Am ajuns din nou aici

 

Incredibil cât de multe lucruri există pe piaţă pentru a creşte sănătatea porumbeilor sau, aşa cum spun unii „să facă porumbeii să zboare mai repede”.

 

Rafturile din magazinele columbofile sunt pline cu tot felul de cutii, sticluţe, pudre, loţiuni care promit acelaşi lucru: SUCCESUL.

 

Trebuie să recunosc că nu mai este chiar atât de rău pe cât era odată, crescătorii au devenit mai înţelepţi, însă… este destul de rău încă.

 

Când văd începătorii, şi nu numai, cumpărând astfel de lucruri cu bani obţinuţi cu greu din muncă, îmi pare întradevăr rău pentru ei.

 

 

China

 

Acum aceşti vânzători de castele de nisip au descoperit o nouă piaţă: China. Dacă deschideţi o revistă chinezească nu ştiţi ce să faceţi mai întâi: să râdeţi sau să plângeţi.

 

Multe anunţuri publicitare promovează „chestii magice” care au puterea de a vă transforma porumbeii mediocri în câştigători, cu singura condiţie să le administraţi acel rahat.

 

Se pare că acum au descoperit, în sfârşit, secretele campionilor şi comercianţii au devenit atât de caritabili să le împartă cu toţi cei mai puţini norocoşi. De necrezut!

 

Unii chiar fac reclamă produselor homeopate.

 

Sunt eu prea sceptic? Sau ar trebui să-mi ţin gura deoarece eu concurez de regulă în etapele de demifond şi nu în cele de lungă distanţă? Hmm!

 

Să vedem mai jos ce spun colegii columbofili, care concurează pe distanţe lungi, despre acest subiect. Nu doar colegi columbofili, ci şi mari campioni: Jellema şi Verkerk.

 

 

Jellema

 

Este Jellema cel mai bun concurent pe distanţe lungi din Olanda? Greu de spus. El este întradevăr bun, însă procentul său de clasări este departe de a impresiona.

 

În etapele de fond din 2016 el a obţinut:

 

-11 clasări cu 22 porumbei angajaţi

 

-2 clasări cu 4 porumbei angajaţi

 

-10 clasări cu 18 porumbei angajaţi

 

-5 clasări cu 11 porumbei angajaţi

 

-21 clasări cu 52 porumbei angajaţi

 

-8 clasări cu 12 porumbei angajaţi

 

-5 clasări cu 12 porumbei angajaţi

 

-10 clasări cu 14 porumbei angajaţi

 

-10 clasări cu 31 porumbei angajaţi

 

-22 clasări cu 45 porumbei angajaţi

 

Asta înseamnă aproximativ 50%. Şi asta nu-i deloc impresionant. Când am o etapă cu 60% clasări fac pe multă lume fericită. Am avut ani în care nu am clasat mai puţin de 60%, în nicio etapă.

 

 

Pe de altă parte

 

Dar, pe de altă parte, un procent mare de clasări este un lucru, iar locurile de top sunt cu totul alt lucru. Şi în ceea ce priveşte locurile de top, mă întreb dacă este cineva care a zburat mai multe decât Jellema în etapele naţionale şi internaţionale din ultimii ani. Şi ar trebui să ştiţi că din concursuri ca Barcelona (1200 km distanţa pentru el) zboară cu aproximativ 200-300km mai mult decât unii belgieni şi francezi.