Sistemul de întunecare controlează lungimea zilei în mod artificial pentru a determina năpârlirea rapidă a penelor de pe corp ale pasărilor tinere, fără însă a-şi schimba penele de zbor sau cele de pe aripi. Sistemul păcăleşte ceasul biologic al porumbeilor astfel încât să creadă că vine iarna. Gândiţi-vă la puii reproduși toamna. Corpul va năpârli foarte repede fără să cadă foarte multe pene de zbor.

Să nu intraţi în panică dacă sistemul de întunecare determină căderea penelor de zbor. Unele determină năpârlirea penelor corpului dar şi ale celor de pe aripi. Unii pui nu pierd nici măcar o pană de zbor, pe când alţii se opresc după căderea câtorva pene.
Când ziua este de scurtă durată pentru un porumbel, acestuia îi vor năpârli doar penele corpului, cele de pe cap, gât şi trunchi, dar nu şi penele de zbor primare şi secundare. Acest lucru dă porumbeilor cele mai bune şanse de a supravieţui unei ierni grele cu aripile complete şi un corp cu penaj complet ca şi al unui porumbel matur. Porumbeii cresc şi se maturizează în timpul năpârlirii. Acest lucru determină o creştere foarte rapidă în dimenisiuni, forţă şi maturizare a acestora, fiind cea mai bună metodă de a proteja porumbeii. La fel ca şi reptilele care cresc în timpul îndepărtării pielli, la fel şi porumbeii cresc în timpul năpârlirii.

Mai jos găsiţi câteva motive care fac ca sistemul de întunecare să fie un avantaj pentru participarea la concursuri ale puilor:
1. Păsările tinere sunt mature din punct de vedere sexual
2. Puii se aseamănă perfect cu adulţii în toate privinţele, mai puţin în ceea ce priveşte penajul de zbor al adulţilor
3. Porumbeii tineri au sistemul imunitar la fel de puternic ca şi al porumbeilor maturi şi nu afectaţi cu uşurinţă de boli ale sistemului respirator, virusul Andeno, virusul Circo, etc…
4. Puii pot să fie concuraţi la metoda văduvie dublă
5. Păsările tinere au penajul aripilor complet şi nu sunt afectate de stresul zborului în timpul năpârlirii
6. Porumbeii tineri sunt pregătiţi în fiecare săptămână cu excepţia cazurilor când cursele sunt un adevărat dezastru.

Sistemul de întunecare are de asemenea şi dezavantaje:
1. Puii ajung la maturitate foarte rapid. Atât de rapid încât ar putea fi prea maturi fizic şi mental în momentul începerii antrenamentelor. Pierderile ar putea fi mari.
2. Lipsa ventilaţiei pe parcursul perioadei de întunecare ar putea duce la probleme de sănătate
3. Pot apărea probleme cu porumbeii care ajung la perioada maturităţii cu pene de pui pe aripi
4. Puii au tendinţa de a începe năpârlirea penelor corpului şi aripilor între 6 şi 8 săptămâni de viață.

Mai jos găsiţi şi concepţiile greşite în legătură cu sistemul de întunecare:
1. Nu trebuie să fie împerecheaţi imediat după Ziua Recunoştinţei (a 4-a zi de joi din luna noiembrie). Porumbeii termină năpârlirea în 9 săptămâni, aşadar dacă o parte sunt înţărcaţi în luna aprilie şi o altă parte în luna mai, există suficient timp la dispoziţie pentru a năpârli până începe sezonul păsărilor tinere.
2. Porumbeii zboară îngrozitor ca păsări mature. Unii crescători se plâng de acest lucru, în timp ce alţii nu au această problemă. Acest lucru ar putea fi o urmare a faptului că puii sunt forţaţi prea tare să năpârlească sau din cauza faptului că nu termină căderea penelor de pe aripi înainte de sezonul păsărilor mature din primăvară. Sugestia mea este să concuraţi doar femelele tinere crescute în sistemul de întunecare dacă sunteţi îngrijoraţi. Cauza scăderii rezultatelor la păsările mature este faptul că cele tinere ajung să câştige datorită sistemului. În ceea ce priveşte păsările mature suntem tentaţi să le supraestimăm valoarea. Tinerii masculi trebuie lăsaţi să crească cu ajutorul luminii naturale. Ei pot concura prin metoda văduvie odată ajunşi la maturitate.
3. Porumbeii pot avea probleme de sănătate pe perioada stagiului de întunecare, dacă sunt îngrămădiţi şi sistemul de ventilaţie nu este corespunzător. Se pot instala ventilatoare de evacuare în acoperişul crescătoriei pentru a evacua constant aerul viciat. De asemenea se pot taia nişte deschizături în podeaua crescătoriei pentru ca aerul să vină din partea de jos a acesteia, fără însă ca lumina să pătrundă.
4. Crescătoria nu trebuie să fie întregime întunecată. Atâta timp cât în fiecare zi se face întuneric la aceeaşi ora, năpârlirea se va produce în condiţii optime. Porumbeii mei pot coborî să bea apă şi cât timp crescătoria este închisă.
În continuare voi explica felul în care funcţionează sistemul dar şi problemele care pot apărea.

Procedurile sistemului de întunecare:
1. Învăţaţi porumbeii să stea într-o secţiune care a fost concepută să permită ventilarea corespunzătoare şi care poate fi întunecată puţin mai mult decât perioada de amurg. Lăsaţi soarele să pătrundă dimineaţa şi întunecaţi crescătoria după 9 ore şi jumătate. Făcând acest lucru îşi pot ajusta ceasul biologic în funcţie de răsărit. Amintiţi-vă să deschideţi crescătoria seara pentru ca lumina să poată pătrunde dimineaţa. Dacă acest lucru nu este posibil trebuie să adaptaţi sistemul programului dumneavoastră. În acest caz deschideţi şi apoi închideţi crescătoria lăsând lumina să pătrundă timp de 9 ore şi jumătate.
2. Hrăniţi porumbeii cu cereale cu nivel ridicat de proteine, vitamine, minerale si granule în mod regulat. Trebuie hrăniţi intens deoarece năpârlirea se produce rapid.
3. Folosiţi usturoi sau soluţie Jedds Avian şi bacterii benefice în apa pe care o beau timp de 4 zile pe săptămână, ca antibiotic natural.
4. Lăsaţi porumbeii afară cât mai mult posibil şi incepeţi să îi antrenaţi de tineri.
5. Faceţi zboruri scurte îndată ce încep să schimbe penele de pe corp. Începeţi în curte şi în stradă cu paşi mărunţi. Puii trebuie antrenaţi foarte devreme pentru a putea învăţa. După primii 40 de kilometri nu trebuie să vă mai faceţi griji că i-aţi putea pierde. Sistemul de întunecare obligă oarecum porumbeii să treacă prin faza de învăţare foarte rapid. În perioada de întunecare puii devin adulţi la aproximativ 13 săptămâni comparativ cu perioada naturală de creştere care durează aproximativ 5/6 luni.
6. După ce puii au fost antrenaţi de câteva ori câte 40 de kilometri opriţi antrenamentele şi lăsaţi să năpârlească, după care reluaţi mai târziu antrenamentul păsărilor tinere.
7. Cu două săptămâni înainte de începerea celei de a 2-a faze a antrenamentelor pentru sezonul păsărilor tinere lăsaţi porumbeii să aibă parte de lungimea normală a zilelor. La două săptămâni după ce au stat la lumina naturală reîncepeţi antrenamentele la fel ca şi pentru oricare sezon de păsări tinere. Deşi porumbeii au fost antrenaţi pe distanţe de mai bine de 40 de km, reluaţi antrenamentele treptat.
8. Dacă este posibil separaţi porumbeii pe sexe. Trebuie să vă hotărâţi dacă doriţi ca aceştia să exceleze mai devreme sau mai târziu. Lăsaţi împreună atât masculii cât şi femelele timp de aproximativ două săptămâni în perioada curselor dacă există prea multe păsări tinere în special la finalul sezonului. Dacă doriţi să domine timpuriu atunci separaţi porumbeii pe sexe înainte cu două săptămâni de concurs.
9. Dacă nu aveţi spaţiu suficient, atunci lăsaţi porumbeii împreună pe tot parcursul sezonului.

Ce trebuie să faceţi în perioada concursurilor?
1. Dacă porumbeii sunt separaţi pe sexe, permite-ţi-le să stea împreună timp de 30 de minute înainte de plecare
2. După întoarcerea din cursă lăsaţi porumbeii să stea împreună timp de 2 ore
3. Dacă aceştia sunt separaţi în crescătorie, atunci pe parcursul orele de antrenament trebuie de asemenea să fie separaţi
4. La două săptămâni după începerea sezonului de concurs adăgaţi 3 ore la lungimea zilei (lăsând lumina artificială pornită), în fiecare zi pe tot parcursul sezonului. Folosiţi becuri cu lumină naturală care oferă întregul spectru de lumină al soarelui. Datorită acestui fapt puii cred că este perioada din mijlocul verii când năpârlirea aripilor este foarte lentă. Puiilor le vor cădea câteva pene de zbor, însă sezonul se va încheia înainte ca puii să ajunga la al 3-lea sau al 4-lea zbor. Aproximativ 18 ore de lumină sunt benefice.
5. Concuraţi şi câştigaţi!

Ce trebuie făcut la încheierea sezonului de concurs?
1. După încheierea sezonului de concurs reveniţi la lungimea zilelor normale timp de o lună. Acest lucru va determina puii să înceapă năpârlirea foarte rapid. Puii vor începe o altă năpârlire a corpului care va fi completată şi de năpârlirea aripilor.
2. După o lună porniţi luminile timp de 18 ore pe zi până când năpârlirea este completă. Folosiţi, după cum spuneam şi mai sus, becuri care imită spectrul natural de lumină al soarelui.
3. Dacă tinerii masculi nu au concurat pe sistemul de întunecare atunci nu trebuie să porniţi luminile după o lună. Tinerele femele vor încheia năpârlirea în următorul an. Dacă trebuie să concuraţi porumbeii tineri, care au stat în sistemul de întunecare, încercaţi să îi ajutaţi să treacă de năpârlirea pentru păsări adulte folosind lumina artificială.
4. Trebuie să le daţi hrană cu nivel ridicat de proteină (16%), cu seminţe de in, şofran şi o mulţime de vitamine şi minerale până când năpârlirea este completă.