Păsările albe sunt prietenii săi cei mai buni şi povesteşte că întreaga viaţă şi-a petrecut-o crescând porumbei. Spune că face totul din pasiune, iar o mare parte din venituri le investeşte în columbofilie.

După o pauză de câţiva ani, timp în care a încercat să strângă ceva bani din creşterea caprelor, Alexandru Gîju s-a întors la vechea sa pasiune. „Porumbeii nu i-am abandonat niciodata, ci doar nu am mai avut atât de mulţi. În 92 m-am întors la ei, iar acum cresc mai multe specii”, explică columbofilul. Încetul cu încetul omul şi-a dezvoltat crescătoria, iar are peste 150 de exemplare din mai multe specii. „În momentul de faţă încerc să îmbunătăţesc speciile şi să obţin exemplare cu care să merg la concursuri. Cred că am să fac acest lucru foarte curând pentru că mă apropii vertiginos de pensie. Sunt sigur că nu o să mă plictisesc deloc la pensie”, spune omul. Profesorul de limba română mai povesteşte că mai toţi prietenii săi, mai noi sau mai vechi, îl întreabă cum reuşeşte să facă distincţia între atâţia porumbei. „Eu îi cunosc pe toţi, ştiu când îmi lipseşte unul, care din ei lipseşte, dar cel mai important e că toţi mă cunosc pe mine şi vin la chemarea mea”, povesteşte pasionatul columbofil. În curtea profesorului vecinii au zilnic parte de scene desprinse parcă din filmul „Păsările”.

Înconjurat de zburătoare, Alexandru Gîju nu se sfieşte să îi ajute şi pe alţii să crească porumbei. „Dacă vine cineva la mine şi mă întreabă pot da un sfat cu cea mai mare plăcere. Îi dau o pereche de porumbei, îi explic cum se creşte, ce trebuie să facă. Îmi place când oamenii înţeleg că aceste păsări deţin o frumuseţe fascinantă. Mă mândresc cu faptul că am „imbolnăvit” o bună parte din sat cu acesată pasiune”, spune profesorul din Fârtăţeşti.

Citeste tot articolul…