Din cauza diferitelor viziuni cu privire la îngrijirea porumbeilor pe timpul transportului, este necesar ca posesorii mijloacelor de transport sau companiile de transport să se asigure că angajații care lucrează pentru ei sunt educaţi complet şi puși la curent cu informațiile la zi referitor la modul de îngrijire al porumbeilor în timpul transportului. Studiile științifice sunt la dispoziția noastră gratuit şi ele trebuie folosite. Este datoria însoțitorului să se asigure că este asigurată o sursă adecvată de apă potabilă pentru porumbeii aflați în grija lui/ei, la perioade rezonabile de timp, pe parcursul transportului şi înaintea eliberării la locul lansării. Este de asemenea datoria însoțitorului să se asigure că păsările ajung la locul lansării cu destul timp înainte, pentru ca păsările să beneficieze de un timp de odihnă decent. Această perioadă de odihnă are scopul reducerii stresului cauzat de o perioadă lungă de transport. Din cauză că unor șoferi le place viteza, este datoria însoțitorului să nu precupețească nici un efort pentru a limita viteza cu care porumbeii sunt transportați la o limită rezonabilă de maxim 90 km/h. Acest lucru va ajuta la scăderea nivelului de stres al păsărilor. Este de asemenea datoria însoțitorului să se asigure că temperatura este controlată pe o vreme mai caldă decât 25°C, în așa fel ca porumbeii să fie răcoriți. Studii recente au dezvăluit că porumbeii transportați pe temperaturi ridicate înăuntrul acestor containere, se pot deshidrata şi vor scădea în greutate foarte rapid. Însoțitorul trebuie să se asigure că în perioadele cu temperaturi ridicate camionul să staționeze câte jumătate de oră pentru fiecare 100 km conduși, iar păsările să fie aprovizionate cu apă proaspătă de fiecare dată. De asemenea acesta are datoria să asigure hrănirea şi adăparea păsărilor la momentele potrivite şi să facă tot posibilul ca fiecare pasăre aflată în grija lui să beneficieze de o “șansă corectă” de succes în concursul care urmează. Din cauza costului ridicat al zborurilor cu porumbei, a numărului de concursuri catastrofale şi a scăderii continue a numărului membrilor, însoțitorii trebuie să facă orice efort pentru a-si face treaba într-un mod ireproșabil şi să creeze cele mai bune condiții păsărilor, pentru ca acestea să poată concura cu succes pentru proprietarii lor.

Mâncarea
Amestecul cu care sunt hrăniți porumbeii în boxele camionului trebuie să fie compus preponderent din porumb. Acesta trebuie păstrat în saci de hârtie specifici şi trebui înlocuit cu altul proaspăt cel puțin o dată pe lună. Mâncarea trebuie verificată în fiecare săptămână pentru a
se vedea dacă nu a devenit contaminată sau umedă. Orice hrană suspectă trebuie înlocuită imediat. În fiecare săptămână sacii cu mâncare trebuie întorși pe cealaltă parte. Când să hrănim păsările Dacă urmează un concurs peste noapte (adică lansarea este la începutul după amiezii şi păsările ajung acasă ziua următoare), porumbeii trebuie hrăniţi până înainte cu 3-4 ore de lansare. Această mâncare trebuie să fie ușoară. Pe parcursul zilei precedente petrecute pe drum, păsările trebuie hrănite între orele 15:00 si 17:00 cu un amestec normal, cu mult porumb. Când păsările stau în boxe 2 zile înainte de lansare (concursuri de o zi), ele trebuie hrănițe vineri între orele 15:00 şi 17:00, la locul lansării. Este preferată hrănirea porumbeilor la locul lansării, deoarece acest lucru permite păsărilor să digere mâncarea într-un mediu stabil. Multe păsări vomită în timpul transportului. Cum să asigurăm calitatea apei Tancul de stocare a apei şi țevile de conectare trebuie golite după fiecare concurs. Dacă nu se face așa, acolo se vor dezvolta foarte ușor alge, viruși şi bacterii (câteva feluri de E-coli şi tricomonoză). Dacă porumbeii vor ajunge să bea astfel de apă, forma lor se va deteriora încă înainte de începerea concursului şi după ce ajung acasă crescătorul va avea multa bătaie de cap în încercarea de a-i aduce din nou într-o condiție bună. A preveni este mai bine decât a remedia! Următorul pas: în fiecare lună trebuie dezinfectate şi curăţate toate ţevile de conexiune şi tancul de stocare a apei. Adăparea păsărilor Înaintea plecării camionului spre locul de lansare, toate adăpătorile sunt umplute cu apă şi porumbeii vor fi adăpaţi. În mod special păsările tinere trebuie să beneficieze de o mulțime de ocazii pentru a învăța să bea apă în camion. Când șoferul ia pauze de condus, porumbeii trebuie de asemenea adăpaţi şi ușile trebuie deschise pentru a permite pătrunderea aerului proaspăt în interior. Este foarte recomandat ca atunci când temperatura exterioară creşte peste 25°C, să se facă mai multe opriri pe drum. Imediat ce camionul a ajuns la locul de lansare, porumbeii trebuie adăpaţi, chiar dacă este încă noapte. Dacă este necesară ţinerea porumbeilor în maşină pentru mai mult timp, apa de băut trebuie înlocuită la fiecare 6 ore.

Momentul plecării
Trebuie calculat cu mare grijă. Transportatorul trebuie să plece suficient de devreme pentru ca să ajungă la locul lansării cu câteva ore înaintea momentului lansării. În mod normal, perioada de aşteptare dinaintea lansării este de câte o oră pentru fiecare 100 km parcurşi. Porumbeii au nevoie de această perioadă de odihnă pentru a se elibera de stresul acumulat pe parcursul transportului spre locul de lansare. În cazul reținerii, timpul minim de care păsările au nevoie pentru a se odihni este de minimum 2 ore. În acest timp însoțitorul trebuie de asemenea să adape păsările şi să pregătească camionul pentru lansare. Însoțitorul trebuie de asemenea să fie foarte atent ca în cazul vremii reci să nu deschidă ușile larg, dintr-o dată, ci doar puțin câte puțin. Acest lucru împiedică păsările să se răcească brusc. Proceduri de siguranță Noaptea şi în momentele în care delegatul nu este în apropierea păsărilor, mijlocul de transport trebuie încuiat pentru a împiedica persoane străine să intre înăuntru. Cea mai bună metodă este instalarea unei alte uși în interiorul celei deja existente, dar aceasta trebuie să fie din grilaj, pentru a permite aerului proaspăt să pătrundă înăuntr tot timpul. Prevenirea situațiilor generatoare de stres Dacă la locul lansării mai multe camioane așteaptă să lanseze, un program de lansare trebuie discutat şi stabilit de către delegaţi. Dacă un camion nu lansează primul, este recomandat să se închidă aproape complet ușile cât timp lansează alte camioane. Acest lucru va permite păsărilor captive să stea liniștite şi astfel este evitat mult stres înaintea lansării propriu zise a acestor păsări. Dacă nu se închid ușile în timp ce alții lansează, păsările care trebuie să stea încă închise vor înnebuni înăuntrul camionului încercând să scape şi ele. Instrucțiunile trebuie urmate tot timpul Înainte de a proceda la lansare, delegatul însoțitor trebuie să contacteze întotdeauna coordonatorul lansării şi indicațiile acestuia cu privire la vremea pentru lansare trebuie urmate de fiecare dată. De asemenea controlorul lansării trebuie informat cât mai bine despre vremea de la locul lansării. Instrucțiuni speciale În cazul în care este programat un concurs cu puii de la o distanţă de 250 km şi dacă din orice motiv nu se pot lansa porumbeii înainte de ora 09:00, cu o temperatură așteptată de 25°C sau mai mare, şi daca este prezent un vânt din faţă, cel care controlează concursul va lua decizia de a lansa de la o distanţă mai scurtă, de aproximativ 125km. După sosirea la acest nou loc de lansare, păsările vor beneficia de cel puțin 2 ore de odihnă şi lansarea va avea loc după orele 15:00, când temperatura a scăzut.

Verificați dacă sunt porumbei rămași în boxe Mijlocul de transport trebuie verificat după lansare pentru a se găsi porumbeii care au rămas înăuntru dintr-un motiv sau altul. Porumbeii care sunt bolnavi sau nu sunt capabili să zboare singuri, trebuie aduși acasă şi predați celui care controlează concursul, iar acesta va anunța proprietarii. Curăţarea locului de lansare Dacă cluburile permit așternerea rumegușului în boxe, locul lansării trebuie curăţat după ce păsările au fost lansate. Aceasta este una din îndatoririle însoţitorului delegat. Asociația trebuie sa-i pună la dispoziție uneltele necesare, de exemplu mătură şi saci de plastic pentru a strânge mizeria. În foarte multe locuri de lansare din Europa nu se mai permit lansări, din cauza mizeriei rămase după unele eliberări. Dacă vrem să ne promovăm cu succes sportul, curăţarea locului de lansare va crea cu siguranță o impresie pozitivă. Raportează problemele Toate probleme sau dificultățile de la locul lansării, cauzate de transportatori, însoțitori sau șoferi trebuie raportate celui care coordonează concursul şi de aici asociației. Asociația va fi făcută responsabilă pentru orice pagubă şi în primul rând cei de la asociație trebuie să afle cine a cauzat aceste probleme. Raportul însoțitorului Delegatul trebuie să facă un raport complet al concursului pe un formular tipizat. Acest raport trebuie trimis controlorului concursului după fiecare concurs.

Manual de lansari porumbeii
Hubert Land şi Steven van Breemen
Traducere: Corneliu Vesa