Ati gasit un porumbel?

Ati gasit un porumbel ratacit si nu stiti ce sa faceti? Cititi mai jos cum puteti avea grija de el si cum ii puteti gasii proprietarul.

Cum am grija de un porumbel ratacit?
Nu trebuie neaparat sa prindeti porumbelul daca acesta se afla intr-o stare buna de sanatate. In unele cazuri, un porumbel pur si simplu se odihneste inainte de a continua drumul catre casa. Ii puteti oferii apa proaspata si unele cereale (grau, porumb, seminte mici, etc.) pentru a permite porumbelului sa isi recapete puterea si sa isi continue calatoria. Daca nu aveti cereale, puteti opta pentru orez sau unele seminte pentru pasari mici. Nu il hraniti cu paine deoarece acest lucru poate cauza probele digestive.

Daca un porumbel pare ranit sau slabit, incercati sa il prindeti si sa il adapostiti in interior pentru a-l ascunde de pasarile de prada. Pansati ranile si oferitii un bol de apa proaspata si cereale pentru a-si recastiga puterile. Puteti intre timp sa contactati proprietarul.

Cum gasesc proprietarul porumbelului?
In primul rand, verificati aripa sau inelele din jurul piciorului. Puteti gasii uneori numarul de telefon, adresa proprietarului sau adresa asociatiei.

Puteti recunoastea adesea tara porumbelului de origine dupa inscriptia de pe inel. De exemplu, porumbeii din Romania au numarul de inel care incepe cu „RO”, in timp ce porumbeii din alte tari incep cu indicativul tarii respective.

Daca nu gasiti numarul de telefon sau orice alte detalii de contact, va rugam sa contactati federatiile de porumbei:

FederatiaCombinatia de litere de pe inelDate de contact
F.N.C.P.R.FCIwww.federatianationalacolumbofila.ro
U.C.P.R.UCPwww.ucpt.ro
F.R.S.C.FRSCwww.federatiaromanasportivcolumbofila.ro

Proprietarul nu m-a contactat, ce fac?
Daca un columbofil nu poate sau nu doreste sa ridice porumbelul sau nu va puteti duce dumneavoastra sa il inapoiati, exista doar doua optiuni din pacate.

  • incercati sa gasiti un alt columbofil care este dispus sa ii ofere porumbelului o casa noua.
  • cand este complet refacut, il eliberati de la cativa kilometrii departare de casa dumneavoastra pentru a-i da sansa de a zbura inapoi catre casa lui.