Columbopolivac S – Unicul vaccin bivalent contra paramixovirozei și salmonelozei la porumbei”, cu Dr. Petre Sevciuc (emisiunea „Din lumea satului”, din 11.11.2018, Agro TV).

"Columbopolivac S – Unicul vaccin bivalent contra paramixovirozei și salmonelozei la porumbei", cu Dr. Cătălin Tudoran (emisiunea "Din lumea satului", din 11.11.2018, Agro TV)

"Columbopolivac S – Unicul vaccin bivalent contra paramixovirozei și salmonelozei la porumbei", cu Dr. Petre Sevciuc (emisiunea "Din lumea satului", din 11.11.2018, Agro TV)

Publicată de Romvac Company S.A. pe Luni, 12 noiembrie 2018

Descriere

Vaccin inactivat contra infecţiilor cu paramixovirusuri şi Salmonella typhimurium la porumbei

Substanțe active

  • Virus inactivat al bolii de Newcastle, tulpina lentogenă LaSota, care induce un titru al anticorpilor inhibohemaglutinanţi ≥4 log2.
  • Paramixovirus columbar inactivat, tulpina PMV1-RO96, care induce un titru al anticorpilor inhibohemaglutinanţi ≥4 log2.
  • Germeni inactivaţi Salmonella typhimurium (izolată de la porumbel), tulpina RO 2005, care induce o creștere cu 2log2 a anticorpilor aglutinanți (RSAL) față de titrul inițial.

SPECII ŢINTĂ

Porumbel

INDICAŢII

Se foloseşte pentru imunizarea porumbeilor contra infecţiilor cu paramixovirusuri aviare (NDV şi PMV) şi a infecţiilor cu Salmonella typhimurium. Imunitatea se instalează după 21 de zile de la vaccinarea de rapel şi durează 12 luni.

CONTRAINDICAŢII

Vaccinul Columbopolivac S nu se aplică:

  • la porumbeii afectaţi de boli nutriţional – metabolice, parazitare sau infecţioase, întrucât pot avea un răspuns imun necorespunzător.
  • la porumbeii sub vârsta de 4 săptămâni.

REACŢII ADVERSE

Fiind o suspensie apoasă, vaccinul este bine tolerat de organismul păsărilor şi nu produce reacţii postvaccinale generale. Cu toate acestea, uneori pot să apară reacţii locale, uşoare şi pasagere induse de acţiunea de penetrare transcutanată a acului seringii sau de reacţia organismului la inocul ca şi corp străin, când se poate forma un mic nodul care se resoarbe în 1 – 2 săptămâni.

DOZE, MOD ŞI CALE DE ADMINISTRARE

Doza vaccinală este de 0,3 ml. Vaccinul se administrează subcutanat în treimea mijlocie a părţii dorsale a gâtului, cu vârful acului îndreptat spre corpul porumbelului.

Porumbeii tineri se vor vaccina începând cu vârsta de 4 săptămâni, cu rapel la 28 zile. Porumbeii adulţi se vaccinează cu 2 luni înaintea sezoanelor de împerechere, expoziţii sau concursuri. Pentru întreţinerea imunităţii, porumbeii se revaccinează, de regulă, anual. În  situaţii epizootice, cu presiune infecţioasă mare (efective de păsări în care evoluează pseudopesta, holera sau salmoneloza) în zonă, se recomandă revaccinarea din 6 în 6 luni.

Păsările cu semne de boală, tarate, parazitate, subnutrite etc., de regulă se vor vaccina după reabilitare; dacă se impune totuşi, vaccinarea, aceasta poate fi aplicată sub rezerva unui răspuns imunitar satisfăcător.

RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ

Prinderea şi contenţionarea porumbeilor pentru vaccinare se va face cu grijă, evitându-se pe cât posibil, stresarea inutilă a păsărilor. Pentru a mări rezistenţa la stres şi răspunsul imun se recomandă administrarea unei medicaţii antistres cu 2 – 3 zile înainte de vaccinare. Accidentele postvaccinale sunt destul de rare și ele se datorează fie unui stop cardiac ca urmare a fricii puternice la unii porumbei, fie injectării accidentale a vaccinului într-un vas de sânge, urmată de tromboză și sincopă cardiacă. Foarte rar, în special la porumbeii de mare performanță, moartea poate surveni la 2 – 3 zile după vaccinare din cauza unor afecțiuni grave preexistente ale ficatului și rinichiului.

Se recomandă scoaterea flacoanelor cu vaccin de la frigider cu 2 – 3 ore înainte de începerea vaccinării pentru ca produsul să ajungă la temperatura de 15 – 25 °C, în vederea fluidizării. Pentru omogenizarea produsului, flaconul cu vaccin se agită bine înaintea şi pe tot parcursul operaţiei de vaccinare. Se vor utiliza seringi şi / sau ace sterile / de unică folosinţă.

Nu se recomandă administrarea altui produs biologic cu mai puţin de 14 zile înainte sau după vaccinarea cu Columbopolivac S.

Vaccinul nu se administrează simultan cu alte produse imunologice.

După desigilare, vaccinul se utilizează în maximum 6 ore.

TIMP DE AŞTEPTARE

Carne: 0 zile.

Mod de prezentare

Flacoane conținând conţinând 15 sau 30 ml, respectiv, 50 sau 100 de doze.

Romvac Company SA