Este surpinzător cât de mult mister încă înconjoară hrănirea porumbeilor de concurs. Cele mai multe amestecuri de cereale pe care crescătorii le utilizează au rezultat din procese şi erori de-a lungul anilor. Mulţi crescători de porumbei sunt nesiguri cu privire la motivul pentru care folosesc un anumit amestec de seminţe, singurul motiv sigur pe care îl ştiu e că amestecul funcționează. Mulţi sunt ezitanţi în schimbarea amestecului (eventual în bine) pur şi simplu pentru că este unul pe care l-au folosit de ani de zile şi cu care au câştigat concursuri când îl foloseau. Într-adevar, poate fi confuz pentru începători deoarece ei pot primi sfaturi contradictorii de la diferiţi crescători recunoscuţi (şi de succes).

Hrănirea pentru perfomanţă în timpul concursului
Cerinţele nutriţiei pentru porumbei sunt acum bine documentate în literatura de specialitate veterinară. În acest articol am încercat să rezum aceste lucruri într-un mod clar astfel încât crescătorii să aibă informaţia necesară pe care să se bazeze atunci când iau decizii în hrănirea porumbeilor deci, crescătorii vor lua decizii mult mai informate.

Proteină
Calcularea nivelului de proteine din amestecul de cereale:
Acest lucru este destul de clar folosind următoarele cifre. Nivelul aproximativ de proteine din boabele utilizate în comun este listat mai jos. Nivele de mai jos vor varia în funcţie de varietatea de cereale, în funcţie de sezonul de creştere şi în funcţie de alţi factori.
Cereale Procentaj Proteine (%)
Porumb 10
Grâu 9,5
Sorg 10,5
Şofrănel 14
Mazăre 25
Măzariche 27

Seminţe de in 17
Rice 6

Aceste grăunţe pot fi adăugate în proporţii variate în amestecurile de cereale şi utilizând aceste figuri, este uşor să calculăm nivelul total de proteine si procentajul de protenie din amestec. Crescătorii au tendinţa de a folosi o lingură, ca obiect de măsura. În acest exmplu, haideţi să spunem că lingura conţine 100 de grame. Un exemplu de mix de cereale aveţi mai jos:

4 linguri de mazăre = 400 g din care 25% proteine = 100 g proteine
2 linguri de porumb = 200 g din care 10% proteine = 20 g proteine
1 lingura de grâu = 100 g din care 9,5% proteine = 10 g proteine
1 lingura de sorg = 100 g din care 10,5% proteine = 10,5 g proteine
1,5 linguri de şofrănel = 150 g din care 14% proteine = 21 g proteine
0,5 linguri de orez = 50 g din care 6% proteine = 3 g proteine
Greutatea totală a amestecului = 1kg din care 164 g proteine
Amestecul are 16,4% proteine
Urmărind să obţinem 12%-14%, este puţin prea mult. Aşa că, o decizie informată (mai mult decât o presupunere) în vederea îmbunătăţirii cursei, un nivel mai mic de proteine ar ridica performanţele echipei în general. O modalitate de a face acest lucru ar fi scăderea nivelului de proteină grasă (mazăre) şi mărirea nivelului de proteina slabă ( porumb şi floarea soarelui).
Când am început concursurile, în 1960, mulţi crescători hrăneau porumbeii cu mazăre şi grit. Acum, pare incredibil pentru noi dar încă sunt crescători care hrănesc porumbei doar cu mazăre şi grâu sau mazăre, sorg şi grâu. Cred că unul trebuie doar să se întrebe, de ce, atunci când scopul lor este să câştige curse și să aducă păsari acasă. Pentru curse şi curse de distanţe lungi, păsările nu au nevoie de mazăre şi proteine, dar au nevoie de carbohidraţi și grăsimi pentru a furniza energie pentru orele lungi în timpul drumului spre casă.
Proteinele sunt făcute din substanţe numite aminoacizi. Diverşi aminoacizi sunt combinaţi împreună pentru a crea proteine. Proteinele sunt necesare pentru construirea ţesutului. Organismul a crescut cerinţele pentru aceste substanţe de construie a ţesutului vizibil în timpul perioadei de creştere şi reproducere. Prin urmare, porumbeii au nevoie de un nivel ridicat de proteine în dieta lor în timpul creşterii, reproducţiei şi a năpârlirii. Cu toate acestea, deşi in timpul cursei au nevoie de proteine pentru repararea ţesuturilor, de exemplu pentru a vindeca muşchii obosiţi şi pentru procese metabolice diverse, sunt importanţi şi carbohidraţii şi grăsimile care asigură energia pentru efort în timpul curselor.

Suplimente:
Este ușor pentru crescători să fie distrași de multitudinea de suplimente disponibile pentru porumbei. Ceea ce trebuie spus este că nici un amestec de boabe nu poate furniza toate vitaminele, mineralele și aminoacizii de care porumbeii au nevoie. Atunci când hrănim cu o dietă pe bază de cereale, există un avantaj clar folosind și hrană tip Peleți sau un bun supliment mineral / aminoacizi cu multivitamine, realizate special pentru porumbei, de la o companie de renume, folosind cunoștințele veterinare. De asemenea, există un avantaj clar în utilizarea probioticelor. Acestea ajută la digestie și la protejarea intestinului de boli infecțioase. Este de la sine înțeles că acestea trebuie să fie furnizate de la o companie de renume veterinar.

Reproducerea:
În zilele noastre, mulți crescători găsesc că este mai ușor să ofere porumbeilor lor o hrană completă bazată pe mâncare din peleți. Peleții nu sunt foarte buni la lotul de zbor pentru că nivelul energetic și nutritiv este fluctuant și depinde de felul în care s-a făcut amestecul din care au fost produși dar și cerințele porumbeilor sunt altele de la o zi la alta câteodată. În același timp, la reproducție, nivelul necesar de energie și nutrienți este relativ constant. Există deja foarte multe firme în Australia și USA care produc mâncare de porumbei tip peleți. La companiile serioase, pentru că mâncarea tip peleți se bazează pe acceași schemă științifică, nivelul nutrienților este relativ același. Ei diferă doar ca și culoare, prezentare și … reclamă. Atunci când folosești peleții nu mai ai nevoie de alți suplimenți pentru că aceștia au totul inclus. Cei mai mulți peleți sunt chiar mai buni decât hrana bazată pe cereale însăși. Porumbeii mei de reproducție, voiajori și de agrement, sunt hrăniți exclsuiv cu hrană tip peleți de peste 5 ani. Adulții arată excelent iar puii cresc foarte bine tot anul. Pentru toți cei care însă iubesc hrănirea cu cereale, trebuie să știe că procentul de proteină nu se calculează ca și la amestecul de zbor. La hrana de reproducție, nivelul proteinei trebuie să fie mai ridicat ca și la amestecul de zbor, și majoritatea nutriționiștilor recomandă să fie între 15 și 20%. Nivelul de grăsimi trebuie să fie între 5 și 11%, iat nivelul energetic să fie aproximativ de 2950 Kcal/kg. Calciul trebuie să fie de aprox. 1% iar raportul Calciu – Fosphor 2:1
La reproducție o eroare de managment la hrănire nu este atât de dăunătoare ca și la lotul de zbor unde rezultatul se vede imediat. Totuși erorile trebuiesc corectate și cel mai bine este să ne facem planul de la începutul anului astfel încât printr-un management bun să creștem pui sănătoși și viguroși care să devină campionii de mâine.