bistrita – Apa si mancare 2 ore si 30 de minute
  21.57 – Plecare
  JOI
  02.29 – Intrare in Ungaria
  09.56 – Wyzne (langa Rzeszow) Polonia – Apa si mancare
  12.18 – Masina este tot stationata cu apa si mancare dar eu intru intr-o negociere la serciviu si nu mai pot urmari masina.

  Lansarea se va face intarziat, conform protocolului.
  Ora lansarii stabilita acum este ora 10.01

  La Braila la pornirea ceasurilor ne vom consulta membrii si vom lua propria decizie.
  Inclusiv conducerea asociatiei are la acest concurs tot lotul de porumbei, dupa cum urmeaza: Dragomir Viorel Marian – 41 de porumbei, Mihai Adrian – 62 de porumbei (porumbei cu punctaje bune, frati si surori cu femela care anul trecut a fost locul 4 Maraton Europa, Abalasei + Neculai – 62 de porumbei (porumbei cu punctaje de aproape 2 puncte, Dragan Dan – 18 porumbei, Mosescu Vasile 23 porumbei (porumbei cu aproape 2 puncte in doua etape, cu pana la 5 puncte in doua etape), ca urmare decizia o luam si pe porumbeii nostri.

  Punctul meu de vedere in cadrul Comitetului de Organizare privind lansarea nu va reprezenta opinia mea ci decizia majoritatii membrilor Asociatiei Columbofile Danubius Braila prezenti la pornirea ceasurilor.

  Zona noastra are un Comitet de organizare format din Dragomir Viorel Marian – Presedinte, Chiper Florin si Lazar Paraschiv – Vicepresedinti, Butucanu Stefan – Tehnic Sportiv si Racovita Adrian – Responsabil Financiar.
  Decizia finala se ia prin majoritate si nici unul nu are posibilitatea de a vota mai mult decat altul.

 7. Lansarile intarziate, sant si bune, sant si rele. Cand s-a facut regulamentul ar fi trebuit sa se tina cont de un lucru: cand vremea permite lansare dimineata(conditii meteorologice excelente) sa se lanseze dimineata iar cand vremea este furtunoasa sau ploua ori este canicula sa se lanseze cat mai intarziat posibil astfel ca porumbelul sa beneficieze de sansa corecta pentru a-si arata valoarea.
  In situatia etapei de maraton cu lansare de la Dabrowa vremea este caniculara(temperaturi de 33-34 de grade la locul lansarii) si insotita de vant din SE si SSE cu 20 de km/h.Ba mai mult, vremea este spre incalzire nu spre racire.
  Singura varianta acceptabila de lansare in situatia asta, ar fi dupa ora 16-17.Astfel porumbeii zboara in jur de 5 ore, au timp sa se disperseze si sa-si gaseasca locuri de dormit pe cladirile oraselor mai mari din sudul Poloniei.Noaptea se odihnesc iar dimineata sant in drum spre casa, cat mai aproape de intrarea in tara.
  Trebuie urmarit echilibrul si sa ne gandim ca este un sport care nu trebuie transformat intr-un masacru.Porumbeii sant niste sportivi, ei nu trebuie transformati in martiri !!
  As ruga pe dl.Dragomir Viorel Marian,ca in urma deciziei comitetului de organizare, cu privire la ora lansarii sa afiseze si intr-un comentariu la articol, felul in care a votat fiecare membru in parte, astfel daca va fi o etapa reusita sa stim si noi care sant componentii echilibrati si experimentati iar daca va fi rau sa stim si noi cine nu este prieten cu echilibrul si stabilitatea.Poate mai trebuiesc facute imbunatatiri sau poate avem un comitet de organizare model.
  As mai ruga pe dumnealui, in calitate de presedinte al comitetului sa ne prezinte parerea personala cu privire la ora lansarii in situatia data.
  Decizia de lansare apartine comitetului de organizare al zonei aV-a,format din Dragomir Viorel Marian – Presedinte, Chiper Florin si Lazar Paraschiv – Vicepresedinti, Butucanu Stefan – Tehnic Sportiv si Racovita Adrian – Responsabil Financiar.
  PS. Optez pentru lansare intre orele 16-17 si pentru echilibru.

 8. Eu as intreba si pe urmatorii campioni nationali ce parere au, Cobzaru Daniel, Moise Dinu, si Miron Daniel. Dar pareri in scris sa vedem daca cei mai buni jucatori pot fi si antrenori, sau mai bine zis specialisti, sau pur si simplu ” intamplarea isi zice cuvantul”.

 9. Ce spune domnu BENIAMIN ALBU mi se pare corect si ar fi cel mai bine sa fie postat pe site ce a decis conducerea fiecarei asociatii.
  Asa o sa stim toti cine a votat pentru masacru (lansare la ora 10) si cine a gandit rational si a optat pentru o lansare in jurul orei 18:00

 10. Edward ….
  De ce masacru la ora 10 ?
  De ce rational la ora 18?
  Vino cu argumente.

 11. Buna seara

  Comitetul de organizare nu a luat inca o decizie finala privind ora lansarii.
  Referitor la comentariile columbofililor care au avut decenta si bunul simt sa isi dea numele complet fac urmatoarele precizari:

  – Nu exista o singura varianta acceptata deoarece exista si alte persoane cu puncte de vedere diferite. Sunt columbofili care doresc lansare la ora 10, la ora 13, la ora 15, la ora 16 sau la ora 18. Din fericire inca nu a cerut nimeni lansare la ora 20….

  – Va fi publicat votul fiecarui membru al Comitetului, dar atentie: votul acestuia nu reprezinta opinia personala a unei persoane ci dorinta asociatiei pe care o reprezinta. Ca urmare, exprimari de genul ca trebuiesc schimbati unii sau altii sunt hazardate deoarece membrii comitetului vor vota in functie de dorinta membrilor pe care ii reprezinta.

  – Eu nu doresc sa prezint parerea mea personala ci conform regulilor democratiei voi pune in aplicare decizia majoritatii Comitetului de organizare indiferent care este opinia mea personala sau dorinta asociatiei pe care o reprezint.
  Rolul Presedintelui este de a armoniza si a consulta membrii Comitetului si nu de a le impune acestora punctul sau de vedere care poate fi bun sau rau.

  – Masacru poate fi si la ora 10 dar si la ora 16 sau 18. Daca se lanseaza la ora 18 si va fi un masacru cine il asuma avand in vedere faptul ca reprezinti doar un membru? La fel se pune problema si pentru ora 10 sau 13.
  Va recomand ca in viitor sa va implicati si voi in conducerea asociatiilor din care faceti parte si apoi nu va mai fi cazul sa scrieti pe internet puncte de vedere care pot fi bune sau gresite.

  Cert este ca nu toti cei 303 membri vor avea o opinie unitara asupra lansarii.

  Daca va fi o etapa reusita asa era normal sa se intample si voi aveti porumbei buni.
  Daca va fi o catastrofa Comitetul de organizare este vinovat.

 12. Decizia membrilor Comitetului de Organizare conform dorintei asociatiilor pe care le reprezinta:

  Ora 10: Braila, Vaslui, Tulcea
  Ora 16: Galati, Vrancea

  Alte comentarii dupa primele sosiri.

 13. 10 ora Romaniei sau a Poloniei ??????!!!!
  Succes tuturor participantilor si in general celor ce au dorit lansare intarziata la etapa de maraton .

 14. S-a lansat la ora 09.05 ora Poloniei, ora 10.05 ora Romaniei.
  Plecarea porumbeilor a fost buna. Sosirea vom vedea.

  Porumbelul cu seria 276528/2007 (din Braila) va fi adus acasa deoarece are aripa „taiata cu foarfecul”. Mare crescator ……

 15. La aceasta etapa, va spun cu mana pe inima, a fost cea mai grea decizie care s-a putut lua in privinta lansarii. Sa speram ca aceasta decizie este una norocoasa pentru porumbeii nostri si va asigur ca indiferent ce deznodamant va avea acest concurs, eu, ca membru in comitetul de organizare, sunt solidar cu tot ceea ce inseamna aceasta lansare.
  Doamne ajuta!

 16. Intradevar a fost o decizie grea de luat sa speram ca avem noroc si va fi o etapa cu cat mai putine pierderi. Din punctul meu de vedere decizia a fost corecta avand in vedere ca la prima ora nu permitea regulamentul

 17. Domnule Albu te-ai gandit ca daca lansezi la ora 17 sunt sanse foarte mari ca sa nu existe sosiri nici a doua zi? Dupa varianta ta in cel mai bun caz zboara 5 ore adik pana la ora 22 asta ar insemna aproximativ 300 km raman 550 pe a doua zi, speri tu ca vei avea sosiri la ora 14-15 a doua zi ? Nu uita ca tot zi caniculara este tot 33 de grade. Ti-am prezentat varianta pt cei cu distante mici la cei peste 900 cred ca e clar.

 18. sa ne anuntati si pe noi(ceilalti membrii din zona V) daca o sa aiba cnv porumbel sosit in prima zi…daca se poate bineinteles

 19. Domnule Albu Beniamin, va rog sa nu va mai dati cu parerea. Vad ca in clasamente sunteti sub pragul de corigenta. Am mai avut o dicutie pe teme de organizare respectiv participare si acum 2 ani si nu as mai dori sa va repun sub retina continutul acelor texte. Opriti-va, va rog! Deveniti penibil…!!!

 20. Domnule Florin Chiper, nu va mai faceti atatea probleme! Ati luat cea mai buna decizie care s-a putut lua, dupa toata „bulibaseala” asta cu amanarea lansarii. Nu sunteti obligat sa dati socoteala tuturor ciurucarilor vesnic nemultutmiti dealtfel…! Din experienta stiu, ca oricat ati incerca sa faceti sa fie bine, intotdeauna se va trezi un „Gigi Contra” care sa-si bage labele spurcate in tastatura calculatorului ( ca alt ceva nu stie ) aducand injurii si dandu-si cu parerea analfabetica vis-a-vis de ce inseamna sa fii raspunzator de organizarea unui concurs columbofil, indiferent de categorie. Nu vreau sa mai stau sa-mi fac nervi aici; daca ma apuc si scriu cat imi vine, ii blochez domeniul Domnului Libotean pana dimineata…! Merg usor spre voliera sa vad de porumbei ca nu se stie…; deh, is „la primire” si teoretic sunt sanse si`n prima zi, nu?

 21. Nu va grabiti domnu’ Iulian,o sa vedem cat de curand care va avea dreptate,Dumneavoasta sau domunu’ Albu.O sa vorbim mai multe dupa etapa nu inainte de ea aruncand cu sageti unii in altii.

 22. Iulian si mai cum ?? Uita-te pe clasament la prima etapa de maraton (Rozan) si apoi,scrieti numele complet daca vrei sa putem face comparatii si sa stam de vorba.Poate asa vom putea urmari si noi rezultatele tale de la inceput pana la sfarsit, macar in sezonul 2012(daca tot esti la primire). De restul esti un frustrat,total habarnist atat in ale columbofiliei cat si in ale educatiei.
  & Dragos, scrieti numele complet daca vrei sa itiraspund opiniei tale.
  PS. Nu voi mai da raspunsuri NO NAME-urilor.

 23. Da, doresc sa sustin ceea ce am decalarat! SUNTETI SUB PRAGUL DE CORIGENTA! Si tocmai de asta o spun; ca se vede si in clasamente…!!!

 24. Nu am nevoie sa imi raspunzi la nici o opinie domnule Albu eu doar am vrut sa argumentez cam ce se poate intampla cu o lansare dupa ora 17, eu unu nu am mai ai auzit vreo astfel de lansare dar ce este drept sunt si incepator e al doilea an. si totusi daca ati insistat la o opinie, avand in vedere spusele dumneavoastra si citez : „Trebuie urmarit echilibrul si sa ne gandim ca este un sport care nu trebuie transformat intr-un masacru.Porumbeii sant niste sportivi, ei nu trebuie transformati in martiri !!”
  Unde gasiti dumneavoastra domnule Albu echilibru cu lansare dupa ora 17?

 25. in conditiile in care porumbeii trebuiau sa ajunga in zona vaslui negresti husi la orele 06;00, 06;30 iar in ultima zona undeva in jurul orei 09;00, 09;30

 26. in belgia au fost efectuate lansari si la ora 18;00 domnule dragos porumbeii ajungand acasa la orele 13;45 deci se poate dar nu se vrea sunt interese prea mari la mijloc

 27. Domnule Dragos, apreciez faptul ca santeti incepator si iubiti porumbeii.Va respect si dreptul la opinie, chiar daca eu am o opinie diferita si daca tot ati intrebat unde gasesc eu echilibru intr-o lansare la ora 17 va voi raspunde pe scurt,tinand cont de fiecare aspect al vremii in parte.
  In primul rand se stia ca vremea este caniculara(temperaturi de 33-34 de grade la ora 10, si temperatura era in crestere),viteza vantului de 18km/h-20km/h din directia SE si SSE.Pe o astfel de vreme(cum am mai spus si mai sus) este total inadmisibil sa lansezi porumbei stiind ca distanta minima este de +800 km .
  Cat despre opinia mea cu lansarea la 16-17, argumentele sant urmatoarele : In primul rand dupa ora 16 temperaturile incep treptat sa scada, porumbeii ar fi avut timp de zbor in jur de 5-6 ore timp in care la o medie de 80 de km/h ar fi putut parcurge aproximativ 400km-480 de km in prima zi.In 5-6 ore de zbor, era destul timp pentru ca masa de porumbei sa se poata dispersa si sa-si gaseasca si locuri de dormit. Pentru a doua zi dimineata, fiind odihniti, le-ar mai fi ramas aproximativ 360km(primii in zona)-540km (ultimii in zona).Cu forte noi dupa o noapte de odihna, porumbeii se puteau descurca lejer pe o astfel de distanta. Undeva in jurul orei 09 respectiv 12 cu aproximatie ar fi fost posibil ca porumbeii sa fie la destinatie, incluzand si timpul pt micile opriri in care sa poata sa bea apa.
  Asta numesc eu echilibru! Pe primul loc trebuie urmarita bunastarea porumbeilor si avantajele lor in zborul spre casa.E usor pentru oameni sa stea acasa in fotolii si sa comande o lansare fara sa gandeasca.
  Ma uitam la amiaza pe cer, nici macar randunelele nu mai zburau si din cate se stie, ele isi petrec ziua mami mult in zbor.
  Repet, a lansa in plina zi torida la o asa distanta este aberant. Ca drept dovata, varfurile de la etapa trecuta nu sant acasa la multi crescatori.Vantul a impins porumbeii spre vest si au venit cum au putut, uscati de sete si vai de ei.Care au fost invatati sa traga s-au dus cat au putut iar cei mai lenti si care veneau ultimii au aparut primii.
  Ne place sa vorbim de belgieni de olandezi, de lansarile intarziate de la ei, dar uitam faptul ca la ei clima este diferita fata de la noi, uitam faptul ca la ei pentru a face o lansare se iau toti factorii in calcul, totul se face cu o precizie milimetrica daca as putea sa ma exprim asa.La ei totul se bazeaza pe perfectiune, nu pe platit polite, pe rautati, prostie si incompetenta cronica…
  Un singur fapt ar trebui introdus la noi si cred cu certitudine ca ar da rezultate, si anume: fiecare membru al unui comitet de organizare, ar trebui testat psihologic mai intai.Mai intai testat pentru a vedea daca este apt din punct de vedere al sanatatii mentale, apoi testat pentru a i se verifica nivelul de inteligenta, apoi testat pentru a se vedea daca este stabil vs. labil emotional si nu in ultimul rand ar trebui sa fie instruit in cu privire la ceea ce inseamna efectuarea cu succes a unei lansari.
  Poate vor fi si la noi schimbari cu timpul ca prea se fac lucrurile dupa ureche.. nimic nu merge bine, totul e la roata norocului si asta descurajeaza pe multi columbofili.Voi da un mic exemplu pentru asta: dupa etapa trecuta, auzeam in jur de 5-6 colegi ca vor sa-si ia ceas electronic, pentru sezonul urmator.Astazi dupa ce au vazut cum se experimenteaza lansarile la noi, fiecare a renuntat la micul vis care ar fi fost un pas spre progres.
  Trageti voi de restul concluziile, fiecare isi poate exprima opinia civilizat dar cu regret am observat ca oamenii care au explicact si argumentat inca din iarna si chiar si recent (ex. dl.doctor Bilius Mircea, dl. Habaci Calin, s.a )ceea ce se va intampla cu lansarile astea intarziate facute prost, nu au fost luati in considerare, in schimb platim cu totii tribut prostiei si incompetentei.
  Cu stima, B.A.

 28. Asteptam concluzii din partea celor ce au dorit lansare intarziata la etapele de maraton ,sunt oare multumiti? teoria a corespuns cu practica? cine a fost avantajat cu adevarat la acest concurs si cine a pierdut ??

 29. RUSINE, RUSINE RUSINE !!!!
  Pt toti cei care au votat asemenea lansare
  Pt toti cei ce au votat asemenea masacru
  Respect pt DL Bilius si pt articolele sale despre lansarea intarziata
  La Rozan 1 a fost lansare normala,dimineata, vreau sa aud si eu pe cineva din Tulcea, Galati,Braila, care sa reproseze ca nu a fost un zbor reusit.Nici mie nu mi-a convenit ca la ora 20.30 s-a incheiat clasamentul, dar eu zic ca e mai bine ca prumbeii sa nu prinda clasare si sa ii ai acasa decat sa nu ai cu ce sa inchei un clasament.
  Sper sa realizeze cat mai multi ce iseamana asemenea lansare intarziata, sper sa realizeze unii cam cati porumbei de valoare se pierd in asemenea conditii.
  Mai sunt pretentii la unii ca sa mai faca Palmares pe 2 sau 3 ani sau AS, in curand asemenea lucruri vor fi istorie.
  „Degeaba se castiga o batalie cand majoritatea soldatilor sunt morti”
  As vrea sa vad cu ce porumbei veniti la urmatorul zbor domnilor care a-ti votat lansarea intarziata, si ma refer la urmatorul zbor din planul de zbor al zonei V,adica Rozan 2.Sper ca v-au mai ramas destui porumbei,incat sa impartiti lotul si sa zburati si Rozan si Gdansk, si dupa inca un zbor de gen Dabrowa sa ramaneti in cusca cu matca si cu puii.
  Eu unul in asemenea conditii nu-mi mai bat joc de porumbei si va asigur ca sunt multi care gandesc ca mine.Chiar si din colegii mei care voiau lansare intarziata, acum cand au acasa 2,3 porumbei din 25,30 si-au mai schimbat parerea.
  „LASATI PORUMBEII SA ZBOARE, DAR LASATI-I SA ZBOARE ZIUA SI NU NOAPTE CA NU SUNT LILIECI”

 30. OPRITI-VA, NU DISTRUGETI SIMBOLUL COLUMBOFILILOR
  MOLDOVENI SI BUCOVINENI, PORUMBELUL DE MARATON

  Dr Mircea Bilius, presedinte onorific Asociatia Columbofila Suceava

  O hotarare inscrisa in R.N.S m-a stupefiat si intristat mult. Toate etapele de maraton trebuie sa se faca numai cu lansari intarziate. Poate ar fi scuzabila hotararea daca cei care o promoveaza sunt necunascatori sau simpli admiratori ai porumbelului calator.
  Rog sa fiu iertat, poate gresesc, am impresia ca decizia ascunde in spatele ei mantia sumbra a invidiei pentru performantele porumbeilor, pentru ca in final despre ei este vorba. Se vrea distrugerea porumbeilor creati dupa multi ani de munca si sacrificii pentru categoria sportiva de maraton. In viata mea columbofila, crearea porumbelului dotat cu insusiri morfologice care sa-i permita o plutire indelungata, de la rasaritul soarelui si pana la apusul sau, a constituit o obsesie si marea pasiune consacrata timp de zeci de ani acestei superbe fiinte. Organizand ani neintrerupti, concursuri de la mari distante, am reusit impreuna cu columbofilii meleagurilor noastre moldovene si bucovinene sa realizam porumbei care au legat nemarginirile orizontului Marii Baltice cu dantela ametitoare a Carpatilor, intr-o singura zi de planare in zbor neintrerupt. In umbra inserarii plutirile inaripatilor deasupra volierei ne-au facut pentru o clipa sa uitam asperitatile vietii pa care o traim.
  Realizarile noastre columbofile au avut darul sa uimeasca pasionatii inaripatilor de pretutindeni. Pe podiumul de premiere a Expozitiilor Nationale primul loc se transformase parca intr-un monopol a cluburilor si asociatiilor moldovene. Imnul columbofililor suceveni, interpretat de tinerii de la Falticeni, trezeau ropote de aplauze in serile festive de celebrare ale victoriosilor, facand sa se prelinga din cupe lacrimi de sampanie. Nu credeam ca voi trai zilele cand performantele sportive in loc sa ne stimuleze si sa ne mobilizeze pentru a le depasi, vor lasa locul umbrelor cinismului si rautatii. Stiu, este greu, sa gasesti o localitate a carei distanta sa multumeasca pe toti, sa elimine discriminarea sosirii porumbeilor. Concursurile trebuie gandite si organizate pe categorii de distante apropiate, fractionarea unui concurs de maraton inseamna insasi distrugerea, anularea lui. Pe vremuri, impreuna cu dl. prof Vasiliu Mihai am luptat mult pentru promovarea ideii porumbelului de maraton, lucru dealtfel pe care l-am si reusit. Nu existau discutii privind lansarea tarzie a porumbelului. Ne interesa imbunatatirea mostenirii biologice, stiind ce inseamna practica lansarii tarzie. Consider ca este o actiune impotriva naturii porumbelului. Ei cunosc, dar acum se fac ca nu inteleg, impedimentul unei lansari intarziate pentru statusul biologic al acestei pasari si anume:
  porumbeii se agita mult dimineata cand mijlocul de transport stationeaza;
  in zilele caniculare, la inserare nevoia de apa determina porumbeii valorosi sa se refugieze in diferite columbarii fiind din pacate seghestrati de catre braconieri sau raman in mod indubitabil expusi hazardului rapitoarelor noptii;
  zborurile fractionate in doua zile reduc mult sansele adevaratilor porumbei claditi cu multa migala pentru cursele lungi, fiind favorizati porumbeii demifondisti mai stofati, mai robusti, cu aptitudini pentru distante scurte.
  Exista asemanare intre sporul columbofil si atletism. Atletii africani cu organismul specific curselor de maraton nu au nici o sansa daca ar concura la curse de 400 m sau 800 m cu puternicii demifondisti americani. Bineinteles ca nici muschiulosii demifondisti americani nu au sanse daca ar concura la curse de maraton de 10000 m cu gazelele africane. Dupa cca 1500-2000 m s-ar sufoca si prabusi pe pista de alergare. De asemenea, in atletism nu am auzit de fragmentarea curselor de maraton pe o perioada de doua zile.

  Domnul doctor Bilius Mircea, in crescatoria proprie

  Revenind la porumbelul calator, fundamentala in orientarea sa este lansarea cat mai de dimineata, intre orele 5 si 6, in momentul mijirii astrului zilei. De aceasta data ma simt obligat sa revin asupra elementelor pe care le-am prezentat in diferite lucrari cu referiri la sistemul de orientare al porumbelului, pentru ca nu putem anula particularitatile morfofiziologice create in cursul evolutiei sale milenare. Nu noi am creat porumbelul, noi doar il slefuim. Dimineata la plecarea sa din mijlocul de transport el este odihnit. Experientele traite ne demonstreaza ca ei poseda o gandire intuitiv concreta. De altfel si cercetarile de laborator scot in evidenta formarea unor reflexe conditionate, complexe, cu participarea scoartei cerebrale. Acceptand procesul de gandire intuitiva concreta in raport cu detaliliile si particularitatile reliefului, aceasta este optima daca sistemul nervos este odihnit. „Gandirea porumbelului” se bazeaza pe rafinamentul unor analizatori cum sunt: optic, acustico-vestibular, kinestezic, formatia reticulata, etc., pe langa ele un mare rol il are mecanismul de intuitie si busola magnetica endogena.
  Cred ca sunteti de acord cu mine, porumbelul are memorie prodigioasa, fenomenala. Toate elementele descrise mai sus prefigureaza comportamentul inteligent al porumbelului, gratie unui sistem nervos dupa cum am vazut extrem de complex si rafinat. Dar acesta fiind un organism viu este afectat de canicula zilei, orientarea sa fiind puternic tulburata de socul termic al razelor solare.
  Porumbelul in navigarea sa foloseste cu multa inteligenta curentii termici asemeni pilotilor avioanelor. Ei se inalta la cca 100-150 m. Porumbelului de maraton ii este specifica o anumita ritmicitate a plutirilor si fluturarilor aripilor sale. Pe racoare, dupa cateva ore de zbor, el isi definitiveaza traseul catre cuibar si survoleaza intinderile legand metodic marginirile miscatoare ale orizonturilor. Porumbelul de viteza sau demifond si el are nevoie in orientare de conditiile termice ale diminetii. Zborul sau rapid este asemanator traiectoriei unui proiectil, exploziv, energic pe distante de 300-500 km.
  Am trait nenumarate experiente al unor campioni, in etape de 350 km, in competitii cu un numar mare de porumbei dar de la 600 km in sus, ii astept si astazi. M-am convins de veridicitatea sfaturilor d-lui Liviu Husneac, din Dorohoi, si anume: „porumbelul sosit primul intr-o etapa scurta sau medie nu-l mai angaja in etapa urmatoare de concurs la fond”. Exista diferente intre porumbeii demifondisti prin modul de abordare al curselor. Este necesar ca etapele de maraton sa fie organizate pe zone cat mai apropiate de distanta. Un exemplu, Asociatiile Suceava si Botosani, in lansarea de la Gdansk, distanta aeriana de peste 900 km poate fi acoperita de pasarile bine pregatite intr-o singura zi de zbor. Asociatiile Iasi, Bacau, Neamt, situate in alta plaja de distanta, sa-si stabileasca o localitate care sa le permita sosirea porumbeilor in prima zi.
  Lansarea trebuie ,,batuta in cuie” pentru toate asotiatiile si categoriile de distanta, dimineata intre orele 5 si 6. Lansarea tarzie, in 3-4 etape de maraton, reprezinta cu certitudine ideea distrugerii porumbeilor destinati zborurilor lungi de la distanta. Practic nu se pune problema ca astfel de pasari nu pot reveni la cuibar, sunt insa foarte mari riscurile nocturne.
  Demifondistii scapati de peripetiile noptii au o sansa in plus la sosire, avand un organism mai puternic adaptat pentru distante medii. In Nationala de la Berlin s-a organizat o singura etapa justificata de participarea tuturor columbofililor romani, clasamentele fiind corect intocmite pe zone de distanta. La belgieni si olandezi concursurile de maraton prevad o singura etapa cu lansare tarzie, cea de la Barcelona. Ei efectueaza 5-6 etape de maraton pe sezon, exemplu: Perpignan, San Sebastian etc., toate lansarile se fac dimineata cat mai devreme.
  Doresc sa prezint un exemplu care poate aduce lumina concursului de maraton. In anul 1985 efectuam lansari de la Gdansk dimineata devreme pana in ora 6, pentru asociatiile moldovene: Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Neat, Bacau etc.. Respectand insa aceeasi localitate de zbor, (Gdansk) iar hrana o administram de doua ori pe zi in jgheaburi de alimentare pozitionate intre boxe, apa in tavi asezate pe cleme exterioare, de patru ori pe zi, campion national in concursurile respective de maraton a fost intr-un an dl. Prof. Savu Paul, iar intr-un alt an dl. Cupa Mihai, columbofil de la Asociatia Iasi.
  Prin aceasta doresc sa precizez ca lansarea din aceeasi localitate si transportul corespunzator, hrana + apa, facilitau sosirile grupate, in fata, la porumbeii cei mai in forma. Columbofilii ieseni beneficiind de corectiile pentru distanta, realizau punctaje superioare fata de Suceava sau Botosani. In prezent urmarind dinamica concursurilor constat ca in fiecare an se schimba rutele si distantele de zbor. Ambiguitatea lansarilor, conditiile necorespunzatoare de transport reprezinta adevaratele cauze ale pierderilor masive de porumbei. Nefericirea noastra a „bunicilor” consta in faptul ca ascultandu-ne nepotii, cei drept ne forteaza mana, pierdem porumbeii iar refacerea loturilor necesita timp pe care numai Bunul Dumnezeu stie daca si cat il mai avem?…
  M-a intrebat cineva cu cati porumbei incep concursurile si cu cati terminam?! Nu ma jenez sa raspund. Un urma cu 32 de ani, in anul 1980, concuram cu 1400 porumbei si terminam sezonul competitional cu 250-300 pasari. Ulterior, prin anii 1985-1990, am crescut numarul porumbeiilor imbarcandu-i intr-o masina TV caruia ii atasam o rulota. In 1980 Asociatia Suceava numara 459 de membri organizati in 15 cluburi sportive. Sigur, unii vor spune ca numai cu atatea pasari organizarea concursurilor era simpla. Gresit, total gresit! Ii informez pe tinerii columbofili ca anual organizam multe etape. Un exemplu, in anul 1987 am organizat 15 zboruri externe din localitati poloneze, reusind normele sportive la categoriile Demifond, Fond, Maraton. O reusita in conditiile in care in Romania, statul nu-ti dadea dreptul sa cumperi decat 20 litri de benzina pe luna, iar noi ne deplasam la Gdansk si retur cu niste sacrificii pe care astazi nu stiu care milionar si le-ar asuma. Pasapoartele constituiau o alta mare problema, ele nu se gaseau la indemana fiecaruia. Cu mari eforturi personale reuseam obtinerea pasapoartelor pentru soferi si delegati. La sosirea in tara in timp de 24 de ore ele trebuiau predate serviciului de pasapoarte. Sarabanda drumurilor la politie pentru preluarea pasapoartelor la concursurile columbofile erau extrem de costisitoare. Nici acum nu-mi face placere reamintirea zilelor de cosmar traite, cand noaptea primeam telefon de la delegatii nostri aflati pe drum in Rusia sau Polonia, anuntandu-ma ca s-a defectat masina incarcata cu porumbei sau sunt incurcaturi si retineri in vama ruseasca. In noaptea respectiva trebuia sa caut masina cu sofer la care atasam rulota. Trebuia sa scot la prima ora pasaport pentru conducator auto si sa il expediez de urgenta la locul unde stationa masina respectiva ca sa preia porumbeii si ca continue drumul la localitatea de lansare.
  Ani in sir am organizat concursuri care au reprezentat atunci momente de adevarata cascadorie, fara valuta, era interzisa prin lege, fara benzina, ceasurile constituiau un lux greu de procurat, hrana porumbeilor, graul si porumbul, monopol de stat, rezervat exportului si consumului oamenilor. Cu toate vicisitudinile, generatia noastra a reusit incredibilul, efectuarea concursurilor columbofile si in special zborurile de la mare distanta. Explicatia desigur este una singura, dragostea netarmurita pentru porumbelul calator. Amintirile ma rascolesc si nu mai vreau sa revin asupra lor. Ma doare neintelegerile si faptul ca noi astazi, generatia varstei a treia, am construit si batatorit un drum candva aflat pe o adevarata mlastina.
  Voua, generatia tanara, va revine sarcina sa-l asfaltati, iar ceea ce veti realiza, pentru voi insiva o faceti. Trebuie sa fim ca o familie unita de o fiinta pe care o idolatrizam.
  Membrii generatiei mele s-au rarit mult…, dar ramanem fideli cultivarii si militam pentru pastrarea porumbelului de maraton, cel care de multe ori in serile de vara ne insenineaza gandurile si ne intareste bataile inimii, atunci cand revine de la mare distanta.
  Personal admir porumbeii de viteza sau demifond pentru dinamismul si aspectul lor exterior. Nu trebuie insa sa amestecam calitatile porumbeilor nostri, pentru ca nu exista un porumbel universal, ca un adevarat panaceu, un remediu pentru toate dorintele si aspiratiile noastre!

 31. Concluzia o stim cu toti Vicentiu , pentru ca se vede pe clasament si nu avem cum sa nu ne dam seama ca tot acei crescatori care au batut la etapele de maraton si in ani anterior au batut si la lansarea intarziata dar ca in fiecare an noi trebuie sa facem experimente cu munca noastra si cu bani nostri .Cu siguranta pentru la anu nea Fane trebuie sa ne pregateasca alt experiment cine vine primul cu Aripa taiata de la Suwaschi dar de tura asta joc la pariu ca tot crescatori care au batut din totdeauna la etapele de maraton o sa aiba in fata .

 32. Eu cand „imi bateam gura” ca lansarea intarziata e o (mare) prostie,cei mai mari „in grad” ca mine ziceau ca de ce ma bag sa scriu,parca ar fi interzis sa-mi dau cu parerea(intr-un mod civilizat)….acum s-au convins :)) Pacat de porumbei.

 33. Bine ca noi nu putem lansa porumbeii din Ucraina,dar cei de la UCPR pot.Cand o sa se faca fondurile si maratoanele in Ucraina,atunci putem spune ca e cat de cat egalitate intre crescatori . Ar fi diferente de maxim 100 km (la cei din zonele 4 si 5), si ar putea participa crescatori de la Suceava-Botosani pana la Bucuresti-Calarasi-Constanta. Ganditi-va cati porumbei s-ar aduna,daca ar lansa 3 zone,iar etapa Krasnodon sa fie Derby.Nu,sa-i lansam intarziat ca sa fie egalitate.

  Iar in legatura cu cei care zic,ca dl iulian e un „anonim”,se inseala . Se numeste Iulian S. (nu doresc sa scriu numele complet,desi il stiu. E alegerea dumnealui daca vrea sa se semneze cu nume si prenume sau nu)

 34. Se poate si un interviu telefonic si cu castigatorii primelor 3 locuri pe zona asta sau nu a castigat cine trebuia ?

 35. aveti dreptate cei care nu sunteti cu lansarile intyarziate uitativa pe clasamente la rozan baetii din tulcea ne-au dat clasa ei avand intradevar porumbeii de maraton si anume lazar paraschiv , izdrea petre si altii care in ciuda distantei au reusit un rezultat de exceptie .la rozan porumbeii au venit foarte bine dar o sa vedeti ca asta e abea inceputul la ce o sa urmeze no sa mai fie niki un gdansk pentru ca nu o sa mai fie porumbei doar sa cu matca ……niki zborul de la berlin nu pot spune ca este prea reusit astfel in a 2 zi de la lansare doar 34 porumbei ajungan in prima zi si doar 2 porumbei in radauti astfel niki nu se pune vorba ca zona v sa lanseze pentru ca noi ucidem porumbeii la 900 km si mai avem preferinte sa ne vina de la peste 100…..si referitor la sergiu nu sunt domnul iulian sunt un crescator din zona v incepator dar cu multe cunostinte despre sportul cu porumbeii si cred eu ca multi sunt de parere cu mn

 36. porumbelul de maraton trebuie sa zboare 12 -14 ore pe zi dar lansarea sa fie facuta de dimineata la prima ora, astfel crescatorul poate angaja si porumbeii de fond si cred ca si de viteza la aceste lansari intarziate si cred ca ar avea sanse mai mari decat cu un porumbel clasat de 2 ori la maraton cu lansare de dimineata.daca nu sunteti de parere cu mine va rog sa ma corectati dar in mod civilizat

 37. Pozitia 38, gresesti.. Nen’tu Fane, a votat pentru lansare la ora 16.Asta ar fi insemnat ca porumbeii ar fi fost mai putin deviati de vantul din SE cu 18- 20 de km/h.Zburau 5-6 ore, se odihneau si plecat a doua zi dimmineata.Asa au zburat in plina zi torida, pana seara, multi au cedat din cauza setei, iar vantul i-a deviat mult de la traseul lor.La etapa asta, cea mai buna varianta de lansare era cea de dupa-amiaza,la orele 16-17.
  Sa spunem, daca prin absurd s-ar fi lansat dimineata la prima ora, vantul sufla tot din SE cu 22-27 km/h. Pe o distanta de 600 de km (adica pana la intrarea in tara) daca ii devia 30-40 de grade, ar fi intrat prin Ungaria si catastrofa ar fi fost si mai mare.Repet, in functie de etapa trebuie adaptat genul de lansare (dimineata vs.intarziata).
  Concluzia mea este ca la anul nu voi mai participa asa ceva, mai bine fac altceva cu banii si cu timpul liber.

 38. vb lui Costel. ce mai zb tura viitoare??? (rozan 2)
  sunt aproape 4 zile si nu a ajuns porumbei acasa va dati seama in ce stare se afla ei..vai de mama lor

 39. am trimis 3 porumbei din cei mai buni clasati la toate etapele tomaszow, lublin si rozan tocmai fiindaca am intuit ca va fi catastrofa si in ei aveam baza si surpriza ….niki un porumbel sosit deci ce concluzie sa tragem porumbeii mei prosti calsati la 3 etape grele sau lansarea intarziata ?????

 40. Asa e Rusule , stiu ce e in inima ta , sa zbori 3 etape afara ,2 fonduri si un maraton si sa nu pierzi nici un porumbel ba mai mult sa reusesti sa clasezi si sa fii si locul 3 la crescatori la Lublin iar acum sa nu mai ai decat unul venit in 3 zile de la lansare , multumesc lui Dumnezeu ca anul acesta am fost un simplu spectator sper ca pana la anul sa se rezolve aceasta problema si sa ne bucuram iarasi de porumbeii nostri.

 41. Dl. Ben, stiu k a-ti fost unul dintre cei care a-ti sustinut cu tarie schimbarea localitati de lansare de la ROZAN la Dabrowa ,dupa aceasta etapa m-ar interesa parerea personala,? a fost de folos aceasta schimbare sau sunteti una dintre acele persoane care incercati tot timpul sa experimenta-ti ??

 42. Buna ziua

  Referitor la aceasta etapa putem face presupuneri si afirmatii in functie de cunostintele dobandite experientele traite sau in functie de interesele personale.

  Dar,nu trebuie sa uitam urmatoarele fapte:
  – Vineri noaptea la ora 01.50 cutremur de 4,4 grade cu epicentrul in zona Vrancea. Ziarul Adevarul:
  – Canicula care a fost in aceasta perioada depasind 39 de grade (cod rosu in Polonia si Ungaria, cod galben in Moldova)

  In aceste conditii, poate cea mai disputata problema a fost cea a orei de lansare: 10 sau 16.
  Majoritatea a hotarat, s-a lansat la ora 10.05
  Personal consider cea mai buna decizie deoarece trebuie sa ne uitam si la concursurile desfasurate in aceeasi perioada si sa facem comparatii:

  Dabrowa: Lansare 10.05 – Primul porumbel 7.40 Tecuci, Locul 1 8.52 Tulcea, 379 de porumbei in clasament in ziua 2 in conditiile in care unii crescatori aveau mai mult de 2 porumbei sositi iar in clasamentul provizoriu apar doar primii 2

  Gdansk – Lansare 10.00 – Primul Porumbel Corni 9.08, Locul 1 Bacau 9.15, 121 porumbei in clasament in ziua 2

  Berlin – Lansare 14.35 La jumatatea celei de a 3-a zi nu erau 100 de porumbei sositi

  Brno – Lansare ora 16.00, Primul porumbel sosit 12.58, Al doilea porumbel sosit ora 16.09. ATENTIE – 23 porumbei sositi in prima zi, 100 de porumbei sositi a doua zi pana la ora 13.

  Faceti comparatii, verificati pe clasamente si analizati singuri.

  Desi nu sunt nici eu incantat de aceasta etapa, de sosiri, de numarul porumbeilor pierduti, pot afirma ca am avut cea mai buna etapa din acest week-end canicular, comparativ cu alte zone sau judete.

 43. Parerea mea, cu privire la etapa de Dabrowa, ramane aceeasi.Nu schimbarea localitatii a produs dezastrul ci lipsa omului de sincronizare cu natura.Ca sa te poti pronunta asupra unei lansari trebuie sa tii cont de toti factorii atmosferici, in acelasi timp.Era foarte ssimplu de dedus ca vantul din SE cu 18-20 km/h va impinge porumbeii spre vest.La viteza si directia vantului mai adaugi si temperaturile de 32grade la lansare si 38 pe traseu, si iti dai seama ca nu ai cum sa lansezi nici la ora 05, nici la 10 fara a produce un dezastru.
  Pe o distanta de 640 km, adica pana la intrarea in tara, vantul i-a deviat foarte mult de la traseu, si a deviat in primul rand porumbeii de varf care erau facuti sa zboare.Dar daca s-ar fi lansat la 05 dimineata, pe racoare dar cu vant de 22-27 km/h, dezastrul ar fi fost si mai mare.
  De asta trebuie ca omul sa „se faca una cu natura” daca vrea sa decida o lansare atat de importanta.Daca ar fi batut vantul din S cu 5 km/h. nu ar fi fost o problema grava, spre exemplu..In situatia asta, numai o lansare intre 16-17 ar fi putut salva situatia si hai sa vedem de ce: pentru ca porumbeii ar fi zburat putin in prima zi( in jur de 5-6 ore), apoi si-ar fi cautat loc de dormit, si dimineata plecau odihniti spre casa, am scris si mai sus chestiile astea. In 5 ore nu-i devia atat vantul e clar.In felul asta se mergea pe cea mai buna varianta dintre cele existente, numai ca prea putina lume a luat in calcul toti factorii, simultan.
  Parerea mea este ca daca nici in secolul XXI, cand avem orice tip de informatie la indemana, nu se reuseste efectuarea unei lansari cu succes,intr-o situatie mai delicata, atunci eu iti spun foarte clar, faptul ca membrii comitetului de organizare care au hotarat lansarea in situatia existenta, ar trebui sa se gandeasca la faptul ca nu sant facuti pentru asa ceva si decat sa repete esec dupa esec, mai bine s-ar da singuri deoparte.E clar faptul ca unii din ei nu au invatat nimic din esecul de anul trecut de la Mlawa.

 44. Pentru dl „anonim”, com 42, cand am zis ca dl Iulian nu e un anonim,m-am referit la dl Iulian de la comentariile 23,24.. nu m-am referit la dvs.

 45. Delegat lansator la aceasta etapa ! acuma va rog in continuare dragi colegi care stati la pc si comentati in timp ce eu abea am reusit sa fac fata un singur om (6 -7 ore pe zi!) sa dau mancare si apa la 5500 por, sa curat jgheaburile pt apa ( ceva nou cu siguranta ), sa caut sa hranesc si sa adap porumbeii intr un mod cat mai corect(CA LA MINE IN CRESCATORIE) din dorinta d a avea o etapa reusita! si deznodamantul: CEA MAI REUSITA ETAPA DE MARATON DIN ROMANIA! CELE MAI MARI VITEZE! CRESCATORUL CU CEA MAI MARE DISTANTA CASTIGA LOCUL 1! VA INVIT PE TOTI ACESTIA CARE COMENTATI SI VA DA TI CU PAREREA PE VIITOR DACA SE POATE CA CAUTATI OAMENI CARE D ACUM INCOLO SA AIBE GRIJA D PORUMBEII VOSTRI IN MASINA PANA IN ULTIMA SECUNDA CAND SE DESCHID TRAPELE ! NU DOAR COMITETUL DE ORGANIZARE E VINOVAT! TOTI SUNTEM VINOVATI PT CA DEOCAMDATA STIM DOAR SA COMENTAM!! NUMAI BINE

 46. DRAGA DOMNULE BEN TE RESPECT CA , COLEG DAR TIN SA TI ZIC CA DUPA PAREREA MEA ESTI ERONAT DIN MULTE PUNTE DE VEDERE! EX: ETAPA TRECUTA A AVUT UN GRAD DE DIFICULTATE FOARTE REDUS SI DE ACCEA NOI CEI DIN VASLUI AM CASTIGAT ACELE LOCURI PE ZONA 1! VALOAREA NOASTRA SI A PORUMBEILOR NOSTRI NU O ARATA O ETAPA DE GENUL ALA! SI D AIA ACELE VARFURI AU CEDAT SI CRESCATORII DIN VASLUI AU CAZUT UN PIC MAI JOS DRAGA! S AU DUPA TINE JUDETUL NOSTRU ESTE PESTE CELELALTE?? CA DUPA MINE ESTE CEL MAI SLAB DIN TOATE POZITIILE! SI INCA 1 INTREBARE DRAGI COLEGI CONTESTATARI DE LA PC : CINE este VINOVAT ca AM AVUT ETAPA CU CEA MAI MARE VITEZA DIN TARA ??

 47. SI REFERITOR LA LANSAREA LA ORA 17! DACA IN 4… 5 ORE PORUMBEII RAMANEAU IN STOLURI DE 30..50..S AU POATE CHIAR SI 200..( NU STIE NIMENI) , SEARA SE APROPIE , SE RUP F GREU UNUL D ALTUL PT CA INTRA SI EI INTR O STARE DE NESIGURANTA( PAREREA MEA), CU TOTII( S AU MAJORITATEA) CAUTA UN LOC DE A INOPTA! DACA UN STOL DE GENUL ACELA SE LASA INTR O BALTA CU ,,PACURA ETC” STIM TOTII CUM ARATA, S AU SE LASA INTR O CURTE UNDE PROPRIETARUL E VANATOR SI AI PLACE SA OMOARE PASARILE, S AU PE COTETE DE BRACONIERI ,ETC… ??? CAND PORUMBEII SUNT IMPREUNA SUNT SANSE MULT MAI MARI DE A CADEA PRADA FENOMENULUI DE INOPTARE PE TRESEU! CAND PORUMBEII SUNT CAT MAI RASFIRATI SANSELE DE SCAPARE CRESC! CA SI NOI AMANOI DRAGA BEN DACA MEGREM LA FURAT SI VINE OMUL O SA FUGIM IN DIRECTII DIFERITE CA SA NU NE PRINDA PE AMANDOI NU? NUMAI BINE SI GANDITI VA CUM PUTETI SA AJUTATI ZONA CA LA URMATOAREA ETAPA SA REUSIM SA CREEM CONDITII LA PORUMBEI SI SA REUSIM SA AVEM IN ZONA NOASTRA SA AVEM CAT MAI MULTI SI MAI DE VARF CAMPIONI NATIONALI! CA DE AIA LA PRIMA ETAPA DE FOND AM IMBARCAT 15OOO PORUMBEI!

 48. @ BENIAMIN ALBU: COMENTARIUL TAU:”Un singur fapt ar trebui introdus la noi si cred cu certitudine ca ar da rezultate, si anume: fiecare membru al unui comitet de organizare, ar trebui testat psihologic mai intai.Mai intai testat pentru a vedea daca este apt din punct de vedere al sanatatii mentale, apoi testat pentru a i se verifica nivelul de inteligenta, apoi testat pentru a se vedea daca este stabil vs. labil emotional si nu in ultimul rand ar trebui sa fie instruit in cu privire la ceea ce inseamna efectuarea cu succes a unei lansari.” TU ESTI MEMBRU IN COMISIA DE DISCIPLINA A JUDETULUI NOSTR DA!? TU AI BANUIELI CA PRESEDINTII CARE AU VOTAT LANSARE LA 10 (inclusiv Racovita Adrian presedintele nostru) AU PROBLEME MENTALE DA?? DUPA REZULTATUL ACESTEI ETAPE TOT LA FEL GANDESTI ?? AVAND IN VEDERE CA LOCURILE 1 SI 2 PE JUD. SUNT CRESCATORI OBISNUITI CU ACESTE LOCURI LA ETAPELE DE MARATON???( MARANDESCU P. SI Racovita A.) TREBUIA SA FIE CATASTROFA SI ABEA ATUNCI CRED CA O PUTEA CASTIGA ALT GEN DE CRESCATORI … POATE TU POATE EU…

 49. @ BEN ALBU: DE CE OARE LA ROZAN 1 IN PRIMII 11 PORUMBEI PE GENERAL 5 erau la prima clasare si la DABROWA SUNT ABEA 2 CU A 2 A CLASARE SI NICI UNUL LA PRIMA CLASARE (RESTUL 3 SI 4 CLASARI CLASAMENT PROVIZORIU) ????? RASPUNDE TE ROG CA POATE INVAT SI EU CEVA NOU! OARE CE SUNT ACELE VARFURI CARE FAC NORME CU PUNCTAJ MIC????

 50. In legatura cu schimbarea localitatilor de lansare eu zic ca a fost o alta prostie si nu vad nimic bun dupa aceaste schimbari.
  S-a schimbat Jaroslaw cu Tomaszow si s-au facut niste chilometri in plus cu masina, adica vreo 400 km, dar zborul porumbeilor a fost acelasi, iar schimbarea localitatii Rozan cu Dabrowa, o alta prostie, alti chilometri in plus, din moment ce a fost lansare intarziata mai bine se facea Mlawa macar stiam una si buna.
  Acum dupa catastrofa de la Mlawa 2011 a mai aparut si Dabrowa 2012,abia astept sa vad cu ce o sa ne mai surprindeti anul viitor, ca asa e la noi, cand ceva merge bine pentru unii trebuie schimbat ca sa mearga si pt altii.
  Daca toata tevatura asta a fost pt ca sa arate domnii de la Tulcea ce buni maratinisti sunt,atunci bravo lor, felicitari, au reusit cu aproape 200 de porumbei sa se foloseasca de ai nostri cateva mii,(vreo 5)si sa-si faca puncte.
  Daca din cei 78 sau 79 de crescatori care au imbarcat la Husi sunt macar 10 care sa fie de acord cu lansarea intarziata eu unul nu mai zboz, iar pe langa mine o sa mai fie si altii care sa tina cu adevarat la porumbeii lor.

 51. Salut toti columbofilii care au participat la aceste etape.
  Referitor la cele discutate mai sus va rog sa-mi permite-ti sa exprim si eu opinia desi inca de la inceput tin sa mentionez ca nici nu particip la concursuri cu porumbeii si nici nu sunt inscris intr-o asociatie.
  In primul rand cred ca din punct de vedere organizational, conditii de transport si conditii pe timpul transportului asigurate porumbeilor suntem foarte departe fata de cei din vest, asta ca o mica paranteza la unele comentarii referitoare la concursurile din vest, cat despre lansarea comentata dar si fata de cele ce vor urma tin sa-i dau dreptate domnului Albu Beniamin cu tot ce a explicat la comentariul nr. 34
  O lansare de la ora 10 se putea face numai cand conditiile meteo ar fi permis adica atunci cand temperaturile prognozate in acea zi nu ar fi depasit 30 de grade C si nu cand la ora lansarii erau 33 de grade si temperatura in crestere. V-am mai spus rationamentul de la comentariul 34 este foarte corect si ca sa nu-l mai repet va invit sa-l cititi.
  Referitor la problemele ce s-au luat in discutie cum ca ar fi trebuit luat in considerare faptul ca trebuiau facute lansari doar dimineata la orele 5 – 6 trebuie avute in vedere 2 considerente:
  1. Trebuie sa vedem ce parteneri de zbor avem. Acum am sa ma explic: pentru cei din Vaslui este foarte bine sa se zboare de la 800+ de dimineata dar pentru colegii lor din Tulcea nu prea cred ca este avantajos:
  2. Trebuie sa vedem cu cine zburam ce plan putem sa ne facem pe viitor, locatiile de asemenea sa fie stabile asa cum sunt afara in vest si nu sa le schimbam de la an la an. De asemenea pentru vasluieni caci vad ca ei sunt mai tare afectati de zborurile intarziate trebuie sa se gandeasca bine caci daca vor sa mai zboare intr-un asemenea parteneriat trebuie sa-si schimbe o mare parte dintre ei porumbeii deoarece ei au porumbei de fond de o zi majoritatea adica porumbelul capabili sa vina pana in 900 de km in prima zi cu lansare de dimineata. Recunosc ca cei din Tulcea,Vrancea,Galati pot avea porumbei si de fond de o zi si de maraton – porumbei de 2 zile caci si planul de zbor le permite. Acestia fac 3 etape de fond din cate stiu eu si 3 etape de maraton deci pot avea porumbei din ambele categorii. In ceea ce-i priveste pe cei din Vaslui acestia nu au decat o singura solutie porumbeii de maraton caci altfel vor clasa primele 2 etape de fond si vor avea mari pierderi la urmatoarele etape chiar si cu lansari dupa ora 16 atunci cand este canicula.
  O alta sugestie cu permisiunea dumneavoastra de la un simplu crescator de porumbei ar fi sa zburati asa cum bine cred eu ca a sugerat cineva intr-un comentariu anterior ar fi sa schimbati ruta de zbor pe Ucraina unde ar putea zbura toti columbofilii de la nord la sud din jumatatea estica a tarii si acest lucru ar putea fi posibil cred eu daca interesele si orgoliile unora dintre dumneavoastra nu ar fi atat de mari.
  Mai cred eu ca zburand pe Ucraina s-ar putea organiza un concurs national sau daca nu chiar international la Moscova. Ar putea participa columbofili din Polonia, Ukraina, R. Moldova si Romania.
  Cu scuzele de rigoare ca v-am deranjat poate, sper eu ca nu prea tare va urez ca etapele viitoare sa fie unele pline de succes.

 52. pripasit aseara porumbel cu seria 0583440-2011 m gut cred ca este al domnului cobzaru ..porumbelul a fost eliberat dimineata cu numarul meu de telefon rog proprietarul sa ma sune sa vad daca a ajuns cu bine acasa …multumesc

 53. Fara sa am nici cea mai mica tenta de ironie iti recomand Albule sa te implici la nivelul organizatoric al Asociatiei Vaslui si totodata al Zonei V, ca tare le mai stii pe toate.
  Dar inainte de toate sa nu uiti sa-ti faci un control psihologic ;), ca eu unul intentionez sa-mi fac dupa atata balamuc si bataie de cap ce rezulta din implicarea in organizarea acestor etape (cu bune si rele). Vreti sa va impuneti punctul de vedere ?! La munca flacailor ca de pe margine tare simplu mai este si toti va pricepeti!

 54. Nu am urmarit viteza cu care batea vantul dinspre S-E,sau daca batea,in dimineata lansarii. Dar daca nu era cu o viteza mare,si lansarea s-ar fi facut dimineata la 5-6,porumbeii sa zicem ca seara ajungeau in tara,si putea sa bata vantul dinspre S-E…ca doar nu treceau Carpatii spre Vest,ramaneau pe Moldova.

  Pt. domnul de la comentariul 59 :
  „Mai cred eu ca zburand pe Ucraina s-ar putea organiza un concurs national sau daca nu chiar international la Moscova. Ar putea participa columbofili din Polonia, Ukraina, R. Moldova si Romania.” Sunt de acord cu dvs. Nu stiu ce fel veneau porumbeii cand se organizau concursuri pe ruta aia,dar dupa parerea mea,daca am avea etape pe Ucraina,si am avea un national/international…Berlinul ar fi „minciuna”,la cati porumbei s-ar strange !

 55. Mariane Tabara.. ma uimesti omule, cred ca singurul eronat esti tu!
  Ai copiat textul pe care l-am scris eu mai sus, dar nu ai inteles nimic din el..Am scris ca:fiecare membru al unui comitet de organizare, ar trebui testat psihologic. NU AM FACUT REFERIRE LA CINEVA ANUME DIN COMITETUL DE ORGANIZARE AL ZONEI NOASRE !
  Nu m-am asteptat la interpretari de genul asta, mai ales din partea ta.Atentie mare cand citim ceva ca sa nu ne trezim vorbind aiurea!!
  Era simplu de inteles ca am facut referire ca acest aspect sa fie introdus la NIVEL NATIONAL, nu la nivel de zona.Este parerea mea si o respect !
  Cat despre restul teoriilor cu „daca” si „parca” de la com 55, din punctul meu de vedere seamana cu povestea aia a lui Ion Creanga, cu Drobul de sare.. In fine, fiecare cu parerea lui, din punctul meu de vedere nu e logica.
  Cat despre respect, ce pot sa spun este ca ai face mai bine sa te respecti pe tine insuti prima data si sa nu mai faci interpretari eronate ca sa nu se nasca discutii fara sens.
  Daca as fi fost putin mai demonstrativ, ti-as fi trimis pe e-mail, pedigreele la toti porumbeii care s-au clasat bine la etapa trecuta si care acum nu sant acasa pe la mai multi crescatori, si te-as fi lasat pe tine sa analizezi singur din ce familii de porumbei provin, si ce fel de poruumbei sant .

  Un singur lucru mai spun, pentru tine si pentru toata lumea: cat vor exista concursurile cu porumbei, tot timpul acestea vor depinde de conditiile atmosferice, si in primul rand de viteza si directia vantului si de indicele de variatie ultravioleta din ziua( zilele )respectiva(e).
  Restul sant discutii subiective. Numai bine din partea mea

 56. Chiper Florin, referitor la testarile psihologice, crede-ma ca le am pe toate, facute cu succes maxim, multumesc lui Dumnezeu!
  Daca vine vb de implicare, ar fi mult de vb.
  Numai bine.

 57. @ BEN ALBU: ESTI BELEA FRATE !! AI AJUNS SA TII TEORIE LA TOTI MEMBRII COMISIEI DE ORGANIZARE,SA LE SUGEREZI RETRAGEREA, SI SA ARUNCI CU SFATURI SI IDEI GARANTATE CA UN ADEVARAT ALMANAH!! LA TINE TOTUL E SIGUR.. VANTUL , TEMPERATURA, ORA CAND SE LASA SI CUM SE LASA PORUMBEII PE ,, ACELE CLADIRI INALTE ALE ORASELOR MARI”( CA SI CUM AR FI ACEI 2.. 3 PORUMBEI P CARE I MAI VEDEM NOI LASANDUSE PRIN ORAS LA INALTIME), CAT ZBOARA IN PRIMA SI CAT ZBOARA IN A 2 A, CAT IA DEVIAT VANTUL IN PRIMA SI CAT IN A 2 ZI!!! DAR EU TE INTREB ATATA PE TINE SI PE RESTUL DE CONTESTATARI: DE CE LA NOI LA VASLUI RACOVITA A AVUT 33 PORUMBEI SAMBATA SEARA ACASA( 40..50%) SI MARANDESCU LOCUL 1 JUD, DE CE IN CELELALTE JUDETE MAJORITATEA PORUMBEILOR DIN VARF APARTIN UNOR NUME SONORE ??? EU TE INTREB PE TINE SI PE TOTI CEILALTI: CATE SCHIMBARI ATI FACUT LA VOI IN CRESCATORIE, CATI PORUMBEI ATI CAUTAT SA ADUCETI SI PE CE CRITERII PT A VA IMBUNATATI LOTUL PT 2012???? FRATILOR NU SPUNE NIMENI CA A FOST O ETAPA USOARA, DAR A FOST O ETAPA DE MARATON!! EU DACA AS FI PARTICIPAT SI NU AS FI AVUT NICI UN PORUMBEL IN PRIMA ZI SI RACOVITA AVEA 33 PASARI SI MULTI ALTII NUMAR DESTUL D MARE VA SPUNS CA PRINCIPALUL VINOVAT P CARE L AS FI VAZUT ERAM EU SI PORUMBEII MEI!! BAFTA SI SCZ DACA DERANJEZ PE CINEVA

 58. @ BEN ALBU: Tomaszow imbarcat 12 POR. Lublin imbarcat 8 POR. ROZAN IMBARCAT 16 !! Cu siguranta un stil diferit pt majoritatea crescatorilor !! Dupa primele 3 etape nici o pasare nu realizeaza norma la categoria fond!( DUPA PAREREA MEA ASTA ARATA CA CEVA SCARTIE IN ACEST LOT) ROZAN1 : IMBARCI 16 SI CLASEZI 7 CU VITEZE MARI , AI PORUMBEI IN FATA LA MULTI CRESCATORI..FELICITARI!! DAR AUTOMAT TU SI ALTII AI TI VAZUT NISTE VARFURI IN ACESTE PASARI!! NU A TI AVUT TIMP SA MAI CALCULATI GRADUL DE DIFICULTATE AL ETAPEI!! S AU MACAR NU VA TI INTREBAT CUM DE V AU VENIT ASA REPEDE PORUMBEII CARE PANA ATUNCI NU ARATASE MARE LUCRU ( DUPA VOI ACEI PORUMBEI SI AU DAT SEAMA CA ESTE ETAPA DE MARATON SI AU DEMONSTRAT ASTA NU?? :))! STITI VORBA AIA : VA TI IMBATAT CU APA RECE FRATILOR NU E NIMENI VINOVAT!! DACA ESTI COLUMBOFIL SI ESTI IN MASURA SA DAI ASEMENEA SFATURI DRAGA BEN NU POTI CATALOGA PORUMBEI DE VARF CASTIGATORII DE LA ROZAN 1 ( 3 PORUMBEI INTR UN MIN. LA CRALEA LA 1016KM ! CRECA 1 ETAPA LA ZECE ANI CU ASA SOSIRI). PUTINI DIN ACESTIA VOR FACE NORME CU PUNCTE PUTINE !

 59. pentru costel vs pozitia 58 cred ca de la anul costele o sa zburam doar cele 3 etape de fond si cea de rozan cu lansare de dimineata ca e mai bine asa decat sa pierdem porumbeii si sa-i omoram cu aceste zboruri intarziate

 60. COLEGI DIN ASC VASLUI daca ne plangem asa sa stiti ca valoarea acestui judet nu creste in materie de cultura columbofila!! observ ca majoritatea PLANGACIOSILOR sunt din vaslui !! Asc cuza vaslui care acum 4 ani nu cred ca insemna nimic in fata oricarui columbofil de renume din tara asta SI ACUM VA PLANGETI CA NU AVETI VARFURI IN FATA LUI : COBZARU ,BUTUCANU, MOISE, S.A.M.D..!! Aceasta ascociatie este in crestere dragi colegi numai ca multi dintre voi ramaneti la fel si asta este cel mai grav!! NU STIU CATI DINTRE VOI CEI CARE COMENTATI STITI CA ANUL ACESTA UN CRESCATOR DIN ACEST JUDET VASLUI, ESTE PE PUNCTUL DE A REALIZA UN REZULTAT FARA PRECEDENT IN ACEST JUDET SI IN MULTE DIN TARA ASTA!! O SA VA CONVINCETI LA FINAL CA VOI PANA ATUNCI TRE SA PLANGETI!

 61. Ben nu ai raspuns la intrebarea mea, ai coafat putin raspunsul .
  Randunelele in drumul lor spre casa nu folosesc trasee facute de oameni pe diferite harti gen linii, ci dupa drumul stiut numai de ele ,ma indoiesc s-a se potriveasca teoriile tale referitoare la fiecare etapa in parte .
  E bine sa fii activ intr-o asociatie si sa dovedesti intelepciune dar dupa cum vad colegii tai te cam contrazic sa fie oare lipsa de bagare in seama ????!!!

 62. Dar Asociatia Vaslui poate face cerere sa zboare cu Suceava si Botosani de la anul ca si aia vor lansare la prima ora de dimineata. Sa vedem va duceti acolo, ca or sa va primeasca cu siguranta.

 63. teoria ca teoria,practica ne omoara…. cand au mai fost sedinte nu prea „ne-am” prezenat (la vs)….

 64. Salut Sergiu. Dintre toti columbofilii cu faima ma bucur ca s-a gasit cineva sa-mi citeasca punctul de vedere, ceilalti fiind cu mult mai pasionati de ”tavaleala” prin noroi pe care o practica cu cea mai mare placere.
  Columbofilii vasluieni ar trebui sa vada ca ei sunt undeva la mijloc si variante de zbor in actuala organizare pe zone cat si ca ruta de zbor ii dezavantajeaza.
  Daca zboara cu cei din nord alaturi de iasi, botosani etc vor fi dezavantajati pentru ca au distantele cele mai mari si cred ca in nici un caz ii vor convinge pe acestia sa lanseze intarziat si oricum nici celor din Vaslui nu le-ar conveni deoarece de zborurile intarziate fug ei.
  Daca zboara cu cei din sud: Galati, Braila etc. se repeta istoria de anul asta pentru ca cei din sud nu vor accepta ca la zborurile de maraton sa nu se lanseze intarziat, deja au facut un compromis ca la una dintre etapele de maraton sa se lanseze dimineata.
  Astfel revin si va mai mentionez inca odata, nu ar fi mai bine pentru toata lumea daca jumatatea estica a tarii de la nord la sud ar zbura pe Ucraina? Cei din sudul tarii zboara sezon de sezon cu etape foarte reusite. S-ar putea sa aveti si mai multe etape atat de fond cat si de maraton asa cum fac cei din sud caci la atatia porumbei cati s-ar strange de pe un asemenea areal s-ar putea face multe. Atunci nu s-ar mai plange nimeni caci ar putea sa zboare fiecare dupa porumbeii care ii are. in plus distantele de pe Ucraina ar fi sensibil egale pentru toata lumea. Campionatul din Romania ar putea fi impartite in doua zone mari si late zona vest si zona est iar acestea ar putea fi impartite si ele in cate 2 semizone dupa caz.
  La fel sustin in continuare ca cele 2 concursuri nationale sau chiar internationale ar putea fi organizate pentru cei din zona vest la Berlin iar pentru cei din zona est la Moscova.
  Intradevar cei din Vaslui sunte-ti afectati cel mai tare dar gasiti solutii la problemele voastre, solutii care sa multumeasca pe toti membrii columbofili nu doar pe unii.
  Daca solutiile pe care vi le-am oferit eu nu sunt posibile atunci ori va schimbati linia de porumbei pe porumbei de maraton sau cum a sugerat persoana de la comentariul nr. 69 zburati cele 3 etape de fond si etapa de maraton cu lansare de dimineata.
  Oricum in incheiere ca sa nu va plictisesc prea mult vreau sa va reamintesc ca rutele de zbor de acum nu vor avea nici un viitor daca cei din zona estica a tarii isi doresc mai mult ca si columbofili pe plan international. Pentru ei Berlinul nu va putea fi decat un concurs national la care ramai doar cu multumirea de a fi participat. Adevarata provocare tot Moscova ramane pentru cei din jumatatea estica a tarii, iar daca se mai reuseste si un concurs international cu tarile vecine asa cum am mentionat la comentariul nr. 59 atunci chiar ca merita ca acest concurs sa fie promovat in vest si nu doar pe herbots.be ci chiar pe pipa.be
  Va urez mult succes si multa intelepciune in luarea deciziilor in liniste si fara prea mult scandal pe net.

 65. D-le Chiper, cred ca ar fi mai constructiv sa lasam sarcasmele si micile rautati la o parte si sa ne mobilizam pentru finalizarea acestui sezon.Eu daca mi-am spus parerea, cred ca nu am spus nimic rautacios la nimeni si nici nu imi plac genul asta de discutii.Mai bine am vedea cum reusim sa participam atat la Rozan2 cat si la Gdansk.Ar trebui sa punem mai mult accent pe latura sportiva nu pe cea a jignirilor, pentru ca de asta ne numim columbofili.Sper ca nu am jignit pe nimeni cu parerile mele.Doresc un sezon cat mai reusit la toata lumea si numai bine.

Comments are closed.