In presa olandeza adesea apar anunturi cum ar fi : “ Vreau sa cumpar castigatori de locul 1 impotriva a multor porumbei. De preferat castigatorii curselor de fond. Trimite-mi fotografia si pedigree-ul porumbelului. ” sau “ Vreau sa cumpar castigatori de locul 1 si asi.Castigatorii de locul 1 trebuie sa aiba un palmares bun. Trimite-mi fotografia si pedigree-ul porumbelului. ”
Aceste anunturi sunt date de omenii de mijloc care vor sa exporte acesti porumbei in tari ca Japonia si Taiwan si mai putin in SUA sau tarile arabe. De altfel in Polonia , Anglia , Portugalia , Ungaria etc. este un mare interes pentru porumbeii olandezi si belgieni insa din pacate putini crescatori de acolo isi pot permite porumbei cu performante deosebite.

Se pare ca este mai regretabil cand este vorba de invingatori. Asii , porumbeii scumpi si “ porumbeii cu nume ” nu sunt neaparat porumbei buni. Acum cativa ani invingatorii din Olanda si Belgia erau la rang de cinste in Japonia. Pentru crescatorii japonezi un porumbel era bun indeajuns daca a castigat un loc 1. Se subintelege ca mai toti crescatorii din Olanda si Belgia se bucurau de acest lucru insa nu puteau intelege. De ce nu ? Pentru ca ei inteleg prea bine ca un porumbel care a invins multi altii a facut o chestie buna , insa acest lucru singur nu il face sa fie un porumbel bun.Motivul fiind ( vremea ) conditiile ar putea sa puna porumbeii intr-o pozitie asa de buna incat sa invinga este mai putin greu. Contrariul este de asemenea adevarat. Din acest motiv al doilea anunt ( “ referitor la invingatorii care trebuie sa aiba un palmares bun ” ) este mult mai serios si mai realistic. Probabil facut pentru piata taiwaneza si nu cea japoneza.

Eu si vecinul meu
In ziua de 24 august a fost concursul national de la Orleans care aproape a produs cateva comotii. Nu din cauza caldurii teribile ( 34 grade ) ci din cauza rezultatelor care i-au surprins pe crescatori.Personal am angajat 23 de porumbei si am castigat in cadrul clubului ( aproape 350 porumbei ) locul 7 , viteza 1250 m/min. Locul 7 nu este deloc bun pentru mine ( de fapt niciodata nu am clasat asa prost ) insa studiind reultatele regionale si nationale am descoperit ceva interesant. In apropire de unde locuiesc participa la concursuri un prieten care la aceeasi cursa de Orleans a castigat locul 1 provincial impotriva a 6000 porumbei.

Si acum surpriza : porumbelul sau a avut 1242 m/min , deci cu 8 m/min mai lent decat al meu. Faptul ca noi concuram in provincii diferite face acest fapt posibil ca porumbelul sau ( mai lent decat al meu ) a invins 6000 porumbei iar al meu a fost doar al 7 –lea pe club. Asta face acest fapt sa fie si mai interesant. Asa cum spuneam era un concurs national la care amandoi angajasem porumbeii. Al meu a castigat locul 18 national ( peste 11000 porumbei ceea ce este bine in timp ce locul din aceeasi cursa al aceluiasi porumbel in cadrul clubului nu era bun ) , iar cel al vecinului care castigase locul 1 din 6000 a castigat locul 23 national !!!

Acum sa presupunem ca amandoi am vrea sa ne vindem porumbeii. Pentru al meu nu ar fi asa mare interes , porumbelul vecinului care oricum a fost cu 5 min mai lent decat al meu ar fi “ un bun porumbel de vanzare ” pentru ca a fost invingatorul provincial a peste 6000 porumbei. Deci porumbelul care a castigat locul 23 national ar fi mult mai scump decat porumbelul care l-a invins in acelasi concurs unde au fost aceleasi conditii si locatia aproape aceeasi.

Invingatorii nationali
Intr-o zi cu vant adesea stim chiar inaintea cursei in ce zona se va afla invingatorul si ce porumbei nu au nici o sansa , nici chiar la concursurile de fond.
– atunci cand este un vant puternic din vest invingatorul se va afla la granita germana.
– Atunci cand este vant puternic din est invingatorul va fi un om care locuieste in Flandra ( partea de vest a Belgiei) sau in vestul Olandei
– Daca este vant puternic din Sud-Vest atunci un porumbel olandez va castiga.
In cazul adevaratelor concursuri de fond ( maraton ) trebuie mentionat ca porumbeii olandezi au dovedit ca sunt superiori in ultimii ani , ei INTOTDEAUNA se descurca de minune. Asa cum am mai zis japonezilor le plac invingatorii iar acest lucru nu este ciudat. Cui nu le plac ? Insa ceea ce japonezii si altii nu realizeaza este ca circumstantele pentru toti porumbeii din concurs rar se intampla sa fie aceleasi. Asa ca ne intalnim cu o situatie cam haioasa. Afacerile ne arata ca un porumbel care a castigat locul 2 face doar cat o fractiune din valoarea invingatorului insa performanta sa poate este mult mai buna din cauza circumstantelor. Indraznesc sa spun ca in tarile noastre cu vant nu sunt multe concursuri care ofera sanse egale tuturor porumbeilor pentru ca sunt doar putine curse cu “ vreme neutra ”.

“ Vreme neutra ” inseamna nici un vant sau vant slab. Acest lucru face ca sportul cu porumbei sa fie atat de diferit fata de alte sporturi. Atletii , ciclistii , inotatorii , caii etc. concureaza in aceeasi cursa sub aceleasi circumstante. Nu este cazul si porumbeilor.

Un alt exemplu
Am avut un alt concurs semi-national pentru pui. Sapte din primele zece locuri au fost castigate de crescatorii care locuiau intr-un micut oras , aproape in nord. Pentru ca noi concuram de la sud spre nord ei aveau cea mai mare distanta. Nimeni nu a fost surprins , din contra. Trebui spus ca in Franta nu era vant deloc atunci cand s-au lansat porumbeii , insa cand ei erau pe traseu in drumul lor spre casa a inceput sa bata vantul , chiar din sud-vest. Ce credeti ca s-a intamplat? Pe prima parte a cursei porumbeii au zburat cu o viteza destul de mica insa spre final viteza s-a marit din ce in ce mai mult din cauza maririi vantului din spate.Din aceasta cauza crescatorii care aveau cea mai mare distanta au fost privilegiati si au castigat totul. La cursa de Orleans aceesi vrescatori au fost marii pierzatori.

Averi sunt platite pentru porumbeii invingatori la Barcelona International , lucru bine stiut. Atunci cand cursa de Barcelona se tine pe vant din vest un porumbel a carui crescatorie este locata in vest ( aproape de Marea Nordului ) si care castiga la acel concurs sa zicem locul 20 a facut o treaba mai buna decat decat toti acei porumbei din est si de care a fost invins.
Sa cumperi un invingator este un lucru bun insa crescatorii mai inteligenti iau in calcul conditiile concursului si … inca ceva !!!

Omenii se intreaba de ce adesea am fost norocos cand am importat porumbei. In primul rand acest lucru nu este adevarat. De multe ori am cumparat si porumbei prosti , nu tot ce straluceste este aur , insa de cateva ori am facut ceea ce trebuia. Poate am fost putin norocos , poate a fost ceva mai mult cum ar fi arta de a citi rezultatele. Porumbeii de calitate sunt cel mai important lucru in sportul nostru insa un studiu al rezultatelor de-a lungul anilor m-a facut sa observ faptul ca , calitatea difera foarte mult de la o zona la alta. Deci nu vreau doar sa stiu doar conditiile atmosferice , mai vreau sa stiu impotriva cui s-au castigat aceste concursuri.
“ Spune-mi pe cine ai invins si iti voi spune cat de buni sunt porumbeii pe care ii ai. ”
In Olanda si Belgia fiecare oras , cat de mic ar fi el , are un club de porumbei sau chiar mai mult de unul. Rezultatele concursurilor sunt date la posturile regionale de televiziune , inclusiv viteza porumbeilor. La noi concursurile se fac 1 din 3 , ceea ce inseamna 600 porumbei in concurs : 200 de premii , 1800 porumbei in cursa : 600 premii. Cand rezultatele sunt date la televizor intotdeauna ma uit sa vad care este viteza ultimului porumbel clasat la fiecare club , deci atunci cand o treime din porumbei era acasa. Acest lucru spune ceva despre calitate.


Diferente mari Daca in clubul A ultimul clasat are viteza de 1200 m/min si in clubul B 1100 m/min acest lucru dovedeste ca in clubul A sunt porumbei mai buni.Cel putin daca aceste cluburi sunt in acelasi oras astfel incat vantul sa nu influenteze rezultatul. Deci porumbeii care nu sunt destul de buni in clubul A pot sa castige premii in clubul B. Asta nu este teorie este realitatea. Sa zicem ca avem un oras in care sunt doua cluburi. Fiecare concurs este acelasi vechi cantec: Viteza invingatorului dintr-un club nu este destul de buna pentru a castiga un premiu decent in celalalt club.Totusi in celalalt club este un invingator in ciuda faptului ca vecinii columbofili au cronometrat multi porumbei inaintea acestui invingator.
Acum s-ar putea sa intelegeti de ce chiar si un invingator pote sa nu fie destul de bun pentru mine. Lectia ?
Crescatorii trebuie sa invete sa interpreteze mai bine rezultatele. Mult nisip li s-ar spala din ochi. Cat de bun este un rezultat nu poate fi judecat din clasamentul unui club pentru ca nu poti sa il compari. POTI sa il compari atunci cand studiezi clasamentul de la regionale sau provinciale atunci cand participa porumbei de la mai multe cluburi.
Deci ce este important cand judecam rezultatele?
1. Conditiile meteorologice.
2. Cat de puternica este competitia.

Fii atent
In legatura cu asta imi amintesc un concurs de Barcelona de acum cativa ani.Un crescator din provincia belgiana Antwerp a castigat locul 1 provincial. Numele sau a fost mentionat in toate revistele si porumbelul a fost vandut pentru multi bani in Taiwan. “ Pentru multi bani ” pentru ca a fost invingatorul provincial si cui nu-i plac invingatorii provinciali de la Barcelona? El a constatat porumbelul duminica dimineata.Oricum … Era un crescator olandez care avea singur 8 porumbei sambata in ciuda distantei mult mai mari. Ceea cevreau sa spun este ca trebuie sa fii foarte atent cand citesti reportajele. In Europa un reportaj este facut adesea pentru a promova o crescatorie. Si atunci cand porumbeii sunt vanduti autorul , prietenul crescatorului isi primeste comisionul. Cand vad un reportaj intotdeauna ma uit la numele autorului.
Cand este publicat un reportaj este bine sa iti pui intotdauna doua intrebari. De ce s-a scris acest articol si de cine?

Rezultate imposibile
S-ar putea sa cititi cateodata despre asanumitele “ rezultate imposibile ”. De exemplu un crescator care a castigat 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 s.a.m.d. intr-o competitiesa spunem , de dragul argumentului , 3000 porumbei. Daca aud despre un astfel de rezultat as vrea sa vad clasamentul pentru ca vreau sa stiu timpii de sosire ai porumbeilor. Acum cativa ani un prieten columbofil mia trimis un astfel de “ rezultat imposibil ”. El a castigat primele 20 de locuri din 4000 porumbei. Intr-adevar de necrezut.

M-am uitat cand a fost cronometrat primul porumbel si cand a fost cronometrat al douazecelea. Au fost nu mai putin de 7 minute intre ei , in timp ce in alta zona acelasi concurs nu a durat decat 7 minute !!! Asta inseamna ca acolo in 7 min. o treime din porumbei erau acasa in timp ce in zona unde locuia prietenul care imi trimisese rezultatul in 7 minute doar 20 de porumbei sosisera din 4000. Sa castigi primele 20 de locuri ar fi intr-adevar un super rezultat daca acei porumbei ar fi venit acasa toti o data. Acum acest om poate sa dispara cu rezultatul sau imposibil datorita faptului ca porumbeii impotriva carora a concurat erau de calitate inferioara. Acum va dati seama ca nici numarul de porumbei nu inseamna prea mult. 10000 deporumbei intr-o cursa sau 300 fac o mare diferenta , insa cateodata s-ar putea sa prefer invingatorul din 300 de porumbei.

Aceasta femela a castigat concursul national Orleans pentru Ad Schaerlaekens , insa doar acest rezultat nu o face sa fie un super-porumbel

Ajutor
Cand este vorba despre castigatorii locului 1 crescatorii vor sa stie cati porumbei au fost in concurs. Insa ceea ceeste la fel de importan este numarul crescatorilor care au participat ! Sunt columbofili care angajeaza cate 200 porumbei sa mai multi. Ei angajeaza tot ce poate sa zboare. Sunt totusi unii care participa cu doar 3 sau 4 porumbei , tot ce au ei mai bun.
S-ar putea sa ne confruntam cu urmatoarea situatie:
• In zona A a fost un concurs la care 50 de crescatori au angajat 160 porumbei in total.
• In zona B a fost un concurs la care 50 de crescatori au angajat 4000 porumbei in total.
Se subintelege ca in zona A competitia este puternica pentru ca acei crescatori au participat doar cu cei mai buni porumbei ai lor. Iata regula de aur pe care trebuie sa o retineti pentru Europa :
Acolo unde multi crescatori angajeaza putini porumbei in total acolo este o competie puternica.
Acolo unde putini crescatori angajeaza multi porumbei in total acolo este o competie slaba.
Din nou ceva concret:
200 crescatori care au angajat impreuna 500 porumbei ? Competitie puternica.
25 crescatori care au angajat impreuna 1300 porumbei ? Competitie slaba.
Aceste lucruri se intampla.
Acum s-ar putea sa intelegeti de ce adesea porumbeii asi nationali apartin crescatorilor care concureaza intr-o zona in care competitia este slaba. Acolo este mult mai usor sa invingi. Si acum puteti sa intelegeti deasemenea de ce atati de multi invingatori la concursurile nationale si porumbeii asi sunt vanduti in alte tari. Si in Olanda si in Belgia sunt persoane care isi permit preturile pentru astfel de porumbei.
Motivul pentru care ei nu ii cumpara este ca ei stiu prea bine ca a invinge doar intr-o cursa nu face ca un porumbel sa fie unul bun.

© Ad Schaerlaeckens