Modificarea sistemului de premiere al Clubului Gold, cu zece premii la nivel naţional în valoare de 10.000 de lei brut şi cinci premii la nivel judeţean calculate în funcţie de numărul inelelor Gold achiziţionate, reprezintă ultima decizie luată de conducerea FNCPR ca urmare a semnalelor primite din partea columbofililor care participă an de an la această competiţie. „Am ales această variantă echilibrată pentru a da posibilitatea mai multor columbofili de a-şi finanţa măcar parţial pasiunea din munca prestată zilnic în voliere.

Pe de o parte numărul de premii naţionale, recompensate cu 10.000 de lei brut, rămane unul semnificativ, respectiv zece, pe de altă parte, la nivel judeţean, se vor acorda alte 5 premii al căror cuantum depinde exclusiv de numărul de inele Gold achiziţionate de columbofilii acestui judeţ. Un simplu exerciţiu de imaginaţie ne arată că, dacă se vor vinde la nivel naţional acelaşi număr de inele ca anul trecut, un judeţ unde se vor distribui 1.500 de inele, aşa cum a fost Aradul, va avea un fond de premiere judeţean de 18.500 de lei, respectiv se vor premia primii cinci columbofili cu câte 3.700 de lei. Un premiu mai mult decât decent, zic eu, o sumă frumuşică care va conta în bugetul oricărui columbofil“, a precizat vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR) Alexandru Huzu, responsabil al „Proiectului Gold“.

Unul dintre performerii anului trecut, columbofilul nemţean Ioan Feştilă, consideră actualul regulament al Clubului Gold ca fiind cel mai echilibrat de până în prezent. El subliniază faptul că, în noul format, pe de o parte competiţia devină mai atractivă pentru columbofilii de nivel mediu din asociaţiile judeţene, iar pe de altă parte, prin impunerea unei limite de minimum 1800 de kilometri, competiţia devine atractivă şi pentru „jucătorii“ de maraton din zonele cu tradiţie pentru concursurile pe distanţe lungi, cum ar fi Moldova şi Oltenia: „Este o împărţire echitabilă a premiilor, un mix reuşit între ceea ce se premiază pe plan naţional, şi ceea ce revine fiecărei asociaţii implicate. În plus, acum şi columbofilii care preferă maratonul au toate motivele să se implice în această competiţie pentru că, totuşi, limita minimă de 1800 de kilometri este una care le oferă mult mai multe şanse“, a subliniat Ioan Feştilă.

În judeţul Olt, la Corabia, Florin Cristuinea, câştigător în acest an al unui premiu judeţean în cuantum de 720 de lei, crede că lucrurile ar fi trebuit tranşate un pic altfel: „Este bine că s-a renunţat la ceea ce se modificase şi s-a revenit la acordarea a zece premii la nivel naţional, însă eu aş fi mers şi mai departe. Pur şi simplu aş fi acordat 20-25 de premii naţionale, fără a mai coborî şi la nivel judeţean cu premierea.“, a declarat Cristuinea.

Cătălin Istudor, unul dintre crescătorii din Prahova care în acest an a primit un premiu judeţean Gold în valoare de 1109 lei, subliniază importanţa unei stabilităţi la nivelul regulamentului Clubului Gold. „Iniţiativa Federaţiei de a înfiinţa Clubul Gold a fost una extraordinară. Totuşi, consider eu, este necesar să existe o stabilitate la nivelul regulamentului. Schimbările de la un an la altul nu fac altceva decât să creeze confuzii, să ne deruteze. Sper că odată adoptată această variantă, să rămână definitivă, să nu se mai facă schimbări în anii care vin“, a subliniat Cătălin Istudor.

Marius Tunduc, preşedintele FNCPR, asigură că în următorii ani regulamentul Clubului Gold va rămâne neschimbat. Acesta explică faptul că au existat aceste modificări în ceea ce priveşte grila de premiere în dorinţa de a face competiţia mai atractivă pentru un număr cât mai mare de columbofili: „Dorim ca Clubul Gold să devină o competiţie importantă pentru un număr cât mai mare de columbofili. Din acest motiv am ales să premiem şi pe plan judeţean performerii. Pentru bugetul unui columbofil obişnuit, două-trei mii de lei reprezintă o sumă importantă din bugetul anual dedicat acestei pasiuni. Eu consider că acum am ajuns la o formulă echilibrată, în care primele zece locuri naţionale primesc câte 10.000 brut, în timp ce şi locurile fruntaşe pe judeţ vor fi recompensate proporţional cu numărul de inele Gold distribuite. Cel puţin pe durata actualului meu mandat de preşedinte, îmi doresc ca acest regulament să nu mai fie schimbat!“